Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Διεθνές συνέδριο: “Από τις Σέβρες στη Λωζάννη” στη Βουλή των Ελλήνων

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από το τέλος της Μικρασιατικής εκστρατείας και την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” συνδιοργανώνουν διεθνές συνέδριο με τίτλο: “Από τις Σέβρες στη Λωζάννη”. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Γερουσίας (Βουλή των Ελλήνων) και στο αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» (κεντρικό κτήριο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) από 14 έως 17 Δεκεμβρίου 2022.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα “Ελευθέριος Βενιζέλος” «φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να φέρουν κοντά Έλληνες και ξένους ακαδημαϊκούς από ένα ευρύ πεδίο γνωστικών αντικειμένων, των οποίων το ερευνητικό έργο επικεντρώνεται στην περίοδο που καθορίστηκε από αυτά τα δύο ορόσημα του 20ού αιώνα. Το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η Συνθήκη των Σεβρών εισήγαγαν μία περίοδο σημαντικών μεταβολών στο πολιτικό τοπίο της ανατολικής Μεσογείου, ενώ η συνθήκη της Λωζάννης αποτέλεσε για την Ελλάδα τον επίλογο της Μικρασιατικής εκστρατείας και προκάλεσε την Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά υπήρξε και η διεθνής πράξη που διευθέτησε οριστικά το χρονίζον Ανατολικό Ζήτημα και συνεχίζει να διέπει μέχρι και σήμερα τις διεθνείς σχέσεις στην ανατολική Μεσόγειο».
Θεματικοί άξονες του συνεδρίου είναι:
– Μικρασιατική εκστρατεία: πολιτικές επιλογές και στρατιωτικές επιχειρήσεις.
– Δημογραφία και μετακινήσεις πληθυσμών.
– Υγεία και πρόνοια στον πόλεμο και στην ειρήνη.
– Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων και των Διεθνών Οργανισμών.
– Η διαπραγμάτευση και η συνθήκη της Λωζάννης.
Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από τους:
– Πρόεδρος: Νικόλαος Παπαδάκης-Παπαδής, γενικός διευθυντής Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”
– Μέλη: Ελένη Γαρδίκα – Κατσιαδάκη, ομότιμη ερευνήτρια Ακαδημίας Αθηνών και Επιστημονική σύμβουλος Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Σπυρίδων Πλουμίδης, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ευάνθης Χατζηβασιλείου, γενικός γραμματέας Ιδρύματος της Βουλής, καθηγητής Ιστορίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα