Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος στο Λαφονήσι

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των Δήμων Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου για τη βελτίωση της εικόνας στο Λαφονήσι, μετά την εφαρμογή για πρώτη φορά φέτος της απόφασης να μην επιτρέπεται στα ΙΧ αυτοκίνητα και στα λεωφορεία να προσεγγίζουν την παραλία. Παράλληλα προχωρούν οι ενέργειες για την ενημέρωση των επισκεπτών ότι η “Βουλισμένη” και το νησί δεν αποτελούν “αστικές παραλίες” αλλά περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας.

Ειδικότερα προβλέπεται:

• Αυτήν την εβδομάδα να τοποθετηθούν νέες ενημερωτικές πινακίδες σε διάφορα σημεία.

• Την επόμενη εβδομάδα προχωράει η τοποθέτηση αναλογίων για τα προστατευτέα είδη στο Λαφονήσι (οικότοποι προτεραιότητας, κρινάκι, απειλούμενα είδη κα.) με φωτογραφίες τους και επεξηγηματικό κείμενο.

• Προχωρούν οι προσπάθειες για καλύτερη εξυπηρέτηση των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα.

• Στόχος που θα αναμένεται να υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου είναι η τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος πλήρους ενημέρωσης για τις θέσεις στάθμευσης, το πόσα άτομα είναι στην παραλία κα. ώστε να είναι πλήρως ενήμεροι όλοι με μια εφαρμογή στο κινητό τους για την κατάσταση στο Λαφονήσι. «Παρενέργειες και κραδασμοί θα υπάρχουν αλλά στόχος μας είναι να ξεπεραστούν όλα αυτά. Τα προβλήματα με τη συνεργασία και των δύο Δήμων επιλύονται» τόνισε στα “Χ.ν.” ο άμισθος ειδικός συνεργάτης του Δήμου Κισσάμου κ. Κώστας Κουκουράκης, επεξηγώντας πως στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο τέθηκε το ζήτημα της απόστασης από τους χώρους στάθμευσης που έχουν δημιουργηθεί μέχρι την παραλία. «Η απόσταση από τη μπάρα μέχρι το παράνομο χώρο στάθμευσης είναι 350 μέτρα και άλλα 250 μέτρα μέχρι τον παλιό χώρο στάθμευσης που από φέτος καταργήθηκε» επομένως η απόσταση δεν είναι πάνω από 600 μέτρα, μετρημένη μέχρι εκατοστού» λέει ο κ. Κουκουράκης. Παράλληλα επεξηγεί πως για φέτος έχει επιτυγχανθεί:

• Να περιοριστεί η Δραστηριότητα των ίδιων Δήμων με ομπρελοκαθίσματα και καντίνες, ελευθερώθηκε ολοκληρωτικά η παραλία για τους επισκέπτες

• Έφυγαν τα αυτοκίνητα από τη προστατευμένη περιοχή, που αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας και αποτελούσε αίτημα εδώ και χρόνια των υπηρεσιών και των περιβαλλοντικών φορέων να πάψει να χρησιμοποιείται για στάθμευση.

• Έγιναν 2.100 θέσεις στάθμευσης, εκτός της προστατευμένης περιοχής για τα οχήματα. «Έχει καταστεί σαφές σε όλους πως αυτό θα έπρεπε να γίνει χρόνια τώρα. Στο τελευταίο Δ.Σ. απαντήθηκαν όλα τα ζητήματα που τέθηκαν και ξεκαθαρίστηκε πως έχει η κατάσταση. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, παρά τις αναμενόμενες δυσκολίες» καταλήγει ο κ. Κουκουράκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα