Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Εγρήγορση για τον Β.Ο.Α.Κ.

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) οι αυτοδιοικητικοί στα Χανιά, καθώς ο δρόμος περνά από τέσσερις μεγάλους δήμους του νομού. Τάσος Βάμβουκας, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, Γιάννης Μαλανδράκης και Θεόδωρος Σταθάκης, μιλούν στα “Χ.ν.” για την αυριανή συνάντηση με τον υπουργό Υποδομών στο Ηράκλειο, βάζουν τις προτεραιότητές τους και διεκδικούν το καλύτερο για τις περιοχές τους.

O Χρήστος Σπίρτζης βρίσκεται από χθες στο Ηράκλειο ενώ σήμερα θα επισκεφθεί τον οδικό άξονα Αγία Βαρβάρα – Απομαρμά, για να κάνει αυτοψία της προόδου των κατασκευαστικών εργασιών.
Στη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσει ενημερωτική συνάντηση με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού, όπως έχει ανακοινωθεί.
Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να βρεθεί ξανά ο Βόρειος Οδικός Άξονας, στον απόηχο των ανακοινώσεων Σπίρτζη την περασμένη Κυριακή.
Τ. Βάμβουκας:«Να μπει το έργο σε κανάλι ρεαλισμού»

1
Την ανάγκη «να μπει το έργο του Β.Ο.Α.Κ. σε κανάλι ρεαλισμού» επισημαίνει ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος θα δώσει το “παρών” στη σύσκεψη, θέτοντας στον υπουργό και άλλα σημαντικά ζητήματα της πόλης. «Για τον Δήμο Χανίων είναι επιτακτικής σημασίας το θέμα του κόμβου της Σούδας και η σύνδεση του Β.Ο.Α.Κ. με το αεροδρόμιο», επισημαίνει ο δήμαρχος στα “Χ.ν.”, ενώ αναφορικά με τις προτάσεις γα υλοποίηση του έργου παρατηρεί ότι «συμφωνώ με τη διαδικασία που έχει προταθεί, θεωρώ λογική την παραχώρηση του κομματιού Χανιά – Χερσόνησος λόγω “εμπορικότητας”, όμως έχω επιφυλάξεις για το ζήτημα των διοδίων. Δεν είμαι βέβαιος ότι είναι ευικτό τεχνικά να γίνει διαχωρισμός ντόπιων και επισκεπτών».
Παράλληλα ο κ. Βάμβουκας ανέφερε στα “Χ.ν,.” ότι θα θέσει κι άλλα ζητήματα όπως ο Περιφερειακός δρόμος, ο οποίος θα ξεκινά από Βαμβακόπουλο και θα φτάνει μέχρι τη Σούδα, σαν μια παράλληλη της Γογονή προς τον Νότο. «Με αυτό το έργο θα ξεμπλοκάρει η πόλη σε πολύ μεγάλο βαθμό», καταλήγει ο κ. Βάμβουκας.
Κουκιανάκης: «Εγκληματική κάθε καθυστέρηση για τα έργα στον Β.Ο.Α.Κ.»

koukianakis
Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένει ο Αποκόρωνας τις εξελίξεις για τον ΒΟΑΚ, καθώς ο δρόμος διασχίζει διαγώνια όλον τον Δήμο. «Πάγια άποψή μας είναι ότι θα πρέπει ο Β.Ο.Α.Κ. να ξεκινά από Κίσσαμο και να πηγαίνει μέχρι τη Σητεία», ξεκαθαρίζει στα “Χ.ν.” ο δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο οποίος εμφανίζεται απογοητευμένος από την απαξίωση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης.
«Για εμάς ο ΟΑΚ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο. Μην ξεχνάμε ότι ωρίμασε δύο πολύ σοβαρά έργα, όπως αυτό της Αγίας Πελαγίες και του Πετρέ – Γεωργιούπολη. Συνεπώς η αφαίρεση της εκτέλεσης αλλά και της επίβλεψης των έργων από τον Οργανισμό είναι απαράδεκτη. Δεν γίνεται να απαξιώνουν έτσι έναν τόσο σπουδαίο Οργανισμό» αναφέρει στα “Χ.ν. ο κ. Κουκιανάκης.
Πέρα από τη διαφωνία του για τον τρόπο υλοποίησης του έργο, ο ίδιος εκφράζει επίσης ενστάσεις για το ζήτημα των διοδίων σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να διακρίνω πως μπορεί να γίνει ο διαχωρισμός ντόπιων και επισκεπτών. Είμαι ανήσυχος για το θέμα, καθώς ειδικά οι δημότες του Αποκόρωνα χρησιμοποιούν καθημερινά τον δρόμο και δύο και τρεις φορές για τις δουλειές τους.
Ο κ. Κουκιανάκης, αναφέρει ότι θα θέσει στον κ. Σπίρτζη και το ζήτημα των προγραμματισμένων παρεμβάσεων οδική ασφάλειας. «Ζητάμε άμεση δημοπράτηση της α’ φάσης για το τμήμα Πετρές – Γεωργιούπολη, για το οποίο σε τελικό στάδιο είναι και η β’ φάση. Δεν πρέπει να γίνουμε μια νέα Αγία Πελαγία», σχολιάζει χαρακτηριστικά. Ο δήμαρχος στέκεται ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο κομμάτι εξηγώντας ότι «αφορά σημαντικές υποδομές, πεζογέφυρες, διαβάσεις, οδοφωτισμός και στάσεις λεωφορείων. Αφορά την αναβάθμιση του υφιστάμενου ΒΟΑΚ ο οποίος αν κατασκευαστεί νέος νοτιότερα, θα μετατραπεί πρακτικά σε αστικό δρόμο που θα πρέπει να είναι ασφαλής για τους χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες του Αποκόρωνα». Ο κ. Κουκιανάκης στέκεται ιδιαίτερα στο ζήτημα του Οργανισμού Ανάτπυξης και με αφορμή την αναοφρά του στο έργο Πετρές – Γεωργιούπολη σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Στο συγκεκριμένο έργο για παράδειγμα θα χρειάζεται καθημερινή επίβλεψη. Αυτή πώς θα γίνεται από το υπουργείο; Θα περιμένουμε κάθε φορά οδηγίες και πότε θα έρθουν από την Αθήνα; Είναι παράλογο».
Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Αποκορώνου διαμηνύει πως «έχουμε ή ήδη καθυστερήσει ανεπίτρεπτα στο κομμάτι της αναβάθμισης και της κατασκευής αυτοκινητόδρομου. Θρηνούμε κάθε τόσο ζωές. Οποιαδήποτε νέα καθυστέρηση λόγω πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων είναι ξεκάθαρα εγκληματική».

 

Γιάννης Μαλανδράκης: «Εχουμε προτάσεις περιμένουμε ανταπόκριση»

malandrakis
Το γεγονός ότι ο δήμος έχει καταθέσει και στο αναπτυξιακό συνέδριο και σε άλλες περιστάσεις επανειλημμένως τις προτάσεις του για τον ΒΟΑΚ και άλλα έργα και περιμένει την ανταπόκριση της κυβέρνησης, σχολίασε στα “Χ.ν.” ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης. Από την Αθήνα όπου βρισκόταν χθες για επαφές με το υπουργείο Εσωτερικών, ο δήμαρχος ανέφερε στα “Χ.ν.” πως «πρότασή μας είναι να καταβάλει ο δήμος Πλατανιά το ποσό για την προκαταρκτική μελέτη Χανιά – Κολυμβάρι, ακριβώς στη λογική του Χερσόνησος – Άγιος Νικόλαος» . Ο κ. Μαλανδράκης τόνισε πως «αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι εφικτή η ενιαία κατασκευή του δρόμου» εξήγησε όμως ότι αυτή η πρότασή μας για τα 20 χιλιόμετρα έχει στόχο να ωριμάσουν οι μελέτες και σταδιακά να προχωρήσει το έργο αυτό. «Άλλωστε με τη διαδικασία αυτή κερδίζουν τρία μέρη. Ο Πλατανιάς, ο δήμος Καντάνου – Σελίνου καθώς από εκεί διέρχονται οι επισκέπτες του και το Καστέλι, καθώς μειώνοντας κατά 22 τα χιλιόμετρα δρόμου προς Κίσσαμο».
Επιπλέον, ο κ. Μαλανδράκης ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά έργα υποδομών του δήμου Πλατανιά: «Πάει καλά το λιμάνι Κολυμβαρίου, έχουμε μια πρόταση στα 7 εκατομμύρια με καλές προοοτπικές να ενταχθεί στο Αναπτυξιακό πρόγραμμα Αλιείας, ενώ επιμένουμε για το φράγμα Σαμπρωνιώτη με την επισήμανση ότι το έργο πρέπει να εκτελεστεί από το υπουργείο Υποδομών και όχι από το Αγροτική Ανάπτυξης». Ο κ. Μαλανδράκης τόνισε ακόμα την ανάγκη
να επεκταθεί και να αναβαθμιστεί ο βιολογικός καθαρισμός του βόρειου άξονα αλλά και να γίνει η παραχώρηση του αεροδρομίου Μάλεμε για το οποίο υπάρχει η πρόταση «μεγάλου θεματικού πάρκου, πάντα στα πλαίσια του ΣΧΟΑΠ».

 

Θ. Σταθάκης: «Να τελειώνει το παραμύθι και να βρουν λύση»

stathakis thodorisΣτη σύσκεψη θα βρεθεί και ο δήμαρχος Κισσάμου Θεόδωρος Σταθάκης, η περιοχή του οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης καθώς φαίνεται να μένει εκτός σχεδιασμού. «Για εμάς στην Κίσσαμο οι μελέτες κυκλοφοριακού φόρτου έγιναν ξεκάθαρα λάθος χρονικά, καθώς η κυκλοφορία μετρήθηκε χειμώνα την ώρα που το καλοκαίρι την περιοχή μας επισκέπτεται η πλειοψηφία των τουριστών με προορισμό τον Μπάλο, Φαλάσαρνα, Ελαφονήσι», σχολιάζει στα “Χ.ν.” ο κ. Σταθάκης. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ακόμα κι αν γίνουν δεκτές οι ενστάσεις του υπουργείο, «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το γεγονός ότι το κομμάτι Χανιά – Κίσσαμος δεν συμπεριλήφθηκε στο σχεδιασμό. Πρέπει να προχωρήσει η μελέτη και γι αυτό».
Παράλληλα σημείωσε ότι «κι άλλα ζητήματα της Κισσάμου είναι εδώ και πολλά χρόνια σε εκκρεμότητα όπως η μελέτη για την παράκαμψη της πόλης που μένει στα συρτάρια των υπουργείων».
Με αφορμή και το πρόσφατο ταξίδι του από τα Ιωάννινα στην Πάτρα, ο κ. Σταθάκης επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Σε όλη αυτή τη διαδρομή, σε ένα εντυπωσιακό και σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, δεν συνάντησα πάνω από 20 αυτοκίνητα. Συνεπώς δεν μπορούν να λένε ότι στην Κρήτη δεν υπάρχει μεγάλος κυκλοφοριακός φόρτος ή να βρίσκουν δικαιολογίες όπως το ανάγλυφο του νησιού. Πρέπει να τελειώνει το παραμύθι και οι τεχνοκράτες του υπουργείου να βρουν μια λύση. Οφείλει η Πολιτεία τον δρόμο στην Κρήτη, τον οφείλει και στην Κίσσαμο», καταλήγει ο κ. Σταθάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Σωτήριες επεμβάσεις στην Α΄Χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων

Πολύτιμο ιατρικό έργο επιτελεί η Α’ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων σώζοντας εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Τα “Χανιώτικα νέα”, συνεχίζοντας την παρουσίαση του έργου που...

Υπερήλικας παρέσυρε με το αυτοκίνητό του 16χρονη μαθήτρια

Αυτοκίνητο που οδηγούσε 91 ετών άνδρας παρέσυρε 16χρονη, έξω από τα Άνω Πορόια Σερρών. Η ανήλικη, που σύμφωνα με την αστυνομία είναι ισπανικής καταγωγής και...

Μεγάλη η κινητοποίηση για τον Παλίγκρεμνο στον Πλακιά (φωτ.)

Ο Πλακιάς και ο Παλίγκρεμνος υποδέχονται ανθρώπους από όλη την Κρήτη, αλλά και τουρίστες που δίνουν το παρών στην κινητοποίηση που διοργανώνει η “Κίνηση...

Πολυτελής θαλαμηγός στο λιμάνι της Σούδας

Προορισμό για πολυτελείς θαλαμηγούς φαίνεται πως αποτελούν τις τελευταίες μέρες τα Χανιά. Μετά το εντυπωσιακό γιοτ Al Waab που ανήκει σε εκατομμυριούχο από το Κατάρ...

Ρεκόρ Γκίνες για την Κρήτη με … 32.000 “λυχναράκια”

Μία γευστική εκδοχή της Κρήτης φτιαγμένη από 32.000 “λυχναράκια” στήθηκε σήμερα στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου! Με πρωτοβουλία ιδιωτικού ΙΕΚ και με τη συμμετοχή πλήθους...

Γεύσεις της Κρήτης ταξιδεύουν στο εξωτερικό μέσα από το βιβλίο της Ελ. Αλιφιεράκη

Το βιβλίο Ελευθερίας Αλιφιεράκη «Ελληνική κουζίνα με άρωμα Κρήτης», που ταξιδεύει τον αναγνώστη στην ελληνική και κρητική γαστρονομία, παρουσιάστηκε το Σάββατο στο θέατρο “Μίκης...

1 Comment

  1. Για πιο λόγο ΔΕΝ δημοσιεύσατε τις χθεσινές νέες δηλώσεις – απειλές του Υπουργού, ότι “δήθεν” αν δεν τα βρουν οι Δήμαρχοι ματαξύ τους θα ακυρώσει τους διαγωνισμούς; Άυτα να τα δημοσιεύτε για να μαθαίνει ο κόσμος ότι μάλλον προσπαθούν να βρουν δικαιλογία ίσως για να ματαιώσουν το έργο. Δεν θέλω να πιστέψω ότι ίσως ψάχνουν το εξηλαστήριο θύμα στα πρόσωπα των Δημάρχων για δικαιλογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα