Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, 2024

Έφτασαν τα πρώτα λάδια µε καλές αποδόσεις και ποιότητες

■ Οξύτητες 0,3 και αποδόσεις 5/1 άλλα και… φόβος για υπολείµµατα!

  Μετά τα  Βιολογικά και τα  λαδιά ειδικών ποικιλιών της Πελοποννήσου Μαυρελιάς και Αθηνολιάς, άρχισε φέτος αρκετά πρόωρα η συγκοµιδή  και  στους συνήθεις  συµβατικούς ελαιώνες,   κυρίως σε περιοχές στις οποίες ο ελαιόκαρπος βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Αυτό συµβαίνει  στα Χανιά και κυρίως σε περιοχές της ∆. Κισσάµου όπου είχαν πέσει ικανοποιητικές βροχές  τον Σεπτέµβριο. Εκεί, µερικά ελαιοτριβεία  λειτουργούν ήδη πριν από 20 ηµέρες επεξεργαζόµενα ελαιόκαρπο κυρίως βιολογικής  άλλα τελευταία και συµβατικής καλλιέργειας.

Όπως µας πληροφόρησε Ελαιοτριβείο στον Άστρικα   Κισάµου  ήδη έχει επεξεργαστεί περίπου 200 τόνους ελαιόκαρπο και η  παραγωγή που επιτεύχθηκε ήταν  50 τόνοι έξτρα παρθένου οξύτητας 0,3 ή και χαµηλότερης. Εποµένως η απόδοση  ελαιοκάρπου σε λάδι ήταν 5/1 δηλαδή 20% και  η ποιότητα πολύ καλή. Σηµειώνεται όµως ότι η περιοχή είχε δεχτεί ικανοποιητικές βροχές τον Σεπτέµβριο και ότι αρκετοί ελαιώνες αρδεύονται,

Πρόσφατα όµως,  µε την συνέχιση της καλοκαιριάς, στο 3ηµερο της 28ης  Οκτωβρίου, άρχισε η συγκοµιδή και από πολλούς άλλους παραγωγούς κυρίως από  «λιγατάρια»  δηλαδή  από δέντρα που δεν έχουν πολύ ελαιόκαρπο  ο όποιος γιαυτό, συνήθως είναι  µεγαλύτερος και ωριµότερος.

Ωστόσο, η πλειονότητα των παραγωγών, σωστά, αναµένει τις βροχές και κάποιες µέρες µε ηλιοφάνεια µετά από αυτές,  ώστε να  σχηµατιστεί ικανοποιητικό ποσοστό λαδιού στον καρπό και όπως λένε να «πάρει λάδι ο καρπός».

  Όµως υπάρχει και άλλος λόγος που δεν χρειάζεται βιασύνη. Ο συρρικνωµένος καρπός δεν αποδίδει εύκολα όλο το  λάδι που περιέχει στο ελαιοτριβείο και όπως λένε οι παράγωγοι δεν  «ξελαδώνει» εύκολα.

∆είγµατα για υπολείµµατα στα ελαιοτριβεία

  Βέβαια, η ποιότητα όπως µας είπε ο Ελαιουργός Γιάννης Μιχελάκης ήταν αρκετά καλή,  αφού η µέση οξύτητα ήταν 0,3 βαθµούς, άλλα αυτό οφείλεται, όπως  συµφώνησε µαζί µας στην απουσία  δακοπροσβολών η οποία  οφείλεται στους καύσωνες και όχι στους ψεκασµούς κάλυψης που άσκοπα κάνουν κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, παραγωγοί δηµιουργώντας κινδύνους για υπολείµµατα!   

Εµείς, στο  ελαιουργείο µας, όπως είπε, για κάθε ενδεχόµενο φέτος παίρνουµε φιάλες µε δείγµατα από το λαδί κάθε παραγωγού για να κάνουµε αναλύσεις. Και, εάν   βρεθούν υπολείµµατα, το λάδι θα επιστραφεί η θα πληρωθεί µε πολύ χαµηλή τιµή.

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι ∆ρ. Γεωπόνος, πρώην ∆/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύµβουλος του ΣΕ∆ΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕ∆ΗΚ. Μπορούν να αναδηµοσιευτούν µόνο µετά άδεια του (nmixel@otenet.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα