Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Εκδηλώσεις στο στρατόπεδο “Μαρκοπούλου” (φωτ.)

Πολίτες βρίσκονται από το πρωί του Σαββάτου στο πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων για την Ημέρα Περιβάλλοντος, διατρανώνοντας παράλληλα τη βούλησή τους ο χώρος να μετραταπεί σε χώρο πρασίνου.

Για μέρα γιορτής και χαράς έκανε λόγο ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την πρόθεση του Δήμου Χανίων για τη διαμόρφωση προσωρινού χώρου στάθμευσης. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα επόμενα βήματα της Δημοτικής Αρχής ο δήμαρχος απάντησε: “Αφενός τις αποφάσεις τις παίρνει το δημοτικό συμβούλιο αλλά οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να εξυπηρετούν συνολικά τις ανάγκες της πόλης των Χανίων. Με μια ισορροπία και απόλυτη προτεραιότητα στο πράσινο και το φυσικό περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα να δούμε στο πλαίσιο μιας λογικής και νηφάλιας συζήτησης να οριοθετήσουμε ένα μικρό χώρο ώστε να καλυφθούν κάποιες μικρές ανάγκες από τις τεράστιες που υπάρχουν στο θέμα της στάθμευσης. Μακριά από αψιμαχίες, κραυγές κι ένα δημόσιο διάλογο που δεν προσθέτει αλλά αφαιρεί”.

Σε ερώτηση των “Χ.ν.” για τις επικρίσεις που έχει δεχθεί η δημοτική αρχή για την απόφαση για πάρκινγκ αλλά και λόγω του ότι προσωρινές λύσεις έχουν καταστεί μόνιμες σε άλλες περιπτώσεις, ο κ. Σημανδηράκης ανέφερε ότι μόλις χθες επικυρώθηκε και τυπικά η παραχώρηση του χώρου στον Δήμο Χανίων και πρόσθεσε αμέσως θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ωρίμανσης των μελετών: “Δεν μιλάμε για μια μικρή παρέμβαση, χρειάζεται μια πολύ σοβαρή μελέτη από καταξιωμένους αρχιτέκτονες που θα δώσουν μια συνολική πρόταση που εντέλει θα αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο. Όλη αυτή η διαδικασία σίγουρα θα απαιτήσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 2 με 3 χρόνια. Στο διάστημα αυτό πρέπει να αποφασίσουμε εάν ένα μικρό μέρος του στρατοπέδου θα μπορέσει να δοθεί για να καλύψει ανάγκες της πόλης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επόμενη μελέτη θα είναι έτσι όπως την έχουμε πει. Δηλαδή ότι δεν θα ανεγερθεί κανένα καινούργιο κτήριο πέρα από μικρά υποστηρικτικά για να είναι ζωντανό το πάρκο, έχουμε μειώσει ήδη τον συντελεστή δόμησης στο μισό με απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου κι έχουμε αποδείξει ως δημοτική αρχή ότι διεκδικούμε τους δημόσιους χώρους όπως κάναμε στην ΑΒΕΑ, το κτήριο του ΙΚΑ κ.ά. για να καλύψουμε τη μεγάλη απόσταση που υπάρχει σε σχέση με τον προβλεπόμενο χώρο πρασίνου και αυτόν που υπάρχει στην πόλη μας”.

Σε ερώτηση για το πόσος μπορεί να είναι αυτός ο χώρος στάθμευσης, ο κ. Σημανδηράκης απάντησε πως “ένας χώρος 3-4 στρέμματα από τα 52 είναι ένας χώρος που δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα και δεν αλλοιώνει τον χαρακτήρα του πάρκου”.

ΑΙΧΜΕΣ ΠΟΛΑΚΗ

Αιχμές κατά της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης της ΝΔ, για απόπειρα οικειοποίηαης ενός έργου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της πρώην δημοτικής αρχής, άφησε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους. “Νιώθουμε μεγάλη χαρά γιατί ένα έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τον Απρίλιο του 2019 σήμερα αρχίζει να γίνεται πράξη. Μιλάμε για τη σύμβαση παραχώρησης που υπογράφηκε ανάμεσα στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αποστολάκη με τον τότε δήμαρχο κ. Βάμβουκα για την παραχώρηση του στρατοπέδου παράλληλα με τη χρηματοδότηση της απομάκρυνσης του στρατού, κάτι που έγινε τον Απρίλη του 2019 – και μάλιστα για την απομάκρυνση είχε τεθεί χρονικό περιθώριο 15 μηνών κάτι που καθυστέρησε πάρα πολύ”, ανέφερε ο κ Πολάκης και πρόσθεσε πως “για άλλη μία φορά η κυβέρνηση της ΝΔ πήγε να οικειοποιηθεί έργο του ΣΥΡΙΖΑ”.

Συνεχίζοντας ο κ. Πολάκης δήλωσε πως η παραχώρηση τότε είχε το περιεχόμενο να γίνει ένα μητροπολιτικό πάρκο και καυτηρίασε τα σχέδια της δημοτικής αρχής για διαμόρφωση χώρου πάρκινγκ. “Επειδή ουδέν μονιμότερο του προσωρινού εμείς έχουμε σοβαρότατες ενστάσεις για τη δημιουργία πάρκινγκ έστω και προσωρινά” , δήλωσε ο κ. Πολάκης και υπογράμμισε ότι σε μία τέτοια περίπτωση η συνοικία θα “πήξει” λόγω του κυκλοφοριακού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα