Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Δημόσια συζήτηση για τα Ταμπακαριά

Δημόσια συζήτηση για την περιοχή των Ταμπακαριών και το μέλλον των μηχανών και εργαλείων της βυρσοδεψίας, μια που, «όπως φαίνεται, η περιοχή αλλάζει χρήσεις», οργανώνει η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Κρήτης (ΙΛΑΕΚ).
Παράλληλα, διατυπώνει προτάσεις για να περισωθούν εργαλεία των παλιών βυρσοδεψείων.
Η εκδήλωση για τη νέα κατάσταση στα Ταμπακαριά αναμένεται να γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και ήδη η ΙΛΑΕΚ, έχει καλέσει για να παραβρεθούν την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τους βουλευτές Χανίων, τον Δήμο Χανίων, το Πολυτεχνείο Κρήτης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων, τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Νομού Χανίων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Κύτταρο Χαλέπας”, τον Πολιτιστικό Σύλλογο κατοίκων Ταμπακαριών, κ.ά.
Αφορμή, όπως εξηγεί, είναι το γεγονός ότι «στην περιοχή των Ταμπακαριών πολλά βυρσοδεψεία θα αλλάξουν ιδιοκτήτες και χρήση».
Η ΙΛΑΕΚ ζητά «να διερευνηθεί η δυνατότητα να περισωθούν κάποιες από τις μηχανές των ταμπάκικων και να φιλοξενηθούν σε κάποιον υπαίθριο χώρο της περιοχής και να δημιουργηθεί έτσι ένα μικρό βιομηχανικό πάρκο». Επισημαίνει ότι «ενδεχομένως κάποιες μηχανές επεξεργασίας δέρματος θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε ακάλυπτους χώρους των υπό ανέγερση ξενοδοχείων.
Ενδεχομένως και κάποιες θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στον αύλειο χώρο της Γαλλικής Σχολής».

Θλίψη για τον θάνατο του Β. Καλαϊτζή – Μουντάκι
Στο μεταξύ, τη θλίψη του εκφράζει με Cήφισμά του το Δ.Σ. της ΙΛΑΕΚ, για την εκδημία του Βασίλη Καλαϊτζή – Μουντάκι, επιτίμου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας και ιστορικού της μέλους, δωρητή στην Εταιρεία μεγάλου μέρους της λαογραφικής του συλλογής και ευπατρίδη Χανιώτη. Οπως αναφέρει, συνεδρίασε εκτάκτως χθες και αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να καταθέσει αντί στεφάνου στη μνήμη του χρηματικό ποσό στον Σύλλογο “ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ” και να αφιερώσει τη δημόσια συζήτηση της 27ης Σεπτεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, για τη νέα κατάσταση στα Ταμπακαριά, στη μνήμη του.
Το Διοικητικού Συμβούλιο της ΙΛΑΕΚ «ευελπιστεί ότι ο αγώνας και η αγωνία του, μακαριστού τώρα, Βασίλη Μουντάκι για την ίδρυση στα Χανιά Λαογραφικού Μουσείου θα καρποφορήσει».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες