Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024

Εφαλτήριο

Ο νέος χρόνος, το 2019, όχι μόνο μας έκανε “ποδαρικό”, κουβαλώντας μαζί του κρύα, βροχές, χιόνια και κατολισθήσεις, αλλά “ξεγύμνωσε” και ανέδειξε τα προβλήματα δεκαετιών που η πολιτεία αναβάλλει “επ’ αόριστον”! Προβλήματα, κυρίως, που έχουν να κάνουν με έργα υποδομής (αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, διάνοιξη και καθαρισμό φρεατίων, ξεμπαζώματα ρεμάτων, έργα οδοποιίας, κατασκευή του νέου Β.Ο.Α.Κ. κ.ά.). Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα του 2019, που όταν βρέχει να πλημμυρίζουν τα πάντα, όταν εκδηλώνονται πυρκαγιές, να καίγονται άνθρωποι και περιουσίες και όταν χιονίζει, ουσιαστικά, να σταματάει η ζωή!
Οταν συμβαίνουν όλα αυτά οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και η Πυροσβεστική τρέχουν και δεν φτάνουν για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους και αυτοκίνητα, να σώσουν σπίτια και περιουσίες, να διορθώσουν ό,τι διορθώνεται! Στον αντίποδα, αν σκεφτεί κανείς, δεν μπορεί να τα βάλει με τα στοιχεία της φύσης, η οποία φαίνεται, κατά καιρούς πως… εκδικείται! Η έννοια της εκδίκησης έχει σχέση με τα μπαζωμένα ρέματα, με τα αυθαίρετα κτίσματα μέσα στα δάση, με τους σκουπιδότοπους δίπλα στα δάση και τις παραλίες!
Το ζητούμενο στη χώρα μας είναι ότι σαν πολιτεία δεν έχει εντάξει στην κουλτούρα της την έννοια της πρόληψης και ενός συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης των φυσικών φαινομένων. Επίσης δεν διαθέτει τα αντανακλαστικά εκείνα του ενδεχόμενου και της πρόβλεψης μιας ακραίας έκτακτης κατάστασης!
Στην Κρήτη, η συνολική εικόνα είναι μάλλον ζοφερή! Βλέπεις στενούς και άβατους δρόμους με λακκούβες, την περιβόητη… “εθνική” που είναι ο αιμοδότης και βηματοδότης της ανάπτυξης του νησιού με άκρως επικίνδυνα σημεία, με μία λωρίδα κυκλοφορίας, χωρίς διαζώματα, χωρίς φωτισμό, με πολλούς παράδρομους κ.ά.
Εφαλτήριο θα πρέπει να είναι η νέα χρονιά, για όλους εμάς, να αντιδράσουμε για τις αποφάσεις των άλλων για μας χωρίς εμάς, για να αντισταθούμε επιτέλους στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα των πολιτικών, να κωφεύουμε στις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις πολλών χρόνων. Δεν είμαστε παιδιά ενός κατώτερου Θεού στην Κρήτη που απλά γινόμαστε χειροκροτητές κάθε επίδοξου σωτήρα! Δεν είμαστε η ξεχασμένη γωνιά της πατρίδας μας που… επαιτούμε για ένα δρόμο, όπως στην άλλη Ελλάδα! Απαιτούμε ίδια μεταχείριση με τους συμπατριώτες μας της Β. Ελλάδας κι αν η δικαιολογία είναι τα διόδια που δεν έχουμε, η απάντηση είναι μία: Φτιάξτε ένα σύγχρονο, ασφαλή αυτοκινητόδρομο που θα συνδέει τις δύο άκρες της Κρήτης και βάλτε και διόδια κ. κυβερνώντες!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα