Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Δήμοι σε λειτουργία καραντίνας και στην ενδοχώρα των Χανίων

Mε την εμπειρία του πρώτου lockdown, οι Δήμοι της ενδοχώρας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, έλαβαν από την πρώτη ημέρα της καραντίνας δέσμη μέτρων για την υποστήριξη των πολιτών ενώ προχώρησαν και σε εσωτερική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών τους για τη διασφάλιση της υγείας εργαζομένων και κοινού.

Τα μέτρα είναι κοινωνικού χαρακτήρα κυρίως και έχουν στόχευση στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και στους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών ενώ συνοδεύονται από ελαφρύνσεις τελών για τις επιχειρήσεις, ψηφιοποίηση υπηρεσιών και δυνατότητα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης του κοινού. Τέλος, καθαρισμοί και απολυμάνσεις γίνονται τακτικά σε βάση πρόληψης αλλά και μετά από εντοπισμό κρούσματος κορωνοϊού.

Κακοκαιρία, κορωνοϊός, διεθνής και αθλητική επικαιρότητα, αλλά και το… μενού των αρχαίων Ελλήνων! Η τοπική και όχι μόνον επικαιρότητα της ημέρας, έτσι όπως την κατέγραψαν οι δημοσιογράφοι των “Χ.ν.” την Τρίτη

 

 

ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Κανονικά συνεχίζει την λειτουργία του το κέντρο κοινότητας του Δήμου Πλατανιά, για ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ενώ το κέντρο έχει ενισχυθεί και με ψυχολόγο για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης την περίοδο της καραντίνας. Η έδρα του είναι στον Αλικιανός και τα τηλέφωνα εξυπηρέτησης 2821341033 / 2821341040.
«Παράλληλα, το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» δεν αναστέλλει τη λειτουργία του και έχει ενισχυθεί με προσωπικό από την κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα και καθημερινά στα αιτήματα των δημοτών και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις» σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά, Γιάννη Μαλανδράκη ενώ και το κοινωνικό παντοπωλείο έχει ενισχύσει την δράση του και εξυπηρετεί πλέον 150 οικογένειες.
Όσον αφορά την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών σύμφωνα με τον κ. Μαλανδράκη, «ήδη από τον περασμένο Αύγουστο έχει εφαρμοστεί η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων του Δήμου που έχουν πληγεί από την πανδημία. Παράλληλα, έχει ψηφιστεί και θα ισχύσει από το 2021 η μείωση των ανταποδοτικών τελών έως 50% για νοικοκυριά με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια και με άξονα κυρίως την ανακούφιση τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών για την μείωση της υπογεννητικότητας».
Για τα σχολεία, στην σχολική επιτροπή του Δήμου έχει πιστωθεί ειδικό κονδύλι για καθαριότητα, απολυμάνσεις σχολικών χώρων. Παράλληλα, ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας αγοράστηκαν 200 τάμπλετ για μαθητές της ενδοχώρας που δεν είχαν πρόσβαση στην τηλε-εκπαίδευση.
Στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών – τηλεργασίας, στις υπηρεσίες του Δήμου και ειδικότερα στην οικονομική και στην τεχνική, εφαρμόζεται η τηλεργασία για το 50% του προσωπικού όπως προβλέπεται στην σχετική εγκύκλιο του υπουργείου εσωτερικών. Για τον σκοπό αυτό, αγοράστηκαν δύο λάπτοπ σε κάθε διεύθυνση ώστε να υποστηρίζεται η πρόσβαση για όλους τους εργαζόμενους. Μέσω της ιστοσελίδας www.platanias.gr είναι δυνατή η έκδοση πιστοποιητικών, η υποβολή αιτημάτων και η διεκπεραίωση μιας σειράς υπηρεσιών για τους δημότες. Κανονικά συνεχίζουν την λειτουργία τους οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες καθαριότητας που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» του αγώνα κατά των συνεπειών της πανδημίας, σύμφωνα με τον κ. Μαλανδράκη.

 

 

ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

«Ο Δήμος Αποκορώνου στέκεται αρωγός στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με δύο προγράμματα βοήθεια στο σπίτι και με ψυχολογική υποστήριξη» τονίζει από τη μεριά του ο Δήμαρχος Αποκορώνουν, Χαράλαμπος Κουκιανάκης. Στο πλευρό των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων θα βρεθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, καλύπτοντας ανάγκες όπως συνταγογράφηση, αγορά και παράδοση φαρμάκων, τροφίμων κ.α. Στο τηλέφωνο 28253 40312 εργάσιμες μέρες και ώρες και 6978268265 απογεύματα και Σαββατοκύριακα το προσωπικό του Δήμου θα αξιολογεί το αίτημα και θα δίνει τις απαραίτητες λύσεις.
Επίσης στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αποκορώνου, από την Δευτέρα παρέχεται τηλεφωνικά ψυχολογική στήριξη για τους δημότες Αποκορώνου, από τη ψυχολόγο, καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 15:00 στο τηλέφωνο 28253 40322.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Κουκιανάκη, προχωρούν οι ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων από δημοτικά τέλη καθώς εγκρίθηκε εν μέρει από την αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και θα εφαρμοστεί άμεσα.
Τέλος, γίνονται όπου είναι απαραίτητο οι σχετικές απολυμάνσεις σε σχολικά και άλλα δημοτικά κτήρια.
Ως Δήμαρχος συνιστώ ψυχραιμία και αυστηρή τήρηση των μέτρων. Όλα θα πάνε καλά, αρκεί να συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες των ειδικών και στο χέρι μας είναι ο καθένας αναλαμβάνοντας την ατομική του ευθύνη, να αλλάξουμε τα δεδομένα, όπως κάναμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας» καταλήγει ο κ. Κουκιανάκης.

 

ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ

Στην Κίσσαμο, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, Γιώργο Μυλωνάκη, ήδη έχουν ληφθεί κοινωνικά μέτρα και θα ληφθεί οποιοδήποτε άλλο μέτρο κριθεί απαραίτητο για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και υγείας των πολιτών. Ήδη έχουν προχωρήσει απολυμάνσεις στα σχολεία όπου εντοπίστηκαν κρούσματα και έχουν ληφθεί αποφάσεις για ελαφρύνσεις από δημοτικά τέλη για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας. Από χθες, έχει ενεργοποιηθεί τηλεφωνική γραμμή κοινωνικής στήριξης 2822340310 για τις εργάσιμες ημέρες και ώρες και 6946045022 για τα Σάββατα από 10 το πρωί έως 1 το μεσημέρι.
«Η γραμμή, θα λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως και Σάββατο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων δημοτών μας, που δεν μπορούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν από τις οικίες τους, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές και αδυνατούν να εξυπηρετηθούν από οικεία τους πρόσωπα, παρέχοντας εξυπηρέτηση σε θέματα φαρμακευτικής περίθαλψης, συνταγογράφησης, μεταφοράς φαρμακευτικού υλικού και φαρμάκων, ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων, με δαπάνη των προϊόντων που θα βαραίνει τους αιτούντες.
«Θα είμαστε δίπλα στους ηλικιωμένους μας και στα άτομα των ευπαθών ομάδων, όλο το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας, ώστε να μένουν προστατευμένοι και ασφαλείς στα σπίτια τους» αναφέρει ο κ. Μυλωνάκης.

 

ΔΗΜΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ

Ανάλογα μέτρα λαμβάνονται και στον Δήμο Σφακίων, όπως εξηγεί στα “Χ.ν.” ο Δήμαρχος, Μανούσος Χιωτάκης, Τα μέτρα, περιλαμβάνουν ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών με άξονα το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο έχει στελεχωθεί με προσωπικό μέσω της κοινωφελούς εργασίας για να ανταποκρίνεται άμεσα στα αιτήματα των δικαιούχων ενώ γίνεται διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε οικογένειες που έχουν ανάγκη. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Χιωτάκη, έχουν προχωρήσει όλες οι απολυμάνσεις σε δημοτικά καταστήματα, ιατρεία και σχολεία.
Κανονικά λειτουργεί ο Δήμος Σφακίων, με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων ενώ ανοικτές παραμένουν και οι υπηρεσίες για δια ζώσης εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων γίνονται εκ περιτροπής.

 

ΔΗΜΟΣ ΚΑΝΔΑΝΟΥ-ΣΕΛΙΝΟΥ

Και στον Δήμο Κανδάνου – Σελίνου, η έμφαση έχει δοθεί στις κοινωνικές δομές, ΚΗΦΗ και πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι: «Εκεί πραγματικά οι εργαζόμενοι υπερβάλλουν εαυτόν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων και των κατοίκων των απομακρυσμένων χωριών» τονίζει ο Δήμαρχος, Αντώνης Περράκης. Παράλληλα, με τις προσλήψεις μέσω covid, ο Δήμος ενισχύθηκε με προσωπικό καθαριότητας ώστε να καλύπτονται όλες οι σχολικές μονάδες. Μειώσεις στα δημοτικά τέλη όπως προβλεπόταν από τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις εφαρμόστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα ενώ τώρα οι περισσότερες επιχειρήσεις του Δήμου είναι ούτως ή άλλως κλειστές, λόγω εποχικότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Περράκη η κατάσταση στον Δήμο είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς λόγω υποστελέχωσης η ανταπόκριση στα αιτήματα των πολιτών γίνεται με δυσκολία. «Από τις αρχές του έτους έχουν αποχωρήσει εννέα άτομα λόγω συνταξιοδότησης και του προγράμματος κινητικότητας με αποτέλεσμα να είμαστε άτομο και υπηρεσία…» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Περράκης, προσθέτοντας ωστόσο πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου και εν μέσω καραντίνας.

 

ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ

Μικρότερες είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στον Δήμο Γαύδου. Εκεί, μέσω των συμβάσεων covid έχει προσληφθεί σχολική καθαρίστρια ενώ παρόλο που δεν λειτουργεί πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» υπάρχει ειδική μέριμνα στη βάση της ανθρωπιάς, για την μοναδική ηλικιωμένη κάτοικο. Για την μείωση των δημοτικών τελών, σύμφωνα με την δήμαρχο, Λίλιαν Στεφανάκη, υπάρχει σχετική εισήγηση της οικονομικής επιτροπής που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση από το δημοτικό συμβούλιο. Η εισήγηση περιλαμβάνει μεγάλες μειώσεις για τα τέλη στις ταβέρνες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού αλλά και μειώσεις από 30% έως πλήρη απαλλαγή για νοικοκυριά με κοινωνικά κριτήρια.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα