Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Δράσεις για ορθολογική διαχείριση του νερού άρδευσης

Εξαιτίας της ανομβρίας του τρέχοντος υδρολογικού έτους στην Κρήτη και της πιθανής λειψυδρίας κατά τη θερινή περίοδο, το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) (Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – Γενική Δ/νση Αγροτικής Έρευνας) και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Υδατικών Πόρων-Αρδεύσεων & Περιβ/ντικής Γεωπληροφορικής  σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας – Περιφέρειας Κρήτης έχει προβεί σε ενέργειες για την ορθολογική διαχείριση και αποτελεσματική χρήση του νερού άρδευσης.

Δελτίο Άρδευσης_ΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥΔελτίο Άρδευσης_ΠΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥΔελτίο Άρδευσης_ΠΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥΔελτίο Άρδευσης_ΠΕ ΧΑΝΙΩΝ

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «το γεγονός ότι η γεωργία αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή νερού στο νησί (πάνω από 80%) και ότι η ζήτηση σε νερό άρδευσης κλιμακώνεται σε ανάλογες ξηρές περιόδους, οι παραπάνω φορείς έχουν δημιουργήσει πληροφοριακό υλικό που αφορά την ορθή χρήση τον νερού στον πρωτογενή τομέα, με στόχο την βέλτιστη απόδοση των καλλιεργειών αλλά και την εξοικονόμηση υδατικών πόρων.
Το πληροφοριακό υλικό αφορά:
Α) Ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο παρέχει πληροφορίες και οδηγίες για τις αρδευτικές ανάγκες στα κρίσιμα στάδια ανάπτυξης καλλιεργειών, όπως η ελιά, η άμπελος, το αβοκάντο και τα εσπεριδοειδή. Αναφέρονται επίσης οι βασικές αρχές ορθής άρδευσης, καθώς και γεωργικές πρακτικές που εξασφαλίζουν την αποδοτικότητα του νερού.
Β) Εβδομαδιαία δελτία άρδευσης τα οποία περιέχουν πληροφορίες για τον αριθμό των αρδευτικών δόσεων και την ορθή αρδευτική δόση (μ3/στρέμμα) για κάθε μια από τις παραπάνω καλλιέργειες, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα, την ηλικία των δέντρων/φυτών και τον τύπο του εδάφους.
Τα δελτία άρδευσης, που θα αφορούν γεωργικές περιοχές των τεσσάρων Περιφερικών Ενοτήτων της Κρήτης (Π.Ε. Χανίων, Π.Ε. Ρεθύμνου, Π.Ε. Ηρακλείου & Π.Ε. Λασιθίου), θα διανέμονται κάθε εβδομάδα (ημέρα Πέμπτη) για όλη την αρδευτική περίοδο του έτους 2018 στον έντυπο/ηλεκτρονικό τύπο της Κρήτης καθώς και σε ΤΟΕΒ, Δήμους, ΔΑΟΚ Περιφερειακών Ενοτήτων και Οργανώσεις παραγωγών, με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση του κοινού»

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες