Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Δράσεις Erasmus από το 3ο Γυμνάσιο Χανίων

Το 3ο Γυμνάσιο Χανίων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ΕRASMUS+KA2 2020-1-BG01-KA229-079247_6 με γενικό τίτλο “Opportunities Beyond the Classroom” πραγματοποίησε κατά τα σχολικά έτη 2021-2022 και 2022-2023 πέντε (5) μετακινήσεις σε ευρωπαϊκές χώρες με ομάδες αποτελούμενες από 4 μαθητές/μαθήτριες και δύο συνοδούς εκπαιδευτικούς.

Η πρώτη κινητικότητα έλαβε χώρα στην Κροατία κατά το διάστημα 20-27 Μαρτίου 2023, στην πόλη Čakovec (90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ζάγκρεμπ), σε συνεργασία με το σχολείο Gimnazija Josipa Slavenskog. Το ειδικό θέμα της κινητικότητας ήταν  “Citizenship education out of school” και  έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σημασία της ιδιότητας του πολίτη, να αντιληφθούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που είναι αλληλένδετα με αυτή, να εκτιμήσουν τις αξίες που τη συνοδεύουν. Οι μαθητές μας πήραν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα αντιπροσωπευτικά σώματα που συγκροτούνται στην Κροατία από νέους 16-30 ετών σε τοπικό (πόλη, επαρχία) και εθνικό επίπεδο, με ανώτερο όργανο το εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (Υouth Council). Το συλλογικό αυτό όργανο διαδραματίζει συμβουλευτικό ρόλο δίπλα στην κυβέρνηση, εισηγείται προτάσεις και προσπαθεί να επηρεάσει αποφάσεις σε θέματα που αφορούν τους νέους και τις ευκαιρίες που τους προσφέρονται ως προς τη μόρφωση, την επαγγελματική απασχόληση, την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, και έχει ως γενικότερο στόχο την πολιτικοποίηση των νέων, την καλλιέργεια των δημοκρατικών αξιών, την εμπλοκή τους στη δημόσια ζωή και τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Οι μαθητές μας αποκόμισαν πολύτιμες εμπειρίες από την  επικοινωνία τους με αξιόλογους ανθρώπους, από τις ομαδικές ερευνητικές εργασίες και κάθε είδους εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τη συνεργασία, την ψυχαγωγία και τη συναναστροφή με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες, και συνειδητοποίησαν πόσο σημαντικό είναι να γίνουν ενεργοί πολίτες και όχι μόνο στα πλαίσια της πόλης και της χώρας τους, αλλά πολύ περισσότερο πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου.
Η σχολική χρονιά έκλεισε με δύο κινητικότητες μέσα στον μήνα Μάιο, στην Ισπανία και SU Sveti Sedmochislenitsi, Targovishte, στη Βουλγαρία αντίστοιχα.
Η δεύτερη και η τρίτη κινητικότητα πραγματοποιήθηκαν μέσα στον ίδιο μήνα κάτω από μεγάλη πίεση χρόνου, καθώς είχαν προηγηθεί ακυρώσεις και αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα του προγράμματος εξ αιτίας της πανδημίας.
Παρ’ όλα αυτά η συμμετοχή του σχολείου μας σε αυτές ήταν μια ιδιαίτερα εποικοδομητική εμπειρία για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Η δεύτερη κινητικότητα έλαβε χώρα κατά το διάστημα 9-14 Μαΐου στο σχολείο Colegio Internacional SEK Alboran στην περιοχή της Almeria στην Ισπανία με θέμα την γνώση σχετικά με την ευρύτερη Κοινότητα και την εμπλοκή του σχολείου στην αντιμετώπιση προβλημάτων της Κοινότητας (Community knowledge and engagement). Το θέμα και οι δράσεις που περιλάμβανε το συγκεκριμένο πρόγραμμα έδιναν έμφαση στην καλλιέργεια του πνεύματος εθελοντισμού στους μαθητές, στη γνωριμία και συνεργασία των μαθητών με εθελοντικές οργανώσεις που προσφέρουν κοινωνικό έργο στην ευρύτερη κοινότητα(χωριό, πόλη) στην οποία ανήκει το σχολείο καθώς και στην ενεργό συμμετοχή τους σε δράσεις κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης. Την ομάδα του 3ου Γυμνασίου συνόδευσαν ο διευθυντής κ. Αλέξανδρος Μιχαηλίδης και η υπεύθυνη καθηγήτρια για τα ευρωπαϊκά προγράμματα Αλεξία Καστανάκη.
Κατά τις ημέρες της εν λόγω κινητικότητας οι μαθητές όλων των εμπλεκομένων σχολείων ενημερώθηκαν για τις εθελοντικές πρωτοβουλίες και δράσεις που διενεργούνται από το ισπανικό σχολείο, συμμετείχαν ομαδικά στη δενδροφύτευση μιας ορεινής περιοχής, συγκέντρωσαν μεταχειρισμένα βιβλία και παρασκεύασαν σαπούνι προορισμένα για πώληση σε αγορά αλληλεγγύης για ευπαθείς ομάδες, κατασκεύασαν χειροποίητα παιχνίδια για παιδιά με σοβαρές ασθένειες που νοσηλεύονται σε ιδρύματα της περιοχής. Παράλληλα, επισκέφθηκαν την ιστορική Γρανάδα και το περίφημο παλάτι – φρούριο των Μαυριτανών ηγεμόνων της Ανδαλουσίας (Alhambra). Ήταν πραγματικά μια εβδομάδα πλούσια σε γνώσεις και εμπειρίες, ενώ η φιλοξενία των παιδιών από ισπανικές οικογένειες τους έδωσε μια ζωντανή εικόνα της καθημερινότητας και μια ευκαιρία για βαθύτερη ανθρώπινη επικοινωνία.
Η τρίτη κινητικότητα πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 30 Μαΐου – 3 Ιουνίου 2022 στο σχολείο SU Sveti Sedmochislenitsi στο Targovishte της Βουλγαρίας, με θέμα “Τα μουσεία, οι πινακοθήκες και οι βιβλιοθήκες ως εκπαιδευτικό περιβάλλον” (Museums, galleries and libraries as educational environment). Την ομάδα μαθητών του 3ου Γυμνασίου συνόδευσαν οι καθηγήτριες Ειρήνη Θεοδωράκη και Αλεξία Καστανάκη. Κατά τις ημέρες του προγράμματος οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να επισκεφθούν ανάλογους χώρους στην πόλη Ταργκόβιστε, καθώς και στην ιστορική πόλη Βελίκο Τάρνοβο και να συμμετάσχουν σε ενδιαφέρουσες ομαδικές εργασίες που τους προσέφεραν γνώση και ψυχαγωγία ταυτόχρονα. Ήρθαν σε επαφή με την ιστορία του τόπου και με τις λαϊκές παραδόσεις που παραμένουν ζωντανές, γνώρισαν τους παραδοσιακούς χορούς και τα τραγούδια της περιοχής, και απόλαυσαν την επικοινωνία και τη διασκέδαση με τα παιδιά που τα φιλοξένησαν, καθώς και με τους μαθητές και τις μαθήτριες από όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά σχολεία.
Κατά το διάστημα 10-14 Οκτωβρίου 2022, έλαβε χώρα η τέταρτη κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ΚΑ2 του σχολείου μας, με τίτλο: « Opportunities Beyond the Classroom» στο σχολείο Liceul Tehnologic στο Costesti της Ρουμανίας, με θέμα τις “Εκστρατείες εξωτερικού χώρου” ( Outdoor expeditions). Την ομάδα των μαθητών του 3ου Γυμνασίου συνόδευσαν οι καθηγητές Αντώνης Χορευτάκης και Αλεξία Καστανάκη. Η κάθε ομάδα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει δραστηριότητες που έχει πραγματοποιήσει το δικό της σχολείο σε εξωτερικούς χώρους, οι οποίες συνδέονται με την επιστημονική έρευνα, με το περιβάλλον, με τον αθλητισμό, με την ιστορία και την παράδοση και να ανταλλάξει ιδέες και εμπειρίες. Οι μαθητές όλων των σχολείων επισκέφθηκαν αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής (Arges), μουσεία,αρχοντικά και κάστρα (φρούριο του Bran), καθώς και την αξιόλογη ιστορική πόλη Brassov και ήρθαν σε επαφή με την ιστορία και την παράδοση του τόπου. Εργάστηκαν κατά -πολυεθνικές- ομάδες κατά τις ημέρες του προγράμματος, συλλέγοντας πληροφορίες από τις εκπαιδευτικές εξορμήσεις που πραγματοποίησαν τις ημέρες αυτές και έκαναν μια τελική παρουσίαση συνοψίζοντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκόμισαν. Ήταν μια εβδομάδα πολύ ενδιαφέρουσα τόσο για τους μαθητές μας όσο και για τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, με το παρελθόν να ζωντανεύει στο παρόν, με έντονες συγκινήσεις και δυνατές φιλίες που αναπτύχθηκαν μεταξύ των παιδιών από διάφορες χώρες.
Κατά το διάστημα 08-12 Μαΐου 2023 το 3ο Γυμνάσιο Χανίων συμμετείχε στην 6η κινητικότητα του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+KA2 με τίτλο «OPPORTUNITIES BEYOND THE CLASSROOM» στο Como της Ιταλίας, σε συνεργασία με το σχολείο I.S.I.S Paolo Carcano,  ένα σχολείο πολυδύναμο, στο οποίο συνυπάρχουν και συνδυάζονται η Γενική παιδεία με την Τεχνική εκπαίδευση, με πολλούς κλάδους, κατευθύνσεις και ειδικότητες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα επιστημών και τεχνών. Το θέμα της συγκεκριμένης κινητικότητας ήταν «Language learning outside the classroom» (γλωσσομάθεια έξω από την τάξη). Συμμετείχαν 4 μαθητές/μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου με συνοδούς τους υπεύθυνους καθηγητές Αλεξία Καστανάκη και Ιωάννη Γουλεάκη. Τα παιδιά έτυχαν υποδειγματικής φιλοξενίας από οικογένειες μαθητών του ιταλικού σχολείου και είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε ενδιαφέρουσες ομαδικές δραστηριότητες με μαθητές από όλα τα συνεργαζόμενα ευρωπαϊκά σχολεία. Επισκέφθηκαν σημαντικά αξιοθέατα της πόλης και περιηγήθηκαν στην περίφημη λίμνη του Como με πλοιάριο. Επισκέφθηκαν ιστορικές επαύλεις στους παραλίμνιους οικισμούς Bellagio και Tremezzo και απόλαυσαν το καταπράσινο φυσικό περιβάλλον της λίμνης περπατώντας σε παραδεισένιους κατάφυτους κήπους. Επίσης επισκέφθηκαν το κοσμοπολίτικο Μιλάνο και γνώρισαν από κοντά εμβληματικά μνημεία, όπως το κάστρο των ηγεμόνων Sforza και τον καθεδρικό ναό, το περίφημο Duomo του Μιλάνου και περιηγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Εργάστηκαν κατά πολυεθνικές ομάδες στον χώρο του σχολείου και παρουσίασαν τις τελικές εργασίες τους, όπου αποτυπώνονταν με ενθουσιασμό οι εμπειρίες που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια της κινητικότητας.Και βέβαια, το «Language learning outside the classroom» μπορούμε να πούμε ότι επιτεύχθηκε με το παραπάνω. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν μεταξύ τους για το κάθε τι, να ανταλλάξουν εμπειρίες, ιδέες, αστεία, να σχολιάσουν ό,τι καινούργιο και πρωτόγνωρο έβλεπαν, να βελτιώσουν τα αγγλικά τους και να περάσουν μια αξέχαστη εβδομάδα με τους νέους φίλους.
Το πρόγραμμα αυτό που διήρκεσε τρία χρόνια -στην πράξη δύο, λόγω της πανδημίας- θα μείνει στη σκέψη μας για πάντα φωτεινό, πολύχρωμο και πανέμορφο σαν την Ευρώπη ολόκληρη. Μια νέα αφετηρία για άλλα ταξίδια του σώματος και του πνεύματος, ταξίδια γεμάτα από γνώσεις και εμπειρίες, από δημιουργικότητα και ουσιαστική ανθρώπινη επικοινωνία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα