Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δράσεις της WWF για την καταπολέμηση της υπεραλίευσης (vid)

Όταν απειλούνται τα ψάρια, απειλούνται και οι άνθρωποι, τονίζει η WWF, στο πλαίσιο καμπάνιας για την καταπολέμηση της υπεραλίευση.

Παγκοσμίως, το 33% των πληθυσμών των ψαριών υπεραλιεύεται, ενώ ένα επιπλέον 58% βρίσκεται στα πρόθυρα της υπεραλίευσης.
Όμως 800 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από τα ψαρικά για την εξασφάλιση τροφής και εισοδήματος. Οι περισσότεροι από αυτούς ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 15.000 ψαράδες, με την αλιεία να αποτελεί σημαντικό πυλώνα της ελληνικής κοινωνίας, ειδικά σε απομακρυσμένες παράκτιες και νησιωτικές περιοχές. Για την ευημερία του κλάδου και των παράκτιων κοινοτήτων απαιτείται δράση σε εθνικό, περιφερειακό αλλά και διεθνές επίπεδο. Απαιτούνται μέτρα και πολιτικές για την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης, ισχυρός ελεγκτικός μηχανισμός για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και το κυριότερο όλων, πρέπει να τεθούν ισχυρές βάσεις συνεργασίας.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης διαδραματίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς επιλέγοντας προσεκτικά τις προμήθειές τους και θέτοντας ως βασικό κριτήριο τη βιωσιμότητα, μπορούν να συμβάλλουν στην εξυγίανση της εφοδιαστικής αλυσίδας ψαρικών. Οι υγιείς θάλασσες ωστόσο περνούν και από το δικό μας πιάτο. Τι σημαίνει αυτό; Ως καταναλωτές μπορούμε να αποτελέσουμε την κινητήριο δύναμη για την αλλαγή.

Αλλάζοντας καταναλωτικές συνήθειες και επιλέγοντας βιώσιμα ψαρικά, δηλαδή ψαρικά που αλιεύθηκαν στο σωστό μέγεθος, τη σωστή εποχή και με τα κατάλληλα αλιευτικά εργαλεία δίνουμε τη δική μας μάχη κατά της υπεραλίευσης, προστατεύουμε τη θάλασσα και όσους εξαρτώνται από αυτή για να επιβιώσουν, ενώ παράλληλα, διασφαλίζουμε ότι θα υπάρχουν ψάρια και για τις μελλοντικές γενιές!

Fish Guide app: μια εφαρμογή για ζωντανές θάλασσες! Προκειμένου να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν τη σωστή επιλογή το WWF δημιούργησε τον Οδηγό Υπεύθυνης Κατανάλωσης Ψαρικών Fish Guide (https://fishguide.wwf.gr/).

Το Fish Guide δίνει στους καταναλωτές όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να επιλέξουν τα ψαρικά τους υπεύθυνα στο σούπερ μάρκετ ή το ιχθυοπωλείο.

Ειδικότερα, για τα εγχώρια ψαρικά, οι συστάσεις του WWF βασίζονται στο ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος και την εποχικότητα, δηλαδή τι μέγεθος πρέπει να έχει ένα ψάρι ανάλογα με το είδος του και ποια εποχή μπορούμε να το προμηθευτούμε; Σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα ψαρικά, το Fish Guide χρησιμοποιεί έναν χρωματικό κώδικα όπου εμφανίζονται με πράσινο χρώμα τα ψάρια που μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα, με μπλε χρώμα τα πιστοποιημένα προϊόντα και με κόκκινο χρώμα τα ψάρια που πρέπει να αποφύγουμε.

Το Fish Guide είναι διαθέσιμο on line, αλλά διατίθεται δωρεάν και ως εφαρμογή για συσκευές Android και iOS (με όνομα WWF Fish Guide), με το πλεονέκτημα ότι λειτουργεί χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Οι Ψαροσυμβουλές του WWF!

Παράλληλα, το Fish Guide περιλαμβάνει χρήσιμες ψαροσυμβουλές που θα πρέπει να έχουμε πάντοτε κατά νου, στο σούπερ μάρκετ ή το ιχθυοπωλείο: Αφήνουμε το γόνο να μεγαλώσει και δεν επιλέγουμε ψάρια κάτω από το επιτρεπόμενο μέγεθος ή κατά την εποχή αναπαραγωγής τους, όπως κολιό τον Αύγουστο.

Προστατεύουμε τα απειλούμενα είδη και δεν καταναλώνουμε ψάρια των οποίων τα αποθέματα απειλούνται, όπως για παράδειγμα ο ερυθρός τόνος, ο ξιφίας, ο γαλέος, ο ροφός και οι καρχαρίες. Δεν αγοράζουμε ψαρικά των οποίων η αλιεία και η πώληση απαγορεύεται. Στην Ελλάδα απαγορεύεται ρητά η αλιεία πίνας, πετροσωλήνα, λευκού καρχαρία και καρχαρία προσκυνητή.

Όταν αγοράζουμε ψάρια από το ιχθυοπωλείο ή το σούπερ μάρκετ, αναζητούμε τη σήμανση MSC για την βιώσιμη αλιεία και ASC για την υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια. Οι υγιείς θάλασσες είναι στο χέρι σου! Αλήθεια εσύ ξέρεις ποια είναι τα ψάρια που μπορούμε να καταναλώσουμε το Νοέμβριο; Κολιός, κουτσομούρα, μπαρμπούνι, σαφρίδι, σαργός και σπάρος είναι μόνο μερικά από αυτά…. Μη χάνεις χρόνο, ανακάλυψε το πρακτικό ημερολόγιο του Fish Guide και δες ποια είναι τα ψάρια που μπορείς να καταναλώσεις το Νοέμβριο αλλά και τους υπόλοιπους μήνες και μάθε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να κάνεις τη σωστή επιλογή. Η λύση είναι στο χέρι σου!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα