Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ: σε αναζήτηση πολιτιστικής ταυτότητας;

Προχθές αναρτήθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για προτάσεις στις φετινές εκδηλώσεις του Δήμου/ΚΑΜ με τίτλο “Ανοιχτά Πανιά”.

Η λίστα είναι μακροσκελής και καλύπτει όλες τις πολιτισμικές δραστηριότητες: – Μουσική παράσταση, μουσική σύνθεση, Θεατρικό κείμενο και θεατρική παράσταση, Εικαστική δημιουργία – Παραγωγή χορού και πολλά άλλα.

Γεγονός είναι ότι με την νέα Δημοτική Αρχή ένας άλλος αέρας άρχισε να φυσάει στην έρημη πόλη νεωτεριστικός στολισμός της πόλης τις γιορτές, τα φωτισμένα κατάρτια στο λιμάνι, άρχισαν να δείχνουν ένα άλλο πρόσωπο και ένα άλλο επίπεδο. Για τις θερινές εκδηλώσεις όμως, το μεγάλο ζητούμενο παραμένει το ίδιο.

Τα τελευταία χρόνια είχαμε πληθώρα εκδηλώσεων λίγο τουρλού / τουρλού, με μοναδικές εξαιρέσεις τις μόνες πολιτιστικές εκδηλώσεις που απέκτησαν κύρος και θεωρούνται πλέον θεσμικές και που προβάλουν την πόλη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και αυτές προήλθαν από ιδιώτες με μεράκι και επιμονή, και είναι το Φιλμ φεστιβάλ και οι παραστάσεις σύγχρονου χορού.

Διαφορετικά, κάθε χρόνο, απ’ όλα έχει ο μπαξές. Σοβαρό θέατρο αλλά και θεατρικά μπουλούκια σε αναζήτηση αρπαχτής, ολίγον κλασσική μουσική ανακατωμένη με κρητικές λύρες και χορούς, Αγροτικός Αύγουστος που είχε ξεκινήσει πριν χρόνια με παράλληλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για να μεταλλαχτεί σε πλανόδιο παζάρι. Και (απ’ ότι φαίνεται) η ίδια ρώσικη σαλάτα απ’ όλα και για όλους, θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Είναι όμως αυτό το ζητούμενο για μια πόλη που διεκδικεί τη θέση μιας πριγκίπισσας στη Μεσόγειο;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, οι πολιτισμικές παρεμβάσεις, στόχο έχουν να ζωντανέψουν/αναζωογονήσουν σημαντικά και εμβληματικά σημεία της πόλης, κτήρια σημαντικής σημασίας, μνημεία, πλατείες, κ.ά.

Επίσης θέτει το ερώτημα Τι μπορεί να προσφέρει στο κομμάτι της παραγωγής τέχνης η Κρήτη του σήμερα; Τι θέματα μας ενδιαφέρουν;

Όλα τα παραπάνω δείχνουν την έλλειψη μέχρι τώρα, αλλά και την πιεστική ανάγκη να υπάρξει ένα συγκεκριμένο πολιτιστικό πρόσωπο της πόλης (και όχι αποκλειστικά και μονάχα της παλιάς πόλης). Όλα δείχνουν την αναγκαιότητα να υπάρξει ένας κεντρικός άξονας μια κεντρική ιδέα γύρω από την οποία θα συγκλίνουν όλες οι εκδηλώσεις, με μια ονομασία που από μόνη της θα παραπέμπει σ’ αυτές τις εκδηλώσεις.

Τη μικρή μεσαιωνική πόλη της Αγκουλέμ στη Γαλλία, δεν τη γνώριζε πριν από κάποια χρόνια ούτε ο δήμαρχός της μέχρι που έπεσε η ιδέα για την δημιουργία ενός θεσμού = φεστιβάλ αποκλειστικά για τα κόμικς και τους σκιτσογράφους.

Από τότε, αποτελεί το Παγκόσμιο κέντρο για το συγκεκριμένο είδος. Κάθε Ιανουάριο (προσέξτε τον μήνα…) συρρέουν πάνω από τριακόσιες χιλιάδες επισκέπτες, επτά χιλιάδες επαγγελματίες (εκδότες, κινηματογραφιστές, σκιτσογράφοι) κλείνονται συμβόλαια εκατομμυρίων, και οι παράλληλες εκδηλώσεις γίνονται διάσπαρτα σε ολόκληρη την πόλη.

Στα δικά μας, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Δράμα, το καρναβάλι στο Ρέθυμνο, έδωσαν σ’ αυτές τις πόλεις ένα πρόσωπο, μια συγκεκριμένη πολιτιστική ταυτότητα. Αποτελούν πλέον θεσμούς.

Εδώ πρέπει να αρχίσουμε να ψαχνόμαστε. Και μάλιστα να ξεπεράσουμε τον κανόνα που θέλει ντε και καλά όλες οι εκδηλώσεις να γίνονται αποκλειστικά τον Ιούλιο/Αύγουστο, τότε που (πριν κορωνοϊού) δεν μπορούσε να περπατήσει κανείς στο λιμάνι από την πολυκοσμία, τότε που το κυκλοφοριακό κομφούζιο της πόλης χτύπαγε κόκκινο, και που δεν υπήρχε διαθέσιμο δωμάτιο πουθενά…

Τώρα, και με το δεδομένο της πανδημίας και των απαγορεύσεων που μάλλον θα είναι σε ισχύ, είναι η ευκαιρία να γίνει μια αναθεώρηση και μια ανοιχτή συζήτηση για να τοποθετηθούν ιδιώτες και φορείς.

Να κατατεθούν ιδέες και προτάσεις συγκεκριμένες για το σύνολο και όχι προτάσεις για μεμονωμένα έργα / εκδηλώσεις που θα είναι διάσπαρτες θεματολογικά και χωρίς σύνδεση μεταξύ τους.

Να ξεφύγουμε από την θεώρηση ότι οι πολιτιστικές δράσεις είναι αποκλειστικά και υποχρεωτικά επιδοτούμενες. Με χρήση δοκιμασμένων εργαλείων σε ξένα φεστιβάλ μπορούν όχι μόνο να αυτοχρηματοδοτούνται αλλά και να φέρνουν χρήμα στην πόλη.
Τα “Ανοιχτά Πανιά” θα πρέπει να καθορίσουν πρώτα απ’ όλα το προς τα πού, πώς , και σε ποιο λιμάνι θέλουν να πάνε….

1 Comment

  1. Όσον αφορά το πεδίο της «Εικαστικής δημιουργίας», είναι αναμενόμενο να υποβάλλουν Αίτηση συμμετοχής και κάποιοι αυτοαποκαλούμενοι «καλλιτέχνες του δρόμου» – γκραφιτάδες των Χανίων. Ειδικά η επιλογή αυτών πρέπει οπωσδήποτε να γίνει υπό την αυστηρή προϋπόθεση να ήταν νόμιμοι καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης τους στο γκράφιτι στα Χανιά. Κανείς βάνδαλος γκραφιτάς δεν πρέπει να επωφεληθεί από το Πρόγραμμα.
    Όποιος από αυτούς υποβάλει Αίτηση συμμετοχής, να καλείται επιπλέον να υπογράψει επίσημη Υπεύθυνη Δήλωση όπου θα δηλώνει: 1ον) το κωδικό όνομα που χρησιμοποιεί στο γκράφιτι και 2ον) ότι δεν έχει ποτέ σχεδιάσει γκράφιτι χωρίς άδεια επί Δημόσιου, Δημοτικού ή ιδιωτικού κτηρίου στα Χανιά, γκράφιτι το οποίο να απεικόνιζε το κωδικό του όνομα ή την ομάδα γκράφιτι όπου ανήκε ή ανήκει ακόμη.
    Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Χανίων και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ οφείλουν να τηρήσουν αυτή την αυτονόητη προϋπόθεση συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Ανοιχτά Πανιά» και να μην προβάλουν ως «καλλιτέχνες» τους βάνδαλους γκραφιτάδες των Χανίων που η δράση τους στρέφεται αποκλειστικά εναντίον της τοπικής μας κοινωνίας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες