Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Διλήμματα για την επόμενη αναμέτρηση

Η διενέργεια των δεύτερων εκλογών δρομολογήθηκε. Όλα τα κόμματα θα πολεμήσουν με κύριο μέλημα να τεθούν επί τάπητος τα δύσκολα προβλήματα που έχουν ήδη αναφερθεί. Αγώνα δρόμου θα κάνει ο Έλληνας ψηφοφόρος που έχει ωριμάσει και θ’ αποφύγει να επιλέξει αλαζόνες. Αυτό φοβάται ο κ. Μητσοτάκης και δεν επαναπαύεται με το 40,65% που πήρε το κόμμα του την 21η Μαΐου.

Οι μηχανισμοί των κομμάτων αλλιώς συμπεριφέρονται, όταν οι υποψήφιοί τους μάχονται για το σταυρό προτίμησης και αλλιώς όταν οι εκλογές γίνονται με λίστα όπου στα ψηφοδέλτια αναγράφονται τα ονόματα των υποψηφίων με σειρά προτεραιότητας εκλογής κατά την απόλυτη επιθυμία του εκάστοτε αρχηγού του κόμματος. Εδώ υπάρχει το ενδεχόμενο υποψήφιοι βουλευτές, που με τεράστιο οικονομικό κόστος κυνήγησαν το σταυρό και εξελέγησαν την 21η Μαΐου να μην μπουν στα ψηφοδέλτια σε εκλόγιμη θέση, οπότε θα τους περιμένει μεγάλη απογοήτευση προς δόξαν του επικεφαλής της παράταξης.
Οι παράγοντες της Πειραιώς προβληματίζονται με το ενδεχόμενο στην επόμενη βουλή να μπουν περισσότερα μικρά κόμματα (ΝΙΚΗ,  ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΜΕΡΑ25), οπότε ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση των εδρών του. Είναι ο πονοκέφαλος των επιτελών της “γαλάζιας παράταξης” που αν αυτά τα κόμματα μπουν στη βουλή θα αφαιρέσουν ψηφοφόρους από τη ΝΔ. Κατά τη νέα ρητορική του κ. Μητσοτάκη στην πολιτική ατζέντα είναι η προώθηση των “μηδισάντων” από το ΛΑΟΣ σε καίριες θέσεις για να σταματήσει η διαρροή. Πάντως στην Κουμουνδούρου αισιοδοξούν για ένα μεγαλύτερο ποσοστό, αφού συναιτισθούν, διορθώσουν τα λάθη τους και αποφύγουν να ξανακάνουν κι άλλα.
Ασφαλώς θα υπάρξουν εκπλήξεις στο εσωτερικό των κομμάτων, όχι μόνο της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ μη εξαιρουμένου του ΠΑΣΟΚ, όπου ο κ. Ανδρουλάκης αγωνίζεται ν’ αυξήσει το ποσοστό που πήρε την 21η Μαΐου. Οι ημέρες που απομένουν μέχρι την 25η Ιουνίου θα κυλήσουν σε μια ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, που ο κάθε υποψήφιος θα συναγωνίζεται τον αντίπαλό του με διαφορετικές ερμηνείες για το αποτέλεσμα. Ένα μέρος του εκλογικού σώματος θα καταβάλλει προσπάθειες, να εξηγήσει μέσα απ’ την παραπληροφόρηση, ποιος εξασφαλίζει τα συμφέροντά του, ενώ πολύς κόσμος, αν και έχει υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες απ’ την πολιτική εξουσία, εν τούτοις παραβλέπει τη συμπεριφορά του κακοποιητή, δημιουργεί θετικά συναισθήματα και τείνει χείρα βοηθείας προς τον θύτη. Συμβαίνει δηλαδή να κατέχεται από το “Σύνδρομο της Στογκχόλμης” όπως επεσήμανε ο κ. Νίκος Ξυδάκης σε τηλεοπτική εκπομπή.
Ποιος θα κοντύνει την 25η Ιουνίου και ποιος θα ψηλώσει παραμένει δίλημμα για τους πολιτικούς αναλυτές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα