Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Δοξολογία για τον Αγιο Αρτέμιο προστάτη της ΕΛ.ΑΣ.

Παρουσία της τοπικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., πολλών άλλων αξιωματικών, υπαξιωματικών, αστυφυλάκων και συνταξιούχων του Σώματος και πλήθος κόσμου τελέστηκε χθες στις 11 το πρωί αρχιερατική δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χανίων προς τιμήν του εορταζόμενου Αγίου Αρτεμίου προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας. Το “παρών” στην τελετή έδωσαν πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές.
Σύμφωνα με την ευλαβή παράδοση της Ορθοδοξίας, όλες οι οργανωμένες ομάδες επαγγελματιών και συντεχνιών έχουν τον προστάτη Αγιό τους. Αυτό συνέβη και με το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας. Η τέως Χωροφυλακή είχε την Αγία Ειρήνη, η δε Αστυνομία πόλεων, τον Αγιο Μηνά. Μετά, όμως, την ενοποίηση των Αστυνομικών Σωμάτων και την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας το 1984, από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδος Ανδρέα Παπανδρέου, η Θρησκευτική Υπηρεσία εισηγήθηκε και αναγνωρίστηκε ο Αγιος Μεγαλομάρτυρας Αρτέμιος προστάτης του Σώματος και τιμάται η μνήμη του στις 20 Οκτωβρίου, ως ημέρα γιορτής για την Ελληνική Αστυνομία.
Μετά τη δοξολογία που τελέστηκε από ιερατικό συλλείτουργο με τους μητροπολίτες Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, διαβάστηκε, από την υπαστυνόμο Β’ Σοφία Λογαρίδου, ημερήσια Διαταγή του διοικητή του Τμήματος Τροχαίας Χανίων και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγου Νικολάου Παπαγιαννόπουλου για τον εορτασμό της “Ημέρας της Ελληνικής Αστυνομίας” και του προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αστυνομικοί, συνοριακοί φύλακες, ειδικοί φρουροί, πολιτικοί υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας. Η 20η Οκτωβρίου, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι μία ξεχωριστή, μία ιδιαίτερη, μία εξαιρετική ημέρα για την Ελληνική Αστυνομία. Είναι μία μέρα γιορτής, μία μέρα τιμής, μία μέρα με ιδιαιτέρως έντονο το συναισθηματικό και συγκινησιακό στοιχείο. Την ημέρα αυτή, με το διττό και υψηλής συμβολικής δύναμης χαρακτήρα, τιμούμε τη μνήμη του Αγίου Αρτεμίου και ταυτόχρονα γιορτάζουμε την “Ημέρα της Αστυνομίας”. Τιμούμε, με σεβασμό και ευλάβεια τη μνήμη του Προστάτη Αγίου της Ελληνικής Αστυνομίας και γιορτάζουμε με αισθήματα βαθιάς ικανοποίησης και ταπεινοφροσύνης την ημέρα που η πολιτεία επέλεξε να τιμήσει το Σώμα και τo προσωπικό του, ως ένδειξη ανταπόδοσης για τη σημαντική εθνική και κοινωνική του προσφορά. Οι δύο αυτές παράμετροι, οι οποίες προσδιορίζουν τον ιδιαίτερο για όλους εμάς χαρακτήρα της 20ης Οκτωβρίου κάθε έτους, ούτε ασύμβατες μεταξύ τους είναι, ούτε τυχαία επιλογή αποτελούν.
Αντιθέτως, η ημερολογιακή ταύτιση της ημέρας μνήμης του Αγίου Αρτεμίου με την “Ημέρα της Αστυνομίας” αποτελεί έναν τυπικό συνδετικό κρίκο ο οποίος αναδεικνύει κατά τρόπο εμφαντικό τη στενή συμβολική σχέση μεταξύ της στάσης ζωής, του έργου και του θανάτου του Προστάτη Αγίου του Σώματος και του καθημερινού αγώνα, της προσφοράς και του χρέους του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας απέναντι στην πατρίδα, την κοινωνία και τον άνθρωπο».
«Αναμφίβολα η προστασία της πατρίδας μας και των πολιτών», επισημαίνεται στην Ημερήσια Διαταγή, «η διασφάλιση της τάξης και της ευνομίας, η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, η αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας και γενικά η διαμόρφωση και διαφύλαξη ενός σταθερού περιβάλλοντος ομαλότητας και ασφάλειας είναι υποχρέωση της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η υποχρέωση αυτή είναι σημαντική διαρκώς και αδιαπραγμάτευτη. Απαιτεί καθημερινή προσπάθεια και μόχθο. Απαιτεί διαρκή αγώνα και θυσίες.
Απαιτεί όλα εκείνα τα στοιχεία και τις ικανότητες τα οποία, όπως στην πράξη έχει αποδειχθεί και όπως καθημερινά αποδεικνύεται, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας διαθέτει σε επαρκή βαθμό.
Αυτό δεν αποτελεί μία απλή και πιθανόν υποκειμενική εκτίμηση αλλά, όπως η ίδια η κοινωνία αναγνωρίζει, γενική αντικειμενική διαπίστωση.
DSC04470Η Ελληνική Αστυνομία, αποκλειστικά βάσει του έργου και της προσφοράς της, έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ο πλέον βασικός παράγοντας εξασφάλισης της ομαλότητας και της κοινωνικής συνοχής. Η κοινωνία και οι πολίτες κατανοούν και αναγνωρίζουν πως το προσωπικό του Σώματος παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα και τις ελάχιστες και μεμονωμένες, πλην όμως υπαρκτές, δυστυχώς, εξαιρέσεις ανταποκρίνονται με επάρκεια, με αποτελεσματικότητα, με συνείδηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης στις απαιτήσεις της αποστολής του και στις δικές τους προσδοκίες.
Οφείλουμε λοιπόν, αυτή την εμπιστοσύνη να την τιμήσουμε. Είναι καθήκον και χρέος μας ιερό. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.
Να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και προόδου στην πατρίδα μας με τη διασφάλιση της ομαλότητας, της ευνομίας και γενικά της εσωτερικής ασφάλειας.
Να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά το έγκλημα. Να σταθούμε ανάχωμα στα διάφορα σύγχρονα εγκληματικά μορφώματα με τις κατ’ επίφαση ή κατ’ απόκλιση από τις συνταγματικές επιταγές και τους δημοκρατικούς θεσμούς ιδεολογικούς προσανατολισμούς που επιχειρούν να διαρρήξουν τη συνοχή της κοινωνίας και επαναφέρουν στη μνήμη εικόνες και καταστάσεις των πιο σκοτεινών περιόδων της παγκόσμιας ιστορίας. Να υπερασπιστούμε τον πολίτη στα νόμιμα αιτήματά του. Να συμβάλλουμε ουσιαστικά και αποφασιστικά στην κοινή εθνική προσπάθεια ανασύνταξης της χώρας και δημιουργίας μιας καλύτερης προοπτικής για το αύριο.
Ακολούθησαν δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε. από τον ταξίαρχο Παντελή Μουρτζανό, βοηθό Γενικού Αστυνομικού Διευθυντού Κρήτης και τον πρόεδρο της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Γιάννη Ζερβό. «Τιμούμε με πίστη και ευλάβεια τον προστάτη του Σώματος Αγιο Αρτέμιο. Ο Αγιος Αρτέμιος στις μέρες του εργάστηκε με ζήλο και αφοσίωση για την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών. Αποτελεί πρότυπο για κάθε αστυνομικό και οφείλουμε πιστοί στο καθήκον με τον βίο μας, με τις πράξεις και τις ενέργειές μας να τον έχουμε πάντα πρότυπο στη ζωή μας. Στη σημερινή εποχή που ζούμε η πατρίδα μας βιώνει πολλές δυσκολίες. Τοπικές κοινωνίες προσπαθούν και ζητούν συνεχώς προστασία. Ο Ελληνας αστυνομικός, ο αστυνομικός της Κρήτης εγγυάται την ασφάλεια του πολίτη, πιστός στο καθήκον, καθημερινά εργάζεται για την προστασία του πολιτεύματος, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Εύχομαι ο Αγιος Αρτέμιος να μας προστατεύει όλους», υπογράμμισε ο κ. Μουρτζανός για να συνεχίσει ο κ. Ζερβός τονίζοντας ότι «ο βίος και το μαρτύριο του προστάτη του Σώματος μεγαλομάρτυρος Αγίου Αρτεμίου ας μας δίνουν παραδείγματα θάρρους και πίστης και ας μας εμπνέουν πως μπορούμε να πορευτούμε ανάλογα στα δικά μας σοβαρά προβλήματα στον υπηρεσιακό, συνδικαλιστικό και κοινωνικό μας βίο. Τα εργασιακά προβλήματα ανάγονται στη διαιώνιση του να μην γίνεται αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών και καλούμε την πολιτεία να προβεί άμεσα στην υλοποίησή της».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα