Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Διήμερη εκπαιδευτική δραστηριότητα στον Κοιλιάρη

Διήμερη εκπαιδευτική δραστηριότητα, με υπαίθρια εργαστήρια, με θέμα: «ΚΑΡΣΤ – Νερά – Διαμόρφωση ανάγλυφου βιοποικιλότητας στην περιοχή του Κοιλιάρη ποταμού από το παρελθόν μέχρι σήμερα» διοργανώνουν το 7ο Γυμνάσιο Χανίων και το ΕΚΦΕ Χανίων.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «σε αυτή μας την εκπαιδευτική δράση έχουμε συνδιοργανωτές και τους ευχαριστούμε για τη βοήθειά τους, την Περιφερειακή Ενότητα Κρήτης, την ΔΔΕ Χανίων, τον Δήμο Αποκορώνου και τον Δήμο Χανίων.
Τρίτη 4 Απριλίου 2023, από τις 09:00 εως τις 15:00, θα πραγματοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή του Κοιλιάρη ποταμού στον Στύλο Αποκορώνου, τα παρακάτω υπαίθρια εργαστήρια:
• Εργαστήριο Aρχαίου DNA: από τον Νικόλαο Ψώνη, μεταδιδακτορικό συνεργάτη του Εργαστηρίου Αρχαίου DNA του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ITE).
• Εργαστήριο Παλαιοντολογίας: από τον Γιώργο Ηλιόπουλο, καθηγητή Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
• Εργαστήριο φυσικής & βιολογίας νερού: από τον Νίκο Αναστασάκη, υπεύθυνο του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Χανίων, την Αργυρώ Ζώη, Φυσικό και τον Γεννενάκη Κώστα, εκπαιδευτικό Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
• Εργαστήριο δημιουργίας καρστικών φαινομένων: από την Ειρήνη Δερμιτζάκη, υπεύθυνη του 2ου Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Ηρακλείου.
• Εργαστήρια βιοποικιλότητας: με εισηγητές από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης:
Τον Απόστολο Τριχά, έφορο συλλογών Αρθροπόδων του ΜΦΙΚ και ΕΔΙΠ στην Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης , την Ελευθερία Ανταλουδάκη, διδάκτωρ με ειδίκευση στην βιοποικιλότητα και φυλογένεση φυτών και την Εμμανουέλα Καραμέτα, διδάκτωρ με ειδίκευση στην οικοφυσιολογία και εξελικτική βιολογία ερπετών και αμφιβίων Ελλάδας και Κύπρου.
• Εργαστήριο Γεωλογίας και γεωμορφολογικής εξέλιξης της περιοχής : από τους Εμμανουήλ Μανούτσογλου, καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης και τον Ηλία Λάζο, μεταδιδακτορικό συνεργάτη της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
• Εργαστήριο «Γεωπάρκα και φυσικές καταστροφές» : από τον Χαράλαμπο Φασουλά, υπεύθυνο του τμήματος Γεωποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) του Πανεπιστημίου Κρήτης, ΕΔΙΠ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πρόεδρο του Γεωπάρκου Ψηλορείτη και την Μαρία Κολενδριανού, διδάκτωρ παλαιοντολόγο του Γεωπάρκου Ψηλορείτη
• Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωλογίας: από τον Εμμανουήλ Στειακάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, τον Βαβαδάκη Διονύσιο, Μηχανικό Ορυκτών Πόρων, MSc, Ειδικό τεχνικό εργαστηριακό προσωπικό και την Μουρκάκου Ουρανία, Μηχανικό Ορυκτών Πόρων MSc.
• Εργαστήριο Ομάδας: από τον Λιοδάκη Αντών,η ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή
• Εργαστήριο νέων τεχνολογιών: Αναπαράσταση καρστικών μορφών
• Ανάμεσα στα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν αφηγήσεις μύθων και μαντινάδων από τους μαθητές για το νερό.

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 – Στύλος Αποκορώνου
09:00 Χαιρετισμοί
09:30: Εισηγήσεις και συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς σε σχέση με τα υπαίθρια εργαστήρια και την εμπειρία που αποκομίσαμε την προηγούμενη ημέρα.
11:30: Ξενάγηση στην Αρχαία Απτέρα
Δηλώσεις συμμετοχής σχολείων: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScvV1wTCzF2obmdv2KQGmqFw6v3R9Cvcm_A_L0jt3jTHnFHtg/viewform?usp=sf_link

Στην εκπαιδευτική δράση έχουν προσκληθεί σχολεία του νομού Χανίων, ενώ η αφίσα δημιουργήθηκε από τις μαθήτριες του 7ου Γυμνασίου, Ελένη Μανάκου και Ειρήνη Μεγαλοοικονόμου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα