Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Εχθροί του αμπελιού: Ευδέμιδα (Lobesia botrana)

Γενικές πληροφορίες – Διαπιστώσεις

Στην όψιμη-ορεινή ζώνη του νησιού η 3η πτήση του εντόμου συνεχίζει να εμφανίζει υψηλή δραστηριότητα. Η δραστηριότητα (συλλήψεις, ωοτοκίες) διαφοροποιείται σημαντικά από αμπέλι σε αμπέλι (ανάλογα με τις προσβολές που υπήρχαν στην προηγούμενη γενιά), άρα διαφοροποιείται και ο κίνδυνος νέων προσβολών. Τυχόν προσβολές όμως την περίοδο αυτή σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία της εποχής και την πρόβλεψη καιρικής αστάθειας (μέσα στην επόμενη εβδομάδα) πιθανόν να ευνοήσουν δευτερογενείς σήψεις στα σταφύλια και να υποβαθμίσουν ποσοτικά και ποιοτικά την παραγωγή.

Οδηγίες

Για όλους τους παραπάνω λόγους συνιστάται αντιμετώπιση στα σταφύλια της όψιμης ζώνης του νησιού που δεν τρυγούνται μέσα στις επόμενες 7 – 8 ημέρες στις παρακάτω ενδεικτικές ημερομηνίες:

 Όψιμη ζώνη: 19 – 20 Αυγούστου
Προτιμήστε σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας και τηρείτε αυστηρά τους χρόνους
αναμονής από την τελευταία επέμβαση. Λόγω των μελτεμιών αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών που συνήθως επικρατούν κατά τη διάρκεια της ημέρας συνιστάται οι εφαρμογές να γίνονται από το σούρουπο και μετά. Οι ψεκασμοί που γίνονται από το σούρουπο έως και τις πρώτες βραδινές ώρες είναι πιο αποτελεσματικοί.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα (ΦΠΠ)

Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά για το αμπέλι, για τον εχθρό ή την ασθένεια και για το βλαστικό στάδιο της εποχής. Συνιστάται να επιλέγετε σκευάσματα με τους λιγότερους κινδύνους για τον χρήστη και το περιβάλλον. Τα «χημικά» φυτοπροστατευτικά δεν είναι ακίνδυνα. Θυμηθείτε πριν την εφαρμογή να ελέγχετε τη σήμανση κινδύνου και να παίρνετε απαραιτήτως μέτρα προστασίας.
Σε κάθε περίπτωση διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά την ετικέτα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα