Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Εκδηλώσεις για το “θαύμα” του ‘‘Αδρία”

» Και παρουσίαση έκδοσης του ημερολογίου του πρώτου λιμενάρχη Χανίων

Εκδήλωση για το “θαύμα” του “Αδρία” αλλά και η παρουσίαση έκδοσης του ημερολογίου του πρώτου λιμενάρχη Χανίων πλωτάρχη Γεωργίου Κουρκούτη, διοργανώνει σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη στα Χανιά το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης. Σήμερα στις 6.30 στο Νεώριο “Μόρο” θα παρουσιαστεί το βιβλίο της δημοσιογράφου κ. Μαργαρίτα Πουρνάρα από την ίδια και τον προϊστάμενο του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης δρ. Φιλολογίας κ. Κώστα Φουρναράκη. Θέμα του βιβλίου το Ελληνικό αντιτορπιλικό “Αδρίας” που χτυπημένο από νάρκη το 1943 κατάφερε να ξεφύγει στην Αλεξάνδρεια χωρίς την πλώρη του! «Αν είναι ένας φορέας που δεν άφησε την ιστορία του “Αδρία” να ξεχαστεί αυτός είναι το “Ναυτικό Μουσείο Κρήτης” και ο πρόεδρος του ο κ. Μανώλης Πετράκης. Τα Χανιά τίμησαν και τιμούν τον “Αδρία”.

Έγινε ένα φανταστικό μοντέλο του “Αδρία” στο “Ναυτικό Μουσείο Κρήτης”και με δικό τους κόπο και έξοδα ανατύπωσαν μια ομιλία του Ι. Τούμπα στην “Ακαδημία Αθηνών” για τον “Αδρία”. Η επίσκεψη μου στα Χανιά θα είναι μια ένδειξη ευγνωμοσύνης για τον κ. Πετράκη, τους ανθρώπους του Ναυτικού Μουσείου, γιατί αν μια πόλη δεν ξέχασε το γεγονός ήταν τα Χανιά, αν κάποιοι δεν λησμόνησαν τον “Αδρία” αυτοί ήταν σίγουρα οι Χανιώτες» ανέφερε η συγγραφέας μιλώντας στα “Χ.ν.”.

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΚΟΥΡΚΟΥΤΗ

Αύριο Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στις 7 στο “Μίκης Θεοδωράκης” θα παρουσιαστεί η έκδοση του ημερολογίου του πρώτου λιμενάρχη των Χανίων στο οποίο μεταξύ άλλων και παρουσιάζεται με κάθε λεπτομέρεια η τελετή ύψωσης της ελληνικής σημαίας στο Φιρκά και δεκάδες άλλα μικρά και μεγάλα γεγονότα της εποχής τους.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
• Μαρία Ευθυμίου δρ. Ιστορίας και ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ.
• Μάνος Περάκης δρ. Ιστορίας που θα αναφερθεί και στην οικονομική κατάσταση της περίοδου.
• Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, διευθύντρια ΓΑΚ- Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας. Παράλληλα θα τιμηθούν όλοι όσοι συνέβαλλαν στην έκδοση αυτή. Την ευθύνη της παρουσίασης έχει ο κ. Σήφης Μαρκάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα