Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Διπρόσωπος σαν “Ιανός” ο Ερντογάν

Στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών του ΝΑΤΟ πίσω απ’ τα χαμόγελα και τις φιλοφρονήσεις των ηγετών κρύβεται κάτι τελείως διαφορετικό από την πραγματικότητα.

Μετά τη συνάντηση τετ-α-τετ του προέδρου Μπάιντεν με τον έτερο πρόεδρο Ερντογάν, τη σκυτάλη θα παραλάβουν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών, για να βρεθεί διέξοδος στα σοβαρά αδιέξοδα θέματα, που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες και που είναι: Η σχέση της Τουρκίας με τη Μόσχα, το θέμα των S-400, να φύγουν από την Τουρκία και οι κινήσεις του Ερντογάν να συμβαδίζουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Ήταν αναμενόμενο οι δύο ηγέτες να προσπαθούσαν να γεφυρώσουν κάθε διαφορά τους, γι’ αυτό ο Ερντογάν φόρεσε το κοστούμι των δυτικών, πλην όμως οι δυο τους συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Τούτο συνάγεται εκ των δηλώσεων Μπάιντεν. Είπε ότι «στις χώρες μας υπάρχουν ζητήματα και οι ομάδες μας θα σημειώσουν κάποια θετική πρόοδο». Ο Ερντογάν είναι αυτός που είναι. Άλλος στο εσωτερικό, διαφορετικός στο εξωτερικό. Μέσα λέει ότι οι S-400 θα παραμείνουν στην Τουρκία, ενώ έξω παρουσιάζεται διαφορετικός. Όσοι τον γνωρίζουν καλά πιστεύουν ότι δεν αλλάζει. Παραμένει ο ίδιος, είτε χαμογελαστός είτε σκυθρωπός. Είναι διπρόσωπος και δεν θα περάσει πολύς καιρός και θα τον ξαναδούμε, όπως τον βλέπαμε κάθε μέρα.

Μόνο, όταν εμφανίζεται σε Διεθνείς Συνόδους θυμίζει τον πανάρχαιο θεό των Ρωμαίων Ιανό, ο οποίος είτε δαίμων υπήρξε είτε βασιλιάς, εθεωρείτο θεός θνητός, που έφτασε στη Ρώμη από τη Θεσσαλία και το άγαλμα του τοποθετείτο στις μεγάλες οδούς και διασταυρώσεις, όπως και στις εισόδους των δημόσιων θυρών. Εκ τούτου σύνηθες να παριστάνεται με δύο πρόσωπα, το ένα να βλέπει προς Ανατολή και το άλλο προς τη Δύση. Ήταν και θεός των μεταβάσεων, απεικονιζόμενος με δύο πρόσωπα. Το ένα ξυρισμένο, γελαστό και το άλλο με γενειάδα συνοφρυωμένο. Αναφέρεται και στο βιβλίο “Πλουτάρχου Βίοι” (Νουμάς 19-20). Οι μετεωρολόγοι του Αστεροσκοπείου Αθηνών βάφτισαν τον τυφώνα, που προσέγγισε τα νησιά του Ιονίου τον Σεπτέμβριο του 2020, με το όνομα “Ιανός”.

Το διπρόσωπον του Ερντογάν δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς και πιο πολύ η ελληνική διπλωματία. Με τη συνάντηση Μητσοτάκη το μόνο που μαθεύτηκε είναι ότι οι διαφορές παρέμειναν ως έχουν. Σημαντικότερη η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, η οποία κατά δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, πρέπει να αντιμετωπιστεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του διαλόγου που υπάρχει. Επισημάνθηκε η επιθυμία τους να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και συμφώνησαν για ένα καλύτερο καλοκαίρι από το περυσινό. Την ώρα, όμως, που συζητούσαν οι δυο τους, τουρκικό πολεμικό παρενόχλησε στα ελληνικά χωρικά ύδατα ακταιωρό της χώρας μας στη Λέσβο, με κίνδυνο ατυχήματος.

Ο Ερντογάν, που δεν μιλάει άλλη γλώσσα απ’ τα τουρκικά και «γλείφει εκεί που άλλοτε έφτυνε», δεν πρέπει να θεωρείται σοβαρός.

Σημειωτέον, ότι στις 20 Ιουλίου έχει προγραμματίσει επίσκεψη στα Κατεχόμενα, να εγκαινιάσει βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ντρόουνς, που θα προβληματίσει Ελλάδα, Κύπρο, τους Αμερικανούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα