Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022

Εφτά χρόνια “Στάσεις”…

Σαν χθες, κι όμως έχουν περάσει εφτά χρόνια από τότε που ξεκινούσα στην εφημερίδα τις “Στάσεις”, δυο φορές την εβδομάδα (κάθε Τρίτη και κάθε Παρασκευή), αφού είχα μείνει 13 χρόνια… “Στα πεταχτά”, σχεδόν σε καθημερινή βάση, ενώ είχε προηγηθεί για άλλα εφτά η “υπηρεσία” μου σ’ “Αυτόν τον τόπο τον μικρό τον μέγα” σε συνεργασία με την Ευδοκία, αλλά και στις “Εύφημες Μνείες”. Τρίτη 25 Αυγούστου 2015 ήταν… Στον απόηχο της σύναξης των Απανταχού Νιππιανών, για πρώτη φορά στην μακραίωνη ιστορία του χωριού μας με πρωτοβουλία και ευθύνη του Συλλόγου Γυναικών “Περβολίτσια”, ψυχή του οποίου ήταν η αξέχαστη Εύη Κακατσάκη – Πακέ, στην Πλατεία, που επιμένουμε να τη λέμε Πλατέα, η πρώτη Στάση.

«Πού να βρω την ψυχή μου, το τετράφυλλο δάκρυ», «Άξιον εστί το πρώτο αγριολούλουδο», «Και τα καλά δεχούμενα και τα κακά δεχούμενα», «Στην ορτακιά του έρωτα η μια καρδιά ‘ναι διάστρα», «Ένας Άγιος ταξιδεύει», «Αν ο καθένας μας έκανε το αυτονόητο», «Και τέλος πάντων τραβούμε εμπρός», «Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά», «Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας», «Ο Αμίρ εντός και εκτός παρενθέσεων», «Τα εθνικά δίκαια και τα εθνικά συμφέροντα», «Το Μουσείο τυπογραφίας και ο ρόλος του Δημιουργού», «Ο Ελληνικός Άγιος Βασίλης», «Ειρηναίου Γαλανάκη Γωνία», «Όταν η δημοσιογραφία γιορτάζει», «Υπευθυνότητας του καθενός μας το ανάγνωσμα», «Ένα βράδυ στη Μάλμειο Βιβλιοθήκη», «Θουκυδίδου Ιστορίαι: κτήμα ες αεί», «Χρωστάμε… Κριτές θα μας δικάσουν». «Η Παναγία του Κλάδου», «Το μοναστήρι που πεθαίνει σαν ηφαίστειο», «Ιχνηλατώντας εν μέσω πανδημίας», «Μονάχη έγνοια η γλώσσα μας», «Αρχιμενιά κι Αρχιχρονιά κι αρχή του Γεναρίου», «Μικρά Ασία και πάλιν ερώ, χαίρε», «Ο Κρήτης και πάσης Οικουμένης Νίκος Καζαντζάκης», «Η μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων», «Παιδί το περιβόλι μου που θα κληρονομήσεις»… Σίγουρα περισσότερες από χίλιες οι Στάσεις, κάποιοι απ’ τους τίτλους των, παραπάνω.

«“Στάσεις” δημοσιογραφικές μέσα στις στήλες των “Χανιώτικων νέων”! Συνεχής αναζήτηση. Των ανθρώπων, των Συλλόγων, των όποιων φορέων, που δίδουν το “παρών” και δημιουργούν σ’ αυτόν εδώ τον τόπο. Παρουσίαση προβλημάτων, κατάθεση προτάσεων για βελτίωση καταστάσεων και εγκώμιο, έπαινος για ό,τι θετικό συμβαίνει γύρω μας». Τα που γράφει, μεταξύ των άλλων, προλογίζοντας το ιδιαίτερα καλαίσθητο βιβλίο “Μια στάση εδώ, Μια στάση εκεί – Επιλογή από το 2017” που κυκλοφόρησε το 2018 απ’ τα “Χανιώτικα νέα” ο ιδρυτής των Γιάννης Γαρεδάκης. Ευλογία η έκδοσή του!

Εφτά χρόνια Στάσεις! Μετά – Στάσεις, Κατά – Στάσεις, Δια – στάσεις, Ανα – Στάσεις, Εν- Στάσεις, Παρά- Στάσεις, Από- Στάσεις, Αντί- Στάσεις, Υπό – Στάσεις… Θεού θέλοντος ύστερα από μια μικρή ανάπαυλα συνεχίζουμε…

Και… στα πεταχτά

«Με αυγουστιάτικη βροχή μοιάζει και το φιλί σου/ κι όταν μιλείς, ακούς πουλιά, θαρρείς του Παραδείσου!// Βροχούλα αυγουστιάτικη τον κήπο μου ποτίζεις/ ανθίζουν ρόδα του σεβντά κάθε που με αγγίζεις». Ερωτικές οι τελευταίες αυγουστιάτικες μαντινάδες της Νεκταρίας Θεοδωρογλάκη. Ειδικότης της… το είδος. Και κατ’ εξοχήν ερωτικός μήνας ο Αύγουστος, άλλωστε!

Παρακολουθούμαι, παρακολουθείσαι, παρακολουθείται, παρακολουθούμαστε, παρακολουθείστε, παρακολουθούνται… Σε ενεστώτα χρόνο η κλίση του ρήματος. Ο παρακολουθούμενος, του παρακολουθουμένου, τω παρακολουθουμένω, τον παρακολουθούμενον, ω παρακολουθούμενε. Σε όλες τις πτώσεις η κλίση της παθητικής μετοχής του ρήματος. Αν δεν σας αρέσει το ρήμα και η μετοχή, μη μιλάτε στα τηλέφωνα, είναι απλό. Πλάκα; Καθόλου της πλάκας η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Δίχως “Στάσεις” τις επόμενες τρεις Παρασκευές (2, 9 και 16 Σεπτεμβρίου) και τις επόμενες δύο Τρίτες (6 και 13 Σεπτεμβρίου). Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, θεού θέλοντος, η επιστροφή του γράφοντος. Με γεμάτες τις μπαταρίες του, πιστεύει. Τι κρίμα πάντως που ο κούμος του, για τον οποίο έγραφε παλιότερα “Στα πεταχτά”, έχει πέσει και δεν έχει προλάβει να τον φτιάξει για να μείνει σ’ αυτόν. Για τον πηγαιμό του βέβαια στον Νίππο κάποιες μέρες, δεν “τίθεται” θέμα. Αυτό δα έλειπε!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα