Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Δημοτικός Κήπος: Προφάσεις εν αμαρτίαις

Κύριε διευθυντά,

Στην προχθεσινή (18-4ου) δημόσια τοποθέτηση στο θέμα, ο κ. Δήμαρχος, τουλάχιστον στα αποσπάσματα που διάβασα, υπερασπίστηκε τις ενέργειες των υπηρεσιών του Δήμου, χαρακτηρίζοντας συλλήβδην κακόπιστη κριτική τις διαμαρτυρίες που δημοσιοποιήθηκαν.

Μετονόμασε την κοπή αιωνόβιων δένδρων σε “αύξηση του πράσινου” (άρθρο στην εφημερίδα σας στις 18-4-2022), σαν να μην προβληματίστηκε για το έγκλημα που συντελέστηκε.

Ωστόσο ο ίδιος ή οι υπηρεσίες του Δήμου έδιναν άλλες διαβεβαιώσεις λίγους μήνες πριν.

Όταν στις 16 Δεκεμβρίου 2021 υπεγράφη η σύμβαση ανάπλασης του Δημοτικού Κήπου, δηλώθηκε από τους συμμετέχοντες στη φιέστα ότι «τα μόνο που θα μείνουν τα ίδια είναι τα δένδρα» και ότι αυτά που θα κοπούν θα είναι «μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού» (ρεπορτάζω τοπικών ΜΜΕ της 16-12-2021). Στην προχθεσινή συνέντευξη του κ. δημάρχου τα πέντε δένδρα έγιναν “δέκα” και μάλιστα σε σύνολο, υποτίθεται, 467 και τελικά κόπηκαν πολύ περισσότερα, χωρίς μάλιστα να επιτρέπεται η επαλήθευση, αφού απαγορεύεται η επίσκεψη ακόμα και για τον Τύπο. Το ότι τα κομμένα δένδρα την ίδια στιγμή της συνέντευξης ήταν εμφανώς τεράστια και εύρωστα πευκοειδή – όχι φυσικά μόνο δέκα, προφανώς δεν είχε σημασία. Και τα εναπομείναντα δένδρα επίσης προφανώς δεν είναι όχι 467, αλλά ούτε καν 30. Μιλάμε για μεγάλα δένδρα, όχι για θάμνους.

Και το κυριότερο: η εφαρμογή και εκτέλεση μιας μελέτης που προβλέπει κοπή δένδρων σε αστικά πάρκα γίνεται υποχρεωτικά με έλεγχο και επίβλεψη της Δασικής Υπηρεσίας (άρθρο 4 ΥΑ 133//2015  (ΥΑ 13384/6587, ΦΕΚ Β 2828 2015, “Προδιαγραφές Σύνταξης των Μελετών Διαχείρισης Πάρκων και Αλσών”). Αν η Υπηρεσία αυτή δεν εγκρίνει ρητά, εξ όσων γνωρίζω κοπή δεν επιτρέπεται να γίνει. Το υποχρεωτικό αυτό στάδιο τηρήθηκε στην περίπτωση αυτή, ιδίως εφόσον επρόκειτο στην κυριολεξία για ιστορικά δένδρα;

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα