Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

Εγκαίνια Μουσείου Αδελφότητας Μικρασιατών

Εγκαινιάστηκε χθες στο κέντρο των Χανίων επί της οδού Σφακίων αρ. 25, το Μουσείο Στέγης, Eρευνας και Πολιτισμού της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Χανίων “Ο Aγιος Πολύκαρπος”.
Τον αγιασμό τέλεσαν οι Μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, Αντιοχείας κ. Δημήτριος, Τριπόλεως Λιβύης κ. Θεοφύλακτος και Βρυούλων της Μικράς Ασίας κ. Παντελεήμονας, ο οποίος αναφέρθηκε με συγκίνηση για τις Αλησμόνητες πατρίδες που έχει την τιμή να διακονεί στα Βουρλά.
Οπως επεσήμανε χαρακτηριστικά,  «θεωρώ ιδιαίτερη την ευλογία στο πρόσωπο το δικό μου γιατί βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα όχι απλά κατοίκους της ευλογημένης αυτής νήσου, αλλά γιατί σε αυτή κατοικούν και πολλοί που κατάγονται από την μαρτυρική επαρχία μου τα Βουρλά της Μικράς Ασίας και χαίρω ιδιαίτερα γιατί αυτοί οι άνθρωποι που άθελα τους ξεριζώθηκαν από τις όχι ξεχασμένες αλλά αλησμόνητες πατρίδες και μεταφυτεύτηκαν εις την μητροπολιτική Ελλάδα. Εφεραν στην πατρίδα όλες αυτές τις ιερές παραδόσεις, έφεραν την πίστη τους, έφεραν την γλώσσα την ελληνική ανόθευτη, έφεραν τα ιερά όσια μέσα στον πρόχειρο μπόγο με τον ρουχισμό τους πάνω στην πλάτη  και μέσα σε αυτόν να κρύβουν ένα ευαγγέλιο, ένα δισκοπότηρο, ιερά λείψανα, για να τα φέρουν και να τα σώσουν στη νέα πατρίδα».
Με συγκίνηση αναφέρθηκε  στον χαιρετισμό της η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Χανίων κα Στέλλα Γκοζάνη Χαριτάκη τονίζοντας ότι «όλα τα ιερά κειμήλια που συλλέξαμε και θα δείτε είναι θησαυροί της καρδιάς, είναι θησαυροί για εμάς μεγάλοι, γιατί είναι τα πατρογονικά μας. Με πολύ αγάπη φροντίζουμε εδώ στην πόλη των Χανίων να διατηρούμε ψηλά το ήθος, τις αξίες και ότι μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας και παράλληλα να μεταλαμπαδεύουμε στα παιδιά μας την αγάπη για την Μικρά Ασία».
Η ίδια συνεχίζοντας αναφερόμενη στον χώρο του Μουσείου  επεσήμανε ότι παραχωρήθηκε από την μακαριστή Άννα Νικολουδάκη στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγγαρόλων και ο σεβασμιώτατος μας ως πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής μας το παραχώρησε  ως προς την χρήση πάντα με την αγάπη του αρχιμανδρίτη και πρωτοσύγκελου μας».
Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής σημείωσε: «Εγκαινιάσαμε έναν χώρο μνήμης και πολιτισμού για τους Μικρασιάτες, για τους ξεριζωμένους Έλληνες που ήρθαν από εκεί πριν από έναν αιώνα περίπου και θεωρώ ότι αυτό το σημείο αναφοράς θα γίνει μία κιβωτός μνήμης και πολιτισμού για τους ανθρώπους αυτούς».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα