Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

Διεθνές Συνέδριο για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών

Ο επαναπατρισμός πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους και η παρεμπόδιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών είναι οι άξονες του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Εμπειρογνωμόνων για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών, που διοργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – ΓΔΑΠΚ/ Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών και θα πραγματοποιηθεί από σήμερα Τετάρτη, στην Αθήνα έως και το Σάββατο που θα ολοκληρωθεί στην Αρχαία Ολυμπία.
Η τυποποίηση των διαδικασιών για τον επαναπατρισμό και την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, η επισκόπηση της νομοθεσίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας μέσα από την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών, η καθιέρωση κατευθυντηρίων γραμμών για τη συνεργασία κρατών και οίκων δημοπρασιών, η ευαισθητοποίηση του κοινού, το ηλεκτρονικό εμπόριο και η ψηφιοποίηση των πληροφοριών του πολιτιστικού αποθέματος και τη δημιουργία βάσεων δεδομένων είναι τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούν ομιλητές από 18 χώρες, καθηγητές πανεπιστημίων και εκπρόσωποι κυβερνήσεων.
To συνέδριο πραγματοποιείται σε συνέχεια του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Εμπειρογνωμόνων για την επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών, που έγινε πέρυσι στη Σεούλ.
Η εναρκτήρια τελετή θα γίνει σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ. στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Μεταξύ άλλων θα παραστεί και ο υφυπουργός Πολιτισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Λι Ξιαοτζί, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό.
Οι εργασίες του συνεδρίου από την Πέμπτη 24 έως και το Σάββατο 26 Οκτωβρίου θα φιλοξενηθούν στο συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ στην Αρχαία Ολυμπία.
Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την UNESCO με τη χορηγία του Ιδρύματος Λάτση, την οικονομική συνδρομή της ελβετικής συνομοσπονδίας, την αρωγή της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, του Επιμελητηρίου Ηλείας, καθώς και την τεχνική υποστήριξη της εταιρείας SAMSUNG Ελλάς.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες