Τετάρτη, 18 Μαΐου, 2022

Δράσεις για το “πρασίνισμα” των Χανίων μέσα από Ευρωπαικό πρόγραμμα

» Έργο με επικεφαλής το Πολυτεχνείο Κρήτης

Στο επίκεντρο ενός διεθνούς ερευνητικού προγράμματος που έχει ως στόχο τη δημιουργία βιώσιμων αστικών δημόσιων χώρων για τη βελτίωση της υγείας και ευεξίας των κατοίκων των πόλεων, βρίσκονται τον τελευταίο χρόνο τα Χανιά.
Πρόκειται για το πρόγραμμα Varcities το οποίο εφαρμόζεται πιλοτικά σε 8 πόλεις της Ευρώπης με επικεφαλής του έργου το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Στο πρόγραμμα και τις δράσεις που θα αναπτυχθούν αναφέρθηκε η κοσμήτορας και καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος Διονυσία Κολοκοτσά, στο πλαίσιο της βράβευσής της με το βραβείο αριστείας σε αναγνώριση του ερευνητικού της έργου, που έγινε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής απονομής των διδακτορικών και μεταπτυχιακών διπλωμάτων στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε η κα Κολοκοτσά στην ομιλία της με θέμα “κλιματική ουδετερότητα, αστικοποίηση και προκλήσεις για την ενέργεια και το περιβάλλον 2050”, το πρόγραμμα Varcities επιχειρεί να συνδυάσει καινοτόμες – “έξυπνες” τεχνολογίες με εμπνευσμένες λύσεις από τη φύση, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση πιο φιλικών περιβαλλοντικά πόλεων που συμβάλλουν στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων.

Στο πρόγραμμα, που θα διαρκέσει έως το 2026 κι έχει προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια ευρώ, συμμετέχουν 19 εταίροι από 8 χώρες, ενώ πιλοτικές δράσεις αναπτύσσονται σε 8 πόλεις, μεταξύ των οποίων και τα Χανιά.

Ειδικότερα, στην πόλη Skelleftea της Σουηδίας θα επιχειρηθεί η αναγέννηση μιας εγκαταλελειμμένης περιοχής και η δημιουργία αστικού οικισμού εκεί. Στο Bergen της Νορβηγίας θα δημιουργηθεί ένα αστικό υδάτινο και θαλάσσιο πάρκο, ενώ στο Dundalk της Ιρλανδίας θα αναπτυχθεί μια αστική υπαίθρια βιβλιοθήκη και Μουσείο.

Στο Castelfranco της Ιταλίας στόχος είναι η δημιουργία θεραπευτικών κήπων για τρίτη ηλικία και πάσχοντες από Alzheimer και στο Novo mesto της Σλοβενίας η διαμόρφωση ενός πάρκου άθλησης και αναψυχής.

Στην Gzira της Μάλτας θα γίνει αναγέννηση ενός αστικού δρόμου και το Leuven του Βελγίου θα επιχειρηθεί η αναγέννηση της περιοχής ενός εγκαταλελειμμένου νοσοκομείου με αστικά καθιστικά.

Σε ό,τι αφορά τα Χανιά μέσα από το πρόγραμμα θα δημιουργηθούν πράσινοι χώροι αστικών καθιστικών.
Η κα Κολοκοτσά επεσήμανε σχετικά ότι στόχος των δράσων που θα αναπτυχθούν στα Χανιά, όπως και στις υπόλοιπες πόλεις, είναι η σύνδεση του περιβάλλοντος με την υγεία και την ευεξία και η ενσωμάτωση πράσινων χώρων στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Σημείωσε ακόμα ότι στον πυρήνα της φιλοσοφίας του προγράμματος είναι η διεπιστημονική προσέγγιση των δράσεων αλλά και η διαδικασία συνδημιουργίας του έργου.

Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο της χθεσινής τελετής βραβεύτηκαν ακόμα ο καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Νικόλαο Μπιλάλη σε αναγνώριση του εξαιρετικού διδακτιοκού του έργου σε προπτυχιακό επίπεδο και το μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Νικόλαο Σπανουδάκη σε αναγνώριση του διδακτικού και εργαστηριακού του έργου.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της τελετής απονεμήθηκαν 21 διδακτορικά διπλώματα και 73 μεταπτυχιακά σε φοιτητές που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στις σχολές του Πολυτεχνείου Κρήτης.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Πόσο… ισόβια είναι τα ισόβια;

Όταν ακούμε για «ποινή ισόβιας κάθειρξης» θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται επί της ουσίας για ποινή κάθειρξης 16 ετών που είναι και η...

1978: Απατεώνας συνελήφθη στα Χανιά – Εμφανιζόταν σαν γαμπρός

44 χρόνια πριν και στα Χανιά είχε προκαλέσει “σούσουρο” η σύλληψη ενός άντρα ο οποίος παρουσιαζόταν ως… γαμπρός αν και έγγαμος με παιδιά! Αναφέρει το...

Τραυματισμός κοπέλας από… πτώση τμήματος ταράτσας στα Χανιά (φωτ.)

Ελαφριά τραυματίστηκε μία 27χρονη γυναίκα λίγο πριν τις 10 το πρωί στα Χανιά, όταν έπεσε πάνω της κομμάτι τσιμέντου από ταράτσα στην οδό Υψηλαντών. Αμεσα...

Ανησυχητικά στοιχεία για τη σύφιλη στα Χανιά

Επανεμφάνιση της σύφιλης για μια σειρά από λόγους καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και σε τοπικό επίπεδο με βάση έρευνα - μελέτη της Μονάδας Νεογνών...

Σωτήριες επεμβάσεις στην Α΄Χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων

Πολύτιμο ιατρικό έργο επιτελεί η Α’ Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων σώζοντας εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Τα “Χανιώτικα νέα”, συνεχίζοντας την παρουσίαση του έργου που...

Βιολογικές φράουλες στα Χανιά

Mια θέση στις προτιμήσεις και στο τραπέζι του καταναλωτή διεκδικεί η xανιώτικη υπαίθρια βιολογική φράουλα που παρά τις δυσκολίες συνεχίζει να παράγεται τα τελευταία...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα