Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Δράσεις καλλιτεχνικής παιδείας στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το έργο τους, να λάβουν συμβουλές από καταξιωμένους καλλιτέχνες και επαγγελματίες του χώρου αλλά και να γνωρίσουν καλύτερα το έργο κορυφαίων δημιουργών μέσα από ειδικά αφιερώματα, έχουν οι νέοι που θα συμμετέχουν στις διήμερες δράσεις καλλιτεχνικής παιδείας που φιλοξενούνται από το πρωί του Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Κυριακής.

Στο μεταξύ, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση γλυπτών της Χανιώτισσας εικαστικού Λαμπρινής Μποβιάτσου, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες.
Πρόκειται για 7 γλυπτά εμπνευσμένα από τις Μούσες που φέρουν τα ονόματα Μελθάλεια, Ευτέρπη, Πολύμνις Καλλιέπουσα, Κλειώ, Ερατώ, Ουρανία και Τερψιχώρη. Όπως εξήγησε η δημιουργός τους, μιλώντας στα “Χ.ν.”, η έκθεση έχει ένα ειδικό συναισθηματικό βάρος για την ίδια καθώς αφιερώνεται στον Γιάννη Μαρκαντωνάκη που υπήρξε δάσκαλός της.
«Η έκθεση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών δράσεων για την παιδεία που φιλοξενούνται στο Πνευματικό Κέντρο, κι αυτή είναι μια ακόμα διάσταση που παραπέμπει στον Γιάννη, ο οποίος υπήρξε δάσκαλος αλλά και δημιουργός ο ίδιος. Άλλωστε η τέχνη είναι ένα είδος παιδείας», πρόσθεσε η κα Μποβιάτσου.
Εκ μέρους πολιτιστικού οργανισμού Μακεδονίας – Θράκης “Εσαεί εν ροή”, που είναι βασικός διοργανωτής των εκδηλώσεων μαζί με τις εκδόσεις Ραδάμανθυς, η εκπαιδευτικός, χοροδιδάσκαλος, χορογράφος και χορο-κινησιοθεραπεύτρια Ελένη Καβαζίδου, ανέφερε ότι η “Εσαεί εν ροή” δραστηριοποιείται επί 20 χρόνια εστιάζοντας σε δράσεις συμβουλευτής καθοδήγησης νέων δημιουργών, προαγωγής του έργου και της προσωπικότητας σπουδαίων καλλιτεχνών που “σφράγισαν” τα πολιτιστικά δρώμενα στην Ελλάδα και άφησαν ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα καθώς και δυνατότητας έκφρασης νέων καλλιτεχνών προσφέροντάς τους βήμα έκφρασης.
«Επίσης, προσφέρουμε εκπαιδευτικό υλικό μέσα από αφιερώματα που έχουμε οργανώσει για σημαντικές προσωπικότητες, σε εκπαιδευτικούς», πρόσθεσε η κα Καβαζίδου.
Ο υπεύθυνος των εκδόσεων Ραδάμανθυς Χρήστος Τσαντής τόνισε ότι στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων προβλέπονται αφιερώματα στον Κ. Π. Καβάφη αλλά και τον αστροφυσικό Διονύση Σιμόπουλο ενώ παράλληλα νέοι δημιουργοί θα παρουσιάσουν το έργο τους στο κοινό. «Οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν μια δυνατότητα ανατροφοδότησης και αλληλεπίδρασης ιδίως για τους νέους», σημείωσε ο κ. Τσαντής.
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Να σημειώσουμε ότι οι δράσεις, που έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό, διοργανώνονται από τον πολιτιστικό οργανισμό Μακεδονίας – Θράκης “Εσαεί εν ροή” και τις Εκδόσεις Ραδάμανθυς, σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και την υποστήριξη των Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών, Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης κ.ά. Ειδικότερα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής προβλέπει:
ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ
-18:30 βιντεοπροβολή με αποσπάσματα από τηλεοπτικά αφιερώματα στον Καβάφη.
– 19:00 φωτορεπορτάζ: Το Κοινωνικό Αποτύπωμα του Κ. Καβάφη (βιογραφία), από τον Γιάννη Φραγκούλη, δημοσιογράφο, κριτικό κινηματογράφου, καλλιτεχνικό δ/ντή της “Εσαεί εν Ροή”. – 19:05 χαιρετισμοί
– 19:10: ομιλίες – αφιερώματα:
• “Αλεξάνδρεια – Μνήμη Καβάφη”, Μαιριλή Κορφιάτη φιλόλογος
• “Ιδανικές φωνές και αγαπημένες”, το ήθος και η θεατρικότητα στη μελοποίηση του Καβαφικού στίχου, Κατερίνα Φραγκάκη, ποιήτρια.
• “Ο Καβαφικός λόγος στην εποχή μας” Ανδρομάχη Χουρδάκη, φιλόλογος.
• “Η φιλοσοφία και η Ιστορία συναντούν την ποίηση” Σήφης Μιχελογιάννης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη
– 19:50 “Ύμνος προς τη Μούσα – Performance” με τη Λαμπρινή Μποβιάτσου. · Απόδοση φόρου τιμής / Μούσα Ερατώ στον Κωνσταντίνο Καβάφη – Μουσείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια.
· Μικρή αναφορά στο γλυπτό από τη δημιουργό του Λαμπρινή Μποβιάτσου.
– 20:00-22:00: Βραδιά νέων καλλιτεχνών – νέες ποιήτριες: Ελένη Καποκάκη, Βασιλεία Φραντζεσκάκη, Ταμάρα Γκάετς και Μαρία Δημοτάκη. – Κρητικοί χοροί από τον παραδοσιακό σύλλογο “Ζάλος”.
ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ
– 10:30-12:00 Συνεδρίαση Επιτροπής Συμβουλευτικής Καθοδήγησης και συζήτηση με τοπικούς παράγοντες.
– 12:00-13:00: Εργαστήρι Διατροφής “Bodylove” με τη Γκλόρια Κωνσταντουδάκη, βιολόγο, health coach
– 19:00-21:00: Αστροπαρατήρηση με τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης και πειραματισμοί με τα στρώματα της ατμόσφαιρας με το SANDMAP του Senselab, Πολυτεχνείου Κρήτης.
– 18:30: Προβολή ντοκιμαντέρ του Νίκου Μεγκρέλη αφιερωμένο στη ζωή του Διονύση Σιμόπουλου.
– 19:00: Φωτορεπορτάζ: Ένα ταξίδι στη ζωή του Διονύση Σιμόπουλου μέσα από τις λέξεις και τις εικόνες, Γιάννης Φραγκούλης, δημοσιο γράφος, καλλιτεχνικός διευθυντής της “Εσαεί εν ροή”.
– 19:05: Χαιρετισμοί – 19:10: Ομιλίες – αφιερώματα: δ/ντής Πλανηταρίου Ευγενίδιου Ιδρύματος, εκπρόσωπος από τον Σύλλογο Αστρονομίας Κρήτης, εκπρόσωπος της ΠΑΝΕΚΦΕ, Νίκος Αναστασάκης, ΕΚΦΕ Χανίων.
– 19:30: Ύμνος προς τη Μούσα – Performance της Λαμπρινής Μποβιάτσου “Ο ύπνος της Μούσας”
– Απόδοση φόρου τιμής / Μούσα Ουράνια στην οικογένεια του Δ. Σιμόπουλου για την επιστημονική προσφορά του.
– 20:00-22:00: Βραδιά Νέων Καλλιτεχνών: Δραματοποιημένη ποίηση από τη Χριστίνα Βεριβάκη και μουσικό πρόγραμμα από τους| Ηλία και Δημήτρη Βλαμάκη


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα