Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Δυτικά Βαλκάνια

Το Διευθυντήριο των Βρυξελλών αποφάσισε να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος της Ε.Ε. των δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα, προκειμένου να συζητηθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Πρόκειται για την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο, τη Σερβία και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.
Τα δυτικά Βαλκάνια σήμερα, κυρίως οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενα έξω απ’ το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, καθ’ όσον σε εκείνα που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ τίποτα δεν εμποδίζει τη Ρωσία να βρεθεί στο πλευρό τους και να νομιμοποιήσει ο Ερντογάν την παρέμβαση του με το πρόσχημα υπεράσπισης του μουσουλμανικού στοιχείου.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία εκτιμάται ότι πρέπει ν’ αρχίσουν, διότι «έχουν συμμορφωθεί με όλες τις προϋποθέσεις». Όμως η ομόφωνη απόφαση που απαιτείται στην Ε.Ε. για να γίνει αυτό, σκοντάφτει στο Βελιγράδι έναντι των Σκοπίων, λόγω διμερών ζητημάτων καλής γειτονίας μεταξύ τους.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, άγνωστο πόθεν ορμώμενος, πριν συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογο του, αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. είχε ισχυριστεί ότι η Ελλάδα «εξαπάτησε» την Ε.Ε. για να μπει στο ευρώ. Είχε πει: «Πρέπει να κάνουμε τις ασκήσεις μας στο σπίτι… όχι όπως έκαναν κάποιες χώρες στο παρελθόν, όπως μια γειτονική χώρα, η Ελλάδα για παράδειγμα, που εξαπάτησε πολύ. Πήρε χρήματα απ’ την Ευρώπη, πέρασε μια περίοδο χλιδής και κατέληξε πολύ άσχημα». Ωστόσο ο Έντι Ράμα πριν συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.», επεχείρησε να μαζέψει τα λόγια του ως ατυχή δήλωση, ζητώντας «συγγνώμη».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία βρίσκονται σε καλό δρόμο υπογραφής του συνυποσχετικού προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στο μεταξύ ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού να μεταβεί και να μιλήσει με τους Έλληνες της μειονοτικής ζώνης της Χειμάρας και της Δερβιτσάνης, αλλά όπως ανακοινώθηκε απ’ το Μ. Μαξίμου ματαιώθηκε η επίσκεψη «λόγω καιρικών συνθηκών. Δεν ήταν δυνατή η πτήση ελικοπτέρου».
Από φήμες, όμως, διαδίδεται ότι δεν ήταν σύμφωνος ο Έντι Ράμα και ότι του είπε πως θα προτιμούσε να επισκέπτονταν κάποια άλλη φορά μαζί τις πόλεις αυτές. Ίσως να μην ήθελε να ακουστούν επισήμως τα παράπονα των Ελλήνων της διασποράς.
Υπ’ όψιν ότι η Αλβανία είναι χώρα που εξαρτάται σε πολλά θέματα από την Τουρκία, όπως θρησκευτικές σχέσεις, επενδυτικές, εκπαιδευτικές, στρατιωτικές και πολλές άλλες. Ο Ερντογάν επηρεάζει τα Τίρανα, η δε μη μετάβαση του Έλληνα πρωθυπουργού στη μειονοτική ζώνη, ίσως να είναι τουρκικός παράγοντας, που υπάρχει εκεί για να παίζει περίεργα παιχνίδια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα