Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Ειρηναία 2022

Η ζωή μας είναι ένα σύνολο από ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές.
Η αποψινή εκδήλωση Ειρηναία 2022, τα 16α στη σειρά, είναι γιορτή, προς τιμήν του Αγίου Ειρηναίου Γαλανάκη του Χριστιανού, γίνεται δίπλα στην προτομή του και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει, απονομή τιμητικών διακρίσεων, μεταξύ των οποίων είναι και το δικό μου όνομα.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ τους εμπνευστές των ΕΙΡΗΝΑΙΩΝ, από το 2007, τους συνδιοργανωτές της φετινής εκδήλωσης, το Κοινωφελές Ίδρυμα “ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ”, τον Σύλλογο των Καταγόμενων από την Κοινότητα Παϊδοχωρίου “Η Παναγία”, τον Δήμο Αποκορώνου και την Ομοσπονδία Αποκορωνιώτικων Σωματείων Αττικής.
Ιδιαίτερα όμως ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος “Αγία Σοφία”, το οποίο με απόφαση του, ύστερα από την πρόταση του προέδρου του κ.κ. Δαμασκηνού, Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, αποφάσισε στον φετινό εορτασμό των Ειρηναίων, να τιμηθεί ο ταμίας του Ιδρύματος Πέτρος Πανηγυράκης. Με αιφνιδίασαν με την ομόφωνη απόφαση τους και ξανά τους ευχαριστώ.
Ευχαριστώ όλους εσάς που με την παρουσία σας και τον κόπο που κάνατε και φθάσατε στο μικρό χωριό αυτό, που γεννά Αγίους, και ξέρει να τιμά Αγίους, και Ανθρώπους. Ευχαριστώ επίσης το φίλο και συνάδελφο Βαγγέλη Κακατσάκη, για όσα καλά είπε για εμένα, ίσως να είπε και μερικές υπερβολές.
Διαβεβαιώνω ότι έκανα, κάνω και θα κάνω το χρέος μου, το ΚΑΘΗΚΟΝ μου ως άνθρωπος και ένα παραπάνω ως Δάσκαλος, προς τον τόπο μου, τίποτα παραπάνω. “Των Γονικών μου Ιερή Γη, και πως να σου ξεχάσω; “(τίτλος βιβλίου μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη). Το χρέος μου προς τον Αποκόρωνα, προς την κοινωνία από όποιο μετερίζι βρέθηκα και υπηρέτησα και θα υπηρετώ στην υπόλοιπη ζωή μου, όσο υπάρχω.
Την αναμνηστική αυτή “τιμή” την αφιερώνω στους Αποκορωνιώτες, που δεν είναι ανάμεσά μας γιατί βρίσκονται στο άλλο ημισφαίριο της ζωής, συμπορευτήκαμε, συσκεφτήκαμε και πορευτήκαμε για τον πολιτισμό και την παράδοση αυτού του τόπου, του Αποκόρωνα, της Κρήτης και της κοινωνίας γενικότερα. Και τώρα οι ψυχές των αιωρούνται πάνω από τα κεφάλια μας. Όπως λέει και ένα Νεοριζίτικο τραγούδι το οποίο δημοσιεύθηκε στα “Χανιώτικα Νέα” και στην “Ελευθερόπολις Αρμένων”
«Παιδιά κ’ ίντα γινήκανε οι Αποκορωνιώτες, μουδε στσι μέσες φαίνονται μουδε στσ’ αναμεσάδες, στον κάτω κόσμο βρίσκονται στην τέλιωση του κόσμου, και έχουν μπροστάρη και οδηγό τον Άγιο Ειρηναίο».
Την αφιερώνω επίσης στους γονείς μου και στα αδέρφια μου, που με ανέθρεψαν με δυσκολίες για να αγαπώ και να εργάζομαι.
Στην, για εξήντα δύο χρόνια, αείμνηστη σύζυγό μου ΧΡΥΣΟΥΛΑ, που με ενέπνεε, ενθάρρυνε και με στήριζε να πορεύομαι έτσι με το κεφάλι ψηλά στην Κοινωνία προσφέροντας, χαιρόμενη και εκείνη. Τέλος θα την παραδώσω την τιμή αυτή στα έξι παιδιά μου και τα εφτά εγγόνια μου για τα οποία θα νοιάζομαι και θα επαγρυπνώ για τη δική τους πορεία όσο υπάρχω και με την ευχή να πορευτούν προσφέροντας περισσότερα από ‘μένα και να τιμούν την κοινωνία με το όνομα και τις πράξεις των.

 

*Το κείμενο της αντιφώνησης του κ. Πέτρου Πανηγυράκη, συντ. Δασκάλου, στην εκδήλωση “Ειρηναία 2022” στο Νεροχώρι που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα