Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Δωρεά πρέσας χαρακτικής στη Δημοτική Πινακοθήκη

ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Δωρεά πρέσας χαρακτικής Την πρέσα χαρακτικής της αρχιτέκτονα, χαράκτριας και ζωγράφου Αναστασίας Καλπάκη – Γεωργουλάκη απέκτησε η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, μετά από τη δωρεά που πραγματοποίησαν οι δύο γιοί της, Πάρης και Ανδρέας Γεωργουλάκης, στη μνήμη της.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Πινακοθήκης, «Η χαρακτική πρέσα θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τα οργανωμένα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα που εκπονεί το Μουσείο μας με μαθητές από όλες τις σχολικές βαθμίδες, καθώς επίσης και για τα σεμινάρια χαρακτικής σε ενήλικες». Η Αναστασία Καλπάκη – Γεωργουλάκη γεννήθηκε στη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής το 1951. Έκανε σπουδές Ηλεκτρονικών στη Θεσσαλονίκη από όπου αποφοίτησε με άριστα. Το 1973 μετανάστευσε στη Δυτ. Γερμανία όπου σπούδασε και αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου του Άαχεν. Παράλληλα σπούδασε ζωγραφική, γλυπτική και βιομηχανικό σχεδιασμό. Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία, στη θεωρία της αρχιτεκτονικής και της ιστορίας της τέχνης στο Πολυτεχνείο του Άαχεν, απ’ όπου απέκτησε και διδακτορικό δίπλωμα το 1986. Ελαβε πολλές διακρίσεις, υποτροφίες και βραβεία. Από το 1990 μέχρι το θανατό της διατηρούσε αρχιτεκτονικό γραφείο καθώς και αίθουσα τέχνης στα Χανιά. Δίδασκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης Τέχνη και Ιστορία του Πολιτισμού και ήταν Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρίας Τουρισμού Κρήτης.

Το 1998 εκλέχτηκε Νομαρχιακή Σύμβουλος και ορίστηκε Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής. Απεβίωσε στις 05/02/2002.

 

Στο 57ο επεισόδιο, ψάχνουμε τι κοινό έχουν Σφακιά και Τέξας και κάνουμε μια στάση στον… λόφο Καστέλι που περιμένει να μάθει την «τύχη» του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα