Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Δύο ακόμα κρούσματα της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» στην Ελλάδα

Την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίστηκε στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα της υποπαραλλαγής «Κένταυρος». Μία εβδομάδα αργότερα, στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ για την πανδημία στη χώρα μας, ανακοινώθηκαν δύο ακόμα κρούσματα της υποπαραλλαγής Κένταυρος, η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η πιο μεταδοτική εκδοχή της Όμικρον.

Τα δύο νέα κρούσματα είναι ενδεικτικά της διασποράς του νέου στελέχους, καθώς εντοπίστηκαν σε δείγμα 197 κρουσμάτων που επιλέχθηκαν τυχαία ή στοχευμένα την περίοδο από 21 Αυγούστου έως 13 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το skai.gr.

Πιο αναλυτικά η σχετική παράγραφος από την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Στην παρούσα αναφορά περιλαμβάνονται αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, από 197 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 21 Αυγούστου 2022 έως 13 Σεπτεμβρίου 2022. Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529).

Δύο εξ αυτών ταυτοποιήθηκαν ως υπο-παραλλαγή της BA.2 (BA.2.75).

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από 61.668 αλληλουχηθέντα δείγματα (60.935 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 733 από εισαγόμενα).

Κατά τη διάρκεια του διμήνου πριν τις 13 Σεπτεμβρίου 2022, οι δύο πιο συχνές υποπαραλλαγές του στελέχους Omicron που απομονώθηκαν από εγχώρια δείγματα από τυχαία δειγματοληψία ήταν το BA.5 με ποσοστό 91,9%, ακολουθούμενο από το BA.4 με ποσοστό 4,7%.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα