Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022

Δημοπράτηση λιμενικών έργων σε Γαύδο και Παλαιόχωρα

Δημοπρατούνται την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015 δύο έργα του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων που αφορούν το Λιμένα Γαύδου και την προβλήτα στη “Σκάλα” Παλαιόχωρας συνολικού προϋπολογισμού 317.000,00 € τα οποία έχουν ενταχθεί από το Λιμενικό Ταμείο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2014 του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου.

Τα δύο αυτά έργα θα έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016 και θα συμβάλλουν στην ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών και στην βελτίωση της εύρυθμη λειτουργίας των δύο λιμένων.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λιμενικού Ταμείου Ν. Χανίων τα έργα αυτά είναι τα εξής:
1) «Αγκυροβόλιο Νήσου Γαύδου – Καθαρισμός λιμενολεκάνης» προϋπολογισμού 194.000,00 € εκ των οποίων 123.000,00 € από το Π.Δ.Ε. 2014 και 71.000,00 € από ίδιους πόρους του Λ.Τ.Ν.Χ.
Από το 2006 οπότε και ολοκληρώθηκαν τα έργα κατασκευής του Αγκυροβολίου Γαύδου κατά τη διάρκεια εντόνων θαλασσοταραχών, κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο, έχει μεταφερθεί από τη ανοικτή θάλασσα μεγάλη ποσότητα άμμου που έχει επικαθίσει στον πυθμένα της θάλασσας και έχει μειώσει το βάθος της λιμενολεκάνης.
Με το έργο αυτό θα γίνουν οι αναγκαίες υποθαλάσσιες εκσκαφές της λιμενολεκάνης, προκειμένου να γίνει επαναφορά αυτής στο αρχικό βάθος εκσκαφής (-5,00 μ.), όπως αυτό είχε διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση του έργου το 2006.
Ο καθαρισμός της λιμενολεκάνης είναι απόλυτα αναγκαίος διότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην προσέγγιση των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων της γραμμής σύνδεσης της Γαύδου με την Χ. Σφακίων και την Παλαιόχωρα και κατ’ επέκταση στη ομαλή και ασφαλή λειτουργία του αγκυροβολίου.

2) «Αποκατάσταση υποσκαφών – Ράμπα εξυπηρέτησης Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων στον προβλήτα “Σκάλας” Παλαιόχωρας» προϋπολογισμού 123.000,00 €.
Στη θέση “Σκάλα” Παλαιόχωρας, στην υφιστάμενη προβλήτα μήκους 75 μ. και πλάτους 8 μ., θα γίνει αποκατάσταση της υπάρχουσας ρηγμάτωσης, καθώς το άκρο της προβλήτας έχει υποστεί καθίζηση με αποκόλληση τμήματος της ανωδομής μήκους 13 περίπου μ. Για την αποκατάσταση θα γίνει τοποθέτηση τεχνητών ογκολίθων σκυροδέματος στο μέτωπο της υπάρχουσας προβλήτας (αποκολληθέν τμήμα) με μικρή επέκταση αυτής, ενώ περιμετρικά στη βάση έδρασης, στον πυθμένα της θάλασσας, θα διαστρωθεί ειδικό κυψελωτό τσιμεντόστρωμα από γεωύφασμα, το οποίο θα πληρωθεί με ύφαλο έγχυτο σκυρόδεμα και το οποίο στην τελική του μορφή θα λειτουργεί σαν στρώση προστασίας έναντι της διάβρωσης (υποσκαφής) της έδρασης των προαναφερόμενων τεχνικών ογκολίθων σκυροδέματος.
Θα αναδιαμορφωθεί επίσης η υπάρχουσα ράμπα στο άκρο της προβλήτας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων της Α.Ν.Ε.Ν.ΔΥ.Κ., με αποξήλωση της ανωδομής του αποκολληθέντος εμπρός τμήματος της προβλήτας και ανακατασκευή αυτού. Επιπλέον θα γίνουν τμηματικές αποκαταστάσεις των υποσκαφών στη στάθμη έδρασης της προβλήτας, οι οποίες εντοπίσθηκαν σε διάφορες θέσεις κατά μήκος αυτής κατά την διάρκεια ύφαλης αυτοψίας που διενεργήθηκε από το Λ.Τ.Ν.Χ. Τέλος πρόκειται να τοποθετηθούν και νέες χυτοχαλύβδινες δέστρες σε αντικατάσταση των παλαιών στην προβλήτα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Τουρίστες… βούτηξαν στα νερά του ενετικού λιμανιού των Χανίων (φωτ.)

Τις βουτιές τους στο ενετικό λιμάνι των Χανίων αποφάσισε να απολαύσει μια παρέα τουριστών το βράδυ της Τετάρτης! Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες μια παρέα...

Χανια: Ριζίτικα στο Ενετικό Λιμάνι

  Με ριζίτικα αντήχησε το Ενετικό Λιμάνι το βράδυ της Τρίτης στα πλαίσια της “Παραδοσιακής στράτας”. Μέλη της “Ομοσπονδίας Συλλόγων και Φορέων Ριζίτικου Τραγουδιού” ξεκίνησαν από...

Παρανομίες δίχως τέλος στα Τοπόλια

Nέα καταγγελία για παράνομες επιχωματώσεις ρυακιών στην ευρύτερη περιοχή των Τοπολίων, αυτή τη φορά στον Άι κυρ Γιάννη Κισσάμου από κατοίκους της περιοχής. Σε ανακοινώσεις...

Στο νοσοκομείο Χανίων παιδάκι 4 ετών που έπεσε από μεγάλο ύψος

Στο νοσοκομείο Χανίων μεταφέρθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης παιδάκι που έπεσε από μεγάλο ύψος ( από μπαλκόνι) στα Χανιά. Το αγοράκι 4 ετών υποβλήθηκε σε...

Τα Χανιά δεν «έβγαλαν» Σουμπερίτες

Ιστορικό ντοκιμαντέρ που έχει προβληθεί κατ’ επανάληψη από την Cosmote tv και αναφέρεται στη ζωή και δράση ενός από τους ευάριθμους και ηρωικούς καπεταναίους...

Αποκαλύπτεται ο ναός της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων

» Ξεκίνησε νέα αρχαιολογική ανασκαφή Έπιασε… δουλειά η αρχαιολογική σκαπάνη για την αποκάλυψη του ναού της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων! Η επίσημη τελετή...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα