Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

Εγκαίνια έκθεσης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Δημοτική Πινακοθήκη

Την έκθεση “Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη συλλογή Κρασάκη” στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων εγκαινίασε το απόγευμα του Σαββάτου η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τμήμα της έκθεσης παρουσιάζεται στην αίθουσα του Συλλόγου “Χρυσόστομος” όπου και πραγματοποιήθηκε το πρώτο μέρος της τελετής των εγκαινίων. Η εκδήλωση συνεχίστηκε στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Το παρών στα εγκαίνια έδωσε η σύζυγος του Πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, οι βουλευτές Χανίων Μαν. Βολουδάκη, Βασ. Διγαλάκης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γ. Κουράκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης κ.α

Η έκθεση περιλαμβάνει εκατόν εξήντα επτά καλλιτεχνικούς θησαυρούς της ιδιωτικής συλλογής Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη. Σπάνια έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, λιθογραφίες και σχέδια, Ελλήνων και Ευρωπαίων φιλελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ού αιώνα, με υπογραφές όπως εκείνες των Νικολάου Γύζη, Νικηφόρου Λύτρα, Θεόδωρου Βρυζάκη και Θεόδωρου Ράλλη μεταξύ άλλων, χρηστικά αντικείμενα, ρολόγια και φορεσιές, όπλα και εκδόσεις συνθέτουν την έκθεση.

Είναι η πρώτη φορά που έργα της συλλογής Κρασάκη η οποία αποτελείται από 1.500 έργα παρουσιάζεται δημοσίως και μάλιστα όχι στην έδρα της στην Κολωνία της Γερμανίας αλλά στη γενέτειρα του συλλέκτη.
Πρόκειται για το σημαντικότερο γεγονός που πραγματοποιείται στην Κρήτη, στο πλαίσιο των εορτασμών από τα 200 χρόνια της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης. Διοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων και τελεί υπό την αιγίδα την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η έκθεση δεν εστιάζει μόνο στην Κρήτη και στην εμπλοκή της στην Επανάσταση, αλλά καλύπτει πολλές διαφορετικές πτυχές της επαναστατικής και μετεπαναστατικής περιόδου.
Τη γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ζωγράφος, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και Aντιπρόεδρος της Πινακοθήκης Χανίων, Δημήτρης Ανδρεαδάκης.

Νωρίτερα η κα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το παράρτημα Παιδιών και Νέων Κρήτης ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» όπου το Ίδρυμα αναγόρευσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε επίτιμη πρόεδρο και εταίρο του Ιδρύματος, στην έδρα του Ιδρύματος στη Χαλέπα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα