Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2021

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ

Χαίρε, Δημήτρη Κακαβελάκη
Μια ξεχωριστή μορφή τής σύγχρονης λογοτεχνίας και της δημιουργικής προσφοράς στα γράμματα και τον πολιτισμό άνοιξε πρόσφατα τα φτερά της για την αιωνιότητα.
Ο Δημήτρης Κακαβελάκης γεννήθηκε και ανδρώθηκε στα πανέμορφα Χανιά τής εύανδρης και λεβεντογέννας Κρήτης.

Δημοκράτης ως το μεδούλι του, άνθρωπος ακέραιος στο ήθος και την παλικαριά, τίμησε, έως το τέλος τής ζωής του, εαυτόν και την καταγωγή του· υπήρξε παράδειγμα πατριώτη από την περίοδο της Κατοχής -αν και νεαρότατος, έφηβος, ακόμη- και αντιστάθηκε δυναμικά στη δικτατορία. Είχε συνεργασθεί με αξιόλογα Πανεπιστήμια στην Ευρώπη και την Αμερική και με εξέχοντες επιστήμονες, Έλληνες και ξένους, προσωπικότητες των γραμμάτων, της λογοτεχνίας, της ποίησης και της δημοσιογραφίας, οι οποίοι, πολλές φορές, δαψιλώς και επάξια τον τίμησαν. Εξέδωσε πολλές, μεταφρασμένες και σε ξένες γλώσσες, ποιητικές συλλογές ιδιαίτερου κάλλους, αρκετά προβεβλημένες και με άριστες κριτικές, εντός και εκτός Ελλάδας, και με πολλές τιμητικές διακρίσεις.

Με ιδιαίτερη επιτυχία ο εκλιπών επιδόθηκε στη δημοσιογραφία. Συνεργάστηκε με αρκετές εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και Διευθυντής τού Ελληνικού Τμήματος της Εφημερίδας “Πρωινή” τής Νέας Υόρκης· επί Δημαρχίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου, βραβεύθηκε με το Ανώτατο Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών.

Σε όλη του τη ζωή υπήρξε φίλεργος, παραγωγικός και άοκνος πρωτεργάτης της πνευματικής, πολιτιστικής και κοινωνικής δράσης και της ανιδιοτελούς προσφοράς στον άνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο. Το αποτύπωμα της ισχυρής προσωπικότητας, τού ήθους, της προσφοράς και της κρητικής λεβεντιάς του θα παραμείνει χαραγμένο στη μνήμη, την καρδιά και τη συνείδηση όλων όσοι τον γνωρίσαμε, τον διαβάσαμε και τον έχουμε φωτεινό παράδειγμα ζωής.

Η μεγαλόνησος Κρήτη και η πατρώα γη των Χανίων σεμνύνονται για τα έργα, τον βίο και την πολιτεία τού αλήστου τέκνου τους, οι δε νεότερες γενιές πολλά έχουν να διδαχθούν από το τεράστιο σε όγκο και ποιότητα πνευματικό, δημοσιογραφικό και λογοτεχνικό έργο που κατέλιπε.

Στους οικείους του απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια του εκλεκτού ανδρός και δεόμεθα εκ μέσης καρδίας την εξ ύψους παρηγορία. Καλήν οδόν, ακύμαντο το ταξίδι σου· θα σε θυμόμαστε, επίλεκτε Κρητικέ Δημήτρη Κακαβελάκη.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες