Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Δράσεις πολιτισμού

Μουσικές βραδιές, προβολές ταινιών αλλά και διαλέξεις – εργαστήρια για τη χαρακτική, περιλαμβάνει η σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά με  αφορμή την παράταση έως και την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη, της έκθεσης – αφιέρωμα στον εκδότη Τεριάντ (“Tériade, éditeur. Εικονο-γράφοντας’’).
Oι παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τη Δημοτική Πινακοθήκη σε συνεργασία με τον Ελληνογαλλικό Σύλλογο Χανίων, το Γαλλικό Προξενείο Χανίων και το Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων, θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν έως το Σάββατο 14 Οκτωβρίου.
Οι διοργανωτές έδωσαν χθες συνέντευξη Τύπου με την οποία κάλεσαν τους Χανιώτες στις εκδηλώσεις αυτές στις οποίες αναφέρθηκαν αναλυτικά.
•Η αρχή θα γίνει την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη με την μουσική βραδιά: “Ο Αττίκ στο Παρίσι και άλλες ιστορίες”, με τον Γιώργη Χριστοδούλου και τον Χάρη Σταυρακάκη. Οπως είπε η πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων, Στέλλα Κουτσουπάκη, «ο καλλιτέχνης και ερευνητής, Γιώργος Χριστοδούλου θα φέρει στο φως μια ουσιαστική αλλά άγνωστη πλευρά του μεγάλου μας συνθέτη Αττίκ. Από το 1909 έως το 1929 ζούσε στο Παρίσι της καλλιτεχνική άνθησης. Θα γνωρίσουμε εκείνη την περίοδο».
•Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ. στη  Δημοτική Πινακοθήκη θα γίνει προβολή ντοκιμαντέρ του Σίμου Κορεξενίδη: “Teriade” (2016), που αφορά τη ζωή και το έργο του Στρατή Ελευθεριάδη – Teriade.
•Την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στις 8.30 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη ο πιανίστας, Christophe Delvallé, θα ταξιδέψει το κοινό σε ένα κοντσέρτο στις μουσικές του δημιουργίες.
Οπως ανέφερε η πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων,  ο Christophe Delvallé, είναι πιανίστας της τζαζ   που έχει επηρεαστεί και από συνθέτες της κλασικής μουσικής.
•Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου στις 8.30 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη, θα γίνει προβολή του  ντοκιμαντέρ του Γ. Καρυπίδη, “Ο ζωγράφος Θεόφιλος” (1979, παραγωγή Γ. Σγουράκη), με κείμενα του Οδ. Ελύτη.
•Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στις 8.30 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη θα δωθεί διάλεξη από τον χαράκτη, Γιάννη Στεφανάκι με θέμα: «Εισαγωγή στην Ιστορία και την Τέχνη της Χαρακτικής».

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ
•Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στις 11.30 π.μ. στο Μουσείο Τυπογραφίας Χανιών, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση και θα ακολουθήσουν προβολή ταινίας μικρού μήκους «Το Αγλαόν – η κλασική Τυπογραφία» του Γιάννη Στεφανάκι ο οποίος στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει εργαστήρι χαρακτικής σε ξύλο και λινολεουμ.  Στη χθεσινή συνέντευξη η διευθύντρια του μουσείου Ελια Κουμή, υπογράμμισε ότι «το Μουσείο Τυπογραφίας πάντοτε προσπαθεί να συμμετέχει ενεργά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι των Χανίων. Το γεγονός ότι την εποχή αυτή στην πόλη μας φιλοξενείται αυτή η τόσο σπουδαία έκθεση για τον εκδότη Teriade, στάθηκε αφορμή για μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση συνεργασίας με την Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, στην οποία ανταποκριθήκαμε με μεγάλη χαρά».
Η ίδια πρόσθεσε ότι «την άρρηκτη σχέση της χαρακτικής με την τυπογραφία θα επιχειρήσει να αναδείξει η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Τυπογραφίας», κάλεσε τους Χανιώτες να παρακολουθήσουν την εκδήλωση αλλά, όπως είπε, «σε ό,τι αφορά το εργαστήρι, λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων όποιοι επιθυμούν να συμμετέχουν, θα πρέπει να το δηλώσουν στο τηλέφωνο του μουσείου 2821080090 ή στο κινητό 6974020861».

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ
•Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στις 8.30 μ.μ. στην Δημοτική Πινακοθήκη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: “Μουσικές Περιπλανήσεις με αφετηρία την Γαλλία” με την Μπέλα Λιονάκη, τον Δημήτρη Ντρουμπογιάννη και την Ειρήνη Τζομπανάκη. Μια περιπλάνηση με αγαπημένα τραγούδια Γάλλων και Ελλήνων συνθετών με την Μπέλα Λιονάκη στο ακορντεόν, τον Δημήτρη Ντρουμπογιάννη στο πιάνο και την Ειρήνη Τζομπανάκη στο τραγούδι.
Στη χθεσινή συνέντευξη η Μπέλα Λιονάκη επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα ακουστούν σπουδαία έργα μεγάλων δημιουργών. Η ίδια αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο που επιτελεί στα Χανιά η Δημοτική Πινακοθήκη «που αγκαλιάζει κάθε μορφή τέχνης και πολιτισμού».
•Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. στην στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση: “Αναζητήσεις”, ένα «παιχνίδι τέχνης με τον Tériade», που απευθύνεται σε γαλλόφωνους μαθητές.
Οπως ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η  επ. Πρόξενος Γαλλίας στα Χανιά,  Κατερίνα Καστρινάκη,  «το Γαλλικό Προξενείο πάντα στηρίζει τα πολιτιστικά δρώμενα των Χανίων και κυρίως στηρίζει τις δράσες του Ελληνογαλλικού Συλλόγου.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης, Γιώργος Βαρουδάκης, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν ενώ υπογράμμισε ότι η έκθεση συνεχίζεται με επιτυχία καθώς έχει υψηλή επισκεψιμότητα.
Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βαρβάρα Περάκη, τόνισε ότι η Δημοτική Πινακοθήκη είναι φορέας πολιτισμού υψηλού επιπέδου που απευθύνεται σε όλους και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη έκθεση, σε επιμέλεια του Μαν. Καρτεράκη, «είναι μια ευκαιρία για τη Δημοτική Πινακοθήκη, να δικτυωθεί και να συνεργαστεί με φορείς πολιτισμού του Δήμου. Αυτή τη φορά συνεργαζόμαστε και τους ευχαριστούμε, με τον Ελληνογαλλικό Σύλλογο Χανίων, με το Γαλλικό Προξενείο στα Χανιά και με το Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων».
Η ίδια συμπλήρωσε ότι  αυτές οι παράλληλες εκδηλώσεις υλοποιούνται «από καλλιτέχνες με ποιότητα και ευαισθησία, με μία γόνιμη εξωστρέφεια και έναν κοσμοπολιτισμό που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη στις μέρες μας».
Σημειώνεται ότι σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα