Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022

Δοκός ισορροπίας

Όνειρο ζω, μη με ξυπνάτε! Όλο αυτό που ζούμε, πραγματικά μοιάζει με όνειρο, θαμμένο στο βάθος της μυαλού μας, εκεί, όπου, πολλές φορές, σκεφτόμαστε πράγματα που βγαίνουν αληθινά! Αυτά που ζούμε, μόνο σε ταινίες τρόμου ή σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας μπορούμε να τα δούμε! Τελικά, όπως έχουμε πει, επανειλημμένως, η ζωή μας δημιουργεί τα πιο πρωτότυπα και ευφάνταστα σενάρια! Σενάρια που ούτε οι σκηνοθέτες του Χόλυγουντ δεν έχουν φανταστεί και πολύ θα ζήλευαν! Ποιος περίμενε αυτή την παγκόσμια, άγνωστη πανδημία; Έτσι ξαφνικά, χωρίς προειδοποίηση, χωρίς προηγούμενη γνώση, παρουσιάστηκε αυτός ο ιός για να κάνει τη ζωή μας κόλαση! Ποιος φανταζόταν ότι θα πρέπει να ζητήσει κανείς άδεια για να βγει έξω από το σπίτι του, να πάει στο σούπερ μάρκετ, στην εργασία του, στο χωριό του ή κάπου αλλού! Ποιος φανταζόταν ότι θα αισθάνεται περίεργα και να νιώθει ενοχές που θα κυκλοφορεί στο δρόμο και θα κοιτάζει καχύποπτα τους άλλους ή θα τον κοιτάζουν οι άλλοι ως ένα εν δυνάμει φορέα του ιού; “Μένουμε σπίτι”, αυτή η απόκοσμη προσταγή είναι που μας σοκάρει, αυτή που κατακλύζει τα ΜΜΕ και τα MEDIA!
Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία όλοι είμαστε το ίδιο, είμαστε ένα, ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, χτυπάει πισώπλατα, ξαφνικά, χωρίς να υπολογίζει τίποτα, δεν έχει συναισθήματα, δεν έχει λογική! Χρειάζεται επαγρύπνηση, ψυχραιμία και μεγάλη προσοχή! Πολλοί υποστηρίζουν πώς, για πολλοστή, φορά ήρθε το τέλος του κόσμου, ενός κόσμου άδικου και αχάριστου, ενός κόσμου που εμείς οι άνθρωποι βαλθήκαμε να καταστρέψουμε! Άλλοι, ωστόσο βλέποντας μισογεμάτο το ποτήρι λένε πως θα αλλάξει η ζωή μας προς το καλύτερο, θα γίνει μια νέα αφετηρία και ολική επαναφορά αλλά και επαναπροσδιορισμός θέσεων, απόψεων και στάσεων ζωής!
Θέλουμε να είμαστε οπαδοί της δεύτερης περίπτωσης, με μια αισιόδοξη ματιά θεώρησης των πραγμάτων! Κι αυτό γιατί υπάρχουν τα περιθώρια πάντα κάνουμε την αυτοκριτική μας, να αλλάζουμε τετριμμένες συνήθειες, να δίνουμε περισσότερο χώρο και χρόνο στον άλλον που βρίσκεται δίπλα μας να τον προσέξουμε και να μας προσέξει, ενώ πάντα αναδεικνύουμε και αξιοποιούμε τα θετικά του στοιχεία! Δε χρειάζονται σάλτα ζωής, αλλά μικρά και σταθερά βήματα και μικρούς και εφικτούς στόχους! Αυτό δε σημαίνει πως δεν κυνηγάμε και στόχους ανέφικτους! «Φτάσε όπου δε μπορείς», είπε ο μεγάλος Νίκος Καζαντζάκης, ανατρέποντας τον διαχρονικό λήθαργο του ανθρώπου που συνήθως, παρέμενε στα ίδια και ανούσια, στην εύκολη ζωή και τον εφησυχασμό!
Η ισορροπία μας έγκειται στη γνώση και την παιδεία, στην αλληλεγγύη και την ανθρωπιά, στην αισιοδοξία και τη δημιουργικότητα, στη δύναμη και την αγάπη! Ο χρόνος του κορονοϊού θα παρέλθει, αλλά θα αφήσει βαθιά χαραγμένο το αποτύπωμά του στις ψυχές των ανθρώπων! Είμαστε σίγουροι, όμως, πως ο άνθρωπος ξανά θα βρει το βηματισμό του που θα τον οδηγήσει στο μέλλον πιο δυνατό!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα