Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Δράσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων στον Αποκόρωνα

Έκκληση προς ΟΛΟΥΣ με το σύνθημα “ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ, ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ” απευθύνει ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, τονίζοντας ότι η ρύπανση του περιβάλλοντος πηγάζει κατά πολύ από την αδιαφορία μας και η περιβαλλοντική υποβάθμιση οφείλεται στην ανθρώπινη συμπεριφορά που οδηγεί στην έλλειψη προστασίας του περιβάλλοντος και η ΕΥΘΥΝΗ για καθαρό περιβάλλον και πως μπορούμε να κάνουμε καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων μας αφορά ΟΛΟΥΣ, ούτως ώστε να δείχνουμε στα παιδιά μας το σωστό δρόμο, με ότι αυτό συνεπάγεται στο τί παραδίδουμε στις επόμενες γενιές.

Η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια από τον Δήμο Αποκορώνου τον έχει κατατάξει από τους πλέον αναπτυσσόμενους Δήμους της Κρήτης, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι σήμερα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων η οποία γίνεται ανυπόφορη στους αναπτυσσόμενους Δήμους με τον όγκο των απορριμμάτων να αυξάνεται ραγδαία.
Η δημοτική αρχή Αποκορώνου μη θέλοντας να μείνει απλή θεατής των εξελίξεων έχει δρομολογήσει μια σειρά ενεργειών για να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά τον Αποκόρωνα ώστε να συνεχίσει να είναι τόπος πρώτου προορισμού, ως κάτωθι:
«α)Έχουμε ήδη προβεί στην αγορά δυο (2) καινούριων απορριμματοφόρων και στο επόμενο δίμηνο στην αγορά τρίτου.
β)Έχει πραγματοποιηθεί η αντικατάσταση του 60% των κάδων έχοντας παράλληλα αυξήσει τη τοποθέτηση μπλε κάδων και τοποθετήσει κίτρινους κάδους στα πολυσύχναστα μέρη του Δήμου μας για πρώτη φορά.
γ)Συνάψαμε προγραμματική σύμβαση με ΔΕΔΙΣΑ Χανίων για την εναπόθεση των ογκωδών, αποκαθιστώντας με τον τρόπο αυτό πάνω από είκοσι (20) χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης ογκωδών απορριμμάτων, προβαίνοντας μάλιστα στην δεντροφύτευση και περίφραξη αυτών (δυο στις Καλύβες,Βάμο, Καλαμίτσι, τρεις στη Γεωργιούπολη, Κουρνά, Βρύσες, Κόκκινο Χωριό, κ.α.)
δ)Φροντίσαμε την συνέχιση της παραχώρησης μηχανημάτων έργων από την Αντιπεριφέρεια Χανίων για τη στήριξη του τμήματος της καθαριότητας.
ε)Προσλάβαμε εργατικό δυναμικό, εργάτες, οδηγούς, χειριστές μέσω της προκήρυξης 3Κ.
στ) Υποβάλαμε-εντάξαμε πρόταση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Πράσινου Ταμείου με τίτλο: “Βυθιζόμενα Συστήματα Αποκομιδής Αστικών Απορριμμάτων Δήμου Αποκορώνου”, προϋπολογισμού 322.400,00 ευρώ , όπου ήδη τοποθετούνται πιλοτικά, στα πλέον πολυσύχναστα σημεία του Δήμου μας, Καλύβες- Αλμυρίδα- Γεωργιούπολη- Καβρό έχοντας παράλληλα υποβάλει μελέτη προϋπολογισμού 3.322.000 στη πρόσκληση “ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ” προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των χωριών του Δήμου μας με τα βυθιζόμενα συστήματα αποκομιδής αστικών απορριμμάτων καθιστώντας τον Δήμο μας πρωτοπόρο.
ζ) Δημιουργία ΣΜΑ για την οριστική λύση του προβλήματος.

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, αναφέρει η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου μας καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, για να έχουμε τον Αποκόρωνα ΚΑΘΑΡΟ και ένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα αξιοπρεπές.
Προβαίνει στον καθαρισμό χώρων από ογκώδη απορρίμματα, προσωρινά οι χώροι αυτοί διατηρούνται καθαροί, μιας και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα γεμίζουν πάλι με απορρίμματα από συμπολίτες μας, που αρνούνται να συμμορφωθούν, παρά τις συνεχείς δημόσιες εκκλήσεις μας.
Διαπιστώνεται επίσης το φαινόμενο οι χάρτινες κούτες να τοποθετούνται ως είναι στους μπλε κάδους, χωρίς να τσακίζονται , με αποτέλεσμα με πέντε (5) κούτες να γεμίζουν οι κάδοι και να παρατηρείται μια άσχημη εικόνα.

Με έγγραφό μας προς το Αστυνομικό Τμήμα Αποκορώνου ζητήσαμε την αστυνόμευση των χώρων ανεξέλεγκτης απόρριψης στερεών αποβλήτων (ογκωδών αντικειμένων), αφού ο Δήμος μας στερείται Δημοτικής Αστυνομίας, προκειμένου να αποτραπεί στο μέλλον η περιβαλλοντική υποβάθμιση των περιοχών αυτών, τονίζοντας ότι η επιβολή των νομίμων είναι η μοναδική λύση έναντι των ασυνείδητων συμπολιτών μας».

Τελειώνοντας, ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, τόνισε στην προσπάθειά μας αυτή σας θέλουμε ΟΛΟΥΣ αρωγούς και συμπαραστάτες, στην επίτευξη του στόχου για ένα από περιβαλλοντικής και υγειονομικής άποψης καθαρό Αποκόρωνα και απαιτείται κατανόηση, συνεργασία και είναι ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ, μακριά από μικροσκοπιμότητες που δεν ωφελούν.

Στο 5ο επεισόδιο, ταξιδεύουμε με ευτράπελα σε καιρό πανδημίας και αποκαλύπτουμε την «μαύρη τρύπα» του gov.gr ενώ αποκαθιστούμε την αλήθεια για την λιποθυμία της 19χρονης στα Χανιά μετά τον εμβολιασμό της.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα