Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Εγκαίνια γνωριμίας με το Νεώριον Τέχνης

Τέχνη, παιδεία, παγκρήτια παρουσία, οραματικές δυναμικές δράσεις Νεώριον Τέχνης: Νέος σύλλογος εικαστικών δημιουργών. Παγκρήτιος τούτη τη φορά. Με έδρα τα Χανιά. Μη κερδοσκοπικός. Με νέες και παλιές δυναμικές παρουσίες σε πολυθεματικά πεδία της εικαστικής τέχνης.

• Πανεπιστημιακοί καθηγητές καλών τεχνών, καταξιωμένοι και βραβευμένοι εικαστικοί δημιουργοί, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Η πρώτη μαγιά.
• Με  ανοικτή τη δυνατότητα νέων παγκρήτιων συμμετοχών που θέλουν να συμβάλλουν, παγκρήτια, τοπικά, αλλά και πανελλαδικά, στη διάδοση της τέχνης και στην προβολή των δημιουργιών των μελών τους, αλλά όχι μόνο.
• Αφού, σύμφωνα με τους καταστατικούς τους στόχους, αλλά κυρίως σύμφωνα με την οραματική δυναμική που τους ένωσε, θέλουν να συμβάλλουν ποικιλότροπα στο τοπικό πολιτισμικό γίγνεσθαι.
• Οι εικαστικές εκθέσεις είναι ασφαλώς «εργαλείο» προβολής και ενίσχυσης των  εικαστικών ταλέντων, ερασιτεχνών και επαγγελματιών.
• Ωστόσο τα ταλέντα και ο έρωτας για την τέχνη χρειάζονται και ευκαιρίες για να προχωρήσουν, να ξεχωρίσουν και να αυξήσουν το πολιτιστικό, πολιτισμικό  δυναμικό του κάθε τόπου.
• Και ναι. Τα Χανιά μας είναι ένας τόπος που όλα αυτά ευδοκιμούν, εδώ και χρόνια. Κυρίως ως πρωτοβουλίες ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης.
• Και φυσικά χάρη στους πολίτες του τόπου που αγκαλιάζουν και στηρίζουν τέτοιες δράσεις.

Τέχνη, παιδεία, συνεργασία
• Τι είναι, λοιπόν το «Νεώριο τέχνης». Τι καινούργιο κομίζει, οραματίζεται, σχεδιάζει;
• Όπως μας είπε η πρόεδρος του συλλόγου, οδοντίατρος στο κύριο επάγγελμα, κυρία Μαγδαληνή Βογιατζή, το όνομα «Νεώριο» είναι ένας τόπος φροντίδας και καταφυγής των πλοίων. Μεταφορικά εδώ το «Νεώριο» οραματίζονται να είναι χώρος συνάντησης και φροντίδας της τέχνης.
• Να την «κανακέψουν» με τα γνωστά κλασικά, αλλά και σύγχρονα υλικά. Τα παραδοσιακά και τα ψηφιακά. Να παντρέψουν όλες τις κλασικές και νέες τάσεις και τεχνικής και τεχνοτροπίας. Αλλά όχι μόνο μέσα από τη δημιουργική παραγωγική αυτοτέλεια των μελών του. Θέλουν, όπως μας είπε και η αντιπρόεδρος τους, κυρία Αναστασία Βεργανελάκη – Κοτσιφάκη, αγιογράφος και δασκάλα αγιογραφίας, να συμβάλλουν στην ενότητα και αλληλεγγύη και σε κοινωνικό επίπεδο. Με σεβασμό στην παράδοση – και η αγιογραφία είναι μία κατ’ εξοχήν παραδοσιακή τέχνη στην οποία δεν μπορείς να αλλάξεις πολλά – αλλά μπορείς να προσθέσεις, πάντα σεβαστικά, τη δική σου εικαστική ματιά, χρώματα και υλικά. Και βέβαια, η παρουσία τους δεν είναι ανταγωνιστική, αλλά συναγωνιστική. Αφού ένας από τους περιγραφόμενους καταστατικούς τους στόχους είναι η σύναψη και διατήρηση φιλικών σχέσεων με άλλους καλλιτεχνικούς φορείς του τόπου μας με στόχο την ανταλλαγή απόψεων, τη δημιουργία πλατφόρμας διαλόγου και προβολής θεμάτων που αφορούν την Τέχνη και τον Πολιτισμό.
• Ακόμα, όπως μας είπε η καθηγήτρια γαλλικών, ταλαντούχα φωτογράφος που εξειδικεύεται στο πολύ δύσκολο είδος υποβρύχιων φωτογραφιών Αθηνά Γαλανάκη  (μέλος του Δ.Σ.) θέλουν να προσεγγίζουν τα παιδιά. Προσφέροντας τις γνώσεις τους και δίδοντας ευκαιρίες σε παιδιά και νέους να μάθουν περισσότερα γύρω από την τέχνη και τις τεχνικές της. Με σεμινάρια, μαθήματα, «κυνήγι» ταλέντων και βοήθεια. Να συνεργαστούν, δηλαδή, όπου δάσκαλοι και γονείς το επιθυμούν, για να ανακαλύψουν ταλέντα μέσα από σχετικές δράσεις και στη συνέχεια να τα βοηθήσουν να μάθουν πώς να διαχειρίζονται παραστατικά, με όποια τέχνη και τεχνική προτιμούν, τις ιδέες και τις εικόνες που βιώνουν εσωτερικά και εξωτερικά.
Συμμετοχές
• Στην  εικαστική έκθεση που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στην Πύλη Σαμπιονάρα και θα διαρκέσει μέχρι και 30-10-16, τελέστηκε αγιασμός παρουσία πολλών φιλότεχνων συμπολιτών. Tην καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο κ. Νίκος Ράμμος και συμμετέχουν 23 δημιουργοί: Βεργανελάκη – Κοτσιφάκη Αναστασία, Βογιατζή Μαγδαληνή, Γαλανάκη Αθηνά, Δασκαλάκη Σοφία, Ζήκου Χρυσούλα, Κανελλοπούλου – Ζαμπετάκη Θεοδώρα, Καπαγιωρίδου Χρυσή, Καπαγιωρίδης Δημήτρης, Καψοκαβάδης Αλέξανδρος, Κοτρώτσος Βασίλης, Κτιστάκη Ασπασία, Λουπάσης Ιωάννης, Μπλαζάκης Νίκος, Ουσταμανωλάκη Ευφροσύνη, Ομάρ, Παπουτσάκης Νίκος, Περαντωνάκης Παναγιώτης, Πιτσώνης Βασίλης, Ρεθεμιωτάκη Βάσω, Σπανάκης Κώστας, Τουζλούκωφ Τατιάνα, Φαλκώνης Μιχαήλ, Χαραλαμπάκης Μάνος.

Βίλα Κούνδουρου: Ευκαιρία να ζωντανέψει;

• Έτσι όπως προσλάβαμε τη δυναμική και τη διάθεση προσφοράς του νεοσύστατου συλλόγου ΝΕΩΡΙΟΝ καθώς και την αναφορά των σκοπών του στη συνεργασία με άλλους άξιους, επίσης, τοπικούς συλλόγους εικαστικών καλλιτεχνών, μας ήρθε στον νου η  επανα-αξιοποίηση της Βίλας Κούνδουρου. Με εικαστικά εργαστήρια, σεμινάρια, και λοιπές δράσεις. Όπως άλλωστε ήταν παλιά. Και εφ’ όσον φυσικά το επιθυμεί ο νέος σύλλογος.
• Λέτε να μπορέσουν να αναστηθούν αυτές; Με όποιους άλλους εικαστικούς προσφέρονται και με… μαγιά τούτους εδώ που εμφανίζονται αποφασισμένοι και φορτσάτοι και έχουν οράματα και διάθεση προσφοράς;
• Ώστε να ξαναγίνει η βίλα Κούνδουρου ένα πολύβουο εικαστικό εργαστήρι για το δήμο Χανίων με παγκρήτιες άκρες όπως τις επιδιώκει και το ΝΕΩΡΙΟΝ;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα