Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Εικόνες που θα μας στοιχειώνουν

Η κακοκαιρία “Μπάλλος” ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που ξέρουμε εδώ και χρόνια στην Ελλάδα: την απουσία σύγχρονων και καλοσυντηρημένων δημόσιων υποδομών, την έλλειψη σωστού χωροταξικού σχεδιασμού και βέβαια την “επέλαση” του φαινομένου της κλιματικής κρίσης. Τίποτα από όλα αυτά δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ανεξάρτητο από τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.
Οι πλημμύρες και οι καταστροφές που έφερε μαζί του ο “Μπάλλος” φέρουν την υπογραφή μιας ανοργάνωτης, ζαμανφού Πολιτείας: που τακτοποιεί (με το αζημίωτο) την αυθαίρετη δόμηση, αφήνει ακαθάριστα τα ρέματα και προτιμά τα έργα “βιτρίνας” από τα αναγκαία -αλλά όχι λαμπερά- αντιπλημμυρικά. Μιας Πολιτείας που βλέπει τα καμένα δάση ως “ευκαιρία” και που μετά από κάθε καταστροφή ξεφυσά με ανακούφιση που δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα.
Οι εικόνες με τους επιβάτες πιασμένους χέρι – χέρι να απομακρύνονται από το “βυθισμένο” αστικό λεωφορείο και τους μαθητές να ισορροπούν πάνω στα θρανία που έστησαν σαν γέφυρα για να φύγουν μακριά από το πλημμυρισμένο σχολείο τους, θα μας στοιχειώνουν για καιρό ως κοινωνία. Θυμίζοντάς μας ότι απέχουμε πολύ ακόμα από το να αισθανθούμε ότι διαθέτουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

1 Comment

  1. Η ιδιωτικότητα της ευημερίας ώς κυνηγητό, η οικοπεδοποίηση χωραφιών, λαγκαδιών, βουνών, χειμάρων, πλαγιών, ακτών, η δόμηση κάθε λογής κατασκευάσματος ώς κατοικία μέσα στα οικοπεδοποιημένα, οι κρατικές νόρμες οικοδόμησες που λέγονται ΓΟΚ και όλα τα επιτρέπουν και τα νομιμοποιούν, οι εργολαβίες των εκπτώσεων του 80% που το κράτος τις αποδέχεται, οι περιφερειακοί δρόμοι της τύχης χωρίς υποδομές παροχέτευσης βρόχινων, η απουσία συγκροτημένων δικτύων υπονόμων, και η κοινωνική συλλογική και εξατομικευμένη υπερφιαλότητα για το τι είναι πρόοδος.., κατάφεραν – φαίνονται στην φωτό- αυτά που διεκδίκησαν. Δεν διεκδίκησαν τίποτα άλλο , γιατί αν το διεκδοικούσαν θα το κατόρθωναν. Και η διεκδίκηση ήταν ομοούσια κοινή πολιτείας και πολιτών.
    Δεν τρέχει τίποτα .. δεν ενοχλείται κανείς- πέτυχε και κατόρθωσε αυτό που διεκδίκησε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα