Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Δημοτικός Κήπος – Μάχη της Κρήτης

Αφιερωμένη στη Μάχη της Κρήτης είναι μια ανάγλυφη χάλκινη πλάκα πάνω σε βάση από λευκό μάρμαρο που βρίσκεται μέσα στη νότια πλευρά του Δημοτικού Κήπου Χανίων.
Την αναμνηστική πλάκα απένειμαν η Ενωση Βετεράνων Πολεμιστών Αυστραλίας, η Ενωση Βετεράνων Πολεμιστών Ν. Ζηλανδίας και η Πολεμική Αεροπορία της Ν. Ζηλανδίας το 1991 με αφορμή τη συμπλήρωση, τότε, 50 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης.
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 26 Μαΐου 1991 από Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς βετεράνους πολεμιστές.
Σύμφωνα με τον Αντώνη Μ. Βαρουχάκη (“Τα υπαίθρια γλυπτά και μνημεία του Δήμου Χανίων”, έκδοση Δήμου Χανίων, 2006), η ανάγλυφη χάλκινη πλάκα είναι έργο του γλύπτη J. Bastiann.
Στη μεγάλη χάλκινη πλάκα διακρίνεται ανάγλυφη αναπαράσταση της Κρήτης, πάνω αριστερά αναγράφεται περιληπτικά η Μάχη της Κρήτης ενώ κάτω αριστερά περιγράφεται η εκκένωση του νησιού.
Μεταξύ άλλων αναγράφεται:
«Στις 27 Μαΐου 1941 η ανώτατη Βρετανική Διοίκηση στην Αίγυπτο διέταξε την εκκένωση της Κρήτης με την κάλυψη καλά οργανωμένης οπισθοφυλακής. Οι συμμαχικές δυνάμεις από το Μάλεμε και τον κόλπο της Σούδας επιβιβάσθηκαν σε πολεμικά πλοία στα Σφακιά μεταξύ 28 Μαίου και 1 Ιουνίου. Οι ελληνικές και συμμαχικές δυνάμεις που τόσο επιτυχημένα αντιμετώπισαν τους Γερμανούς στο Ρέθυμνο, έλαβαν τη διαταγή εκκενώσεως πολύ αργά και λόγω αποκλεισμού όλων των οδών διαφυγής υποχρεώθηκαν να παραδοθούν. Στο Ηράκλειο οι σύμμαχοι, αν και είχαν τον έλεγχο, δεν ανέλαβαν επιθετική δραστηριότητα και τη νύχτα της 28 Μαίου αποχώρησαν από τη θάλασσα. Το Βασιλικό Ναυτικό υπέστη μεγάλες ζημιές από τη γερμανική αεροπορία που κυριαρχούσε στον αέρα, ιδιαίτερα στη διάρκεια της εκκενώσεως.
Οι συμμαχικές απώλειες σε άνδρες και υλικά ήταν βαριές. Οι Γερμανοί όμως αλεξιπτωτιστές αποδεκατίστηκαν και δεν ξαναχρησιμοποιήθηκαν ως αεραποβατική δύναμη. Η Κρήτη παρέμεινε στη γερμανική Κατοχή μέχρι τις 28 Μαίου 1945. Ολο αυτόν το χρόνο Κρήτες αντάρτες ανέπτυξαν σοβαρή αντιστασιακή δράση, ενώ οι θυσίες του λαού και οι καταστροφές της νήσου από τους Γερμανούς ήταν πολύ μεγάλες».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες