Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Εφικτή η υλοποίηση του αγωγού για την ενεργειακή διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης

Θετικά μηνύματα για την υλοποίηση του υποθαλάσσιου ενεργειακού αγωγού “East Med” που θα ενώνει την Κύπρο με την Κρήτη, προέκυψαν από τις χθεσινές αναφορές στο ενεργειακό συνέδριο που πραγματοποιείται στην Αθήνα, αλλά και από τη συνάντηση που είχαν χθες στην Αθήνα οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ, Yuval Steinitz και ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Tο σχέδιο για τον “East Med” προβλέπει την κατασκευή αγωγού μήκους 1.900 χλμ, με ετήσιο δυναμικό μεταφοράς 16 δισ. κ.μ., από τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν στην Κύπρο – Κρήτη – ηπειρωτική Ελλάδα και κατόπιν μέσω του αγωγού “Ποσειδών” στην Ιταλία. Κατά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών, αποφασίστηκε ότι στα τέλη Οκτωβρίου θα γίνει η παρουσίαση της οικονομικής και τεχνικής μελέτης για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου.
Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση, έγινε επίσης ιδιαίτερη συζήτηση για την σύζευξη του έργου με τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα που περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ.

TO ΙΣΡΑΗΛ
Τρεις εναλλακτικές οδούς εξετάζει το Ισραήλ για την εξαγωγή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, και οι τρεις περιλαμβάνουν ως ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα, ανέφερε ο υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Αποθεμάτων του Ισραήλ Yuval Steinitz μιλώντας στο συνέδριο. Οι επιλογές αυτές περιλαμβάνουν την διοχέτευση του αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς την Ιταλία, η δεύτερη την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας με τελικό προορισμό τα Βαλκάνια και την Ιταλία και η τρίτη την εξαγωγή του προς Αίγυπτο για τη μετατροπή του σε υγροποιημένη μορφή και την επανεξαγωγή του.
Ο κ. Steinitz τάχθηκε υπέρ της υλοποίησης δυο οδεύσεων για την εξαγωγή του φυσικού αερίου ενώ αναφερόμενος στον υποθαλάσσιο αγωγό (East Med), την κατασκευή του οποίου προωθούν η Ελλάδα και η ΕΕ είπε ότι μπορεί σε αυτή τη φάση το εγχείρημα να φαίνεται πολύ ακριβό αλλά εφόσον υπάρξουν νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων μπορεί να αποδειχθεί οικονομικό.

ΤΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε, με βάση τις νέες σεισμικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή, το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί καθώς τα πιθανά αποθέματα προσδιορίζονται σε 10 τρισ. κυβικά μέτρα.
Τον επόμενο μήνα το Ισραήλ θα προκηρύξει διαγωνισμό για την παραχώρηση 24 θαλάσσιων “μπλοκ” (που αντιστοιχούν περίπου στη μισή ΑΟΖ της χώρας). Ο κ. Steinitz εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή μιας ελληνικής εταιρίας, της Energean, στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης του Ισραήλ και απηύθυνε πρόσκληση και σε άλλες εταιρίες να συμμετάσχουν.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ  ΓΙΑ ΤΟΝ “EAST MED”
Για έργο εξαιρετικής σημασίας έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος στον αγωγό East Med, τονίζοντας ότι τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα του έργου, όπως και της ηλεκτρικής διασύνδεσης, εξετάζονται με προσοχή. «Στηρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και διατηρούμε τη δυνατότητα να ασκήσουμε τα δικά μας δικαιώματα με τρόπο που θα επιλέξουμε οι ίδιοι», τόνισε ο υπουργός.

TO KAΛΩΔΙΟ
Ο Eλληνας υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην υπό εξέταση ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ με την Κύπρο και με την Ελλάδα, μέσω Κρήτης, σχολιάζοντας πως ο EuroAsiaInterconnector είναι επίσης ένα μεγάλο σχέδιο, ένα έργο PCI, το οποίο αξιολογούμε με πολλή προσοχή.
Οι προοπτικές εξαγωγής φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, αλλά και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που είχαν χθες οι κ.κ. Σκουρλέτης, Steinitz και ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης.
Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα