Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

Διευκρινίσεις Βάμβουκα για τις χρήσεις του στρατοπέδου “Μαρκοπούλου”

Ικανοποιημένος δηλώνει εκ νέου ο δήμαρχος Χανίων για τις εξελίξεις γύρω από την παραχώρηση του στρατοπέδου.
Με γραπτή δήλωσή του όμως, ο Τάσος Βάμβουκας (φωτ.) παρατηρεί ότι «διαπιστώνεται έλλειψη ενημέρωσης γύρω από τις χρήσεις του στρατοπέδου Μαρκοπούλου που επιτρέπουν παρερμηνείες και υπάρχουν απορίες που χρειάζεται να απαντηθούν».
Βάσει αυτού λοιπόν, τονίζει τα εξής:
«1ον) Με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συμφωνίας μεταξύ του Δήμου Χανίων και του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, που συνοδεύεται από τη διαδικασία μετεγκατάστασης του “Στρατοπέδου Μαρκοπούλου” στο “Στρατόπεδο Ραπτοπούλου” (Αγυιά), η οποία έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με συνολικό ποσόν 1,430,000 ευρώ, διασφαλίζεται πλήρως ότι το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου περιέρχεται οριστικά στον Δήμο Χανίων.
2) Η διαδικασία μετεγκατάστασης του “Στρατοπέδου Μαρκοπούλου” στο “Στρατόπεδο Ραπτοπούλου”, όπως αναφέρεται στο Πρωτόκολλο Συμφωνίας, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός 15 μηνών (από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου συμφωνίας της 12/4/2019).
Ο μεγάλος στόχος μας λοιπόν επετεύχθη… Μόλις ολοκληρωθούν οι ενέργειες μετεγκατάστασης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου και παραχωρηθεί οριστικά στον Δήμο Χανίων θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αξιοποίησής του, προς όφελος της κοινωνίας μας και τον πολιτών.
Ο Δήμος Χανίων έχει σχέδιο για το Μαρκόπουλο…
Ο Δήμος Χανίων έχει, ήδη, καταθέσει στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.ΕΘ.Α. το “Πλάνο Ανάπτυξης και Αξιοποίησης” (Master Plan) και την Οικονομοτεχνική Μελέτη που απαιτούνται με βάση την Νομοθεσία, οι οποίες προβλέπουν ότι οι χρήσεις του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου θα είναι “Κοινωφελείς και Κοινόχρηστες” και θα καλύψουν ανάγκες του Δήμου Χανίων και των πολιτών του. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία απολύτως λογική εμπορευματοποίησης ή “τσιμεντοποίησης” του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου.
Πιο συγκεκριμένα, από το σύνολο της έκτασης των, περίπου, 54 στρεμμάτων του, μπορούν να καλυφθούν με κτίρια (βάσει της υπ.αριθμ. 70 απόφασης του Δ.Σ. Χανίων της 16/2/2018) μόνο το 15% αυτής, ήτοι τα 8, περίπου, στρέμματα. Τα υπόλοιπα 46 περίπου στρέμματα θα είναι ελεύθεροι χώροι – χώροι πράσινου.
Το “Πλάνο Ανάπτυξης και Αξιοποίησης” (Master Plan) του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου (βασιζόμενο στην υπ.αριθμ. 520 απόφαση του Δ.Σ. Χανίων της 18/7/2018) προβλέπει τις ακόλουθες χρήσεις:
Ελεύθερους Χώρους- Αστικό Πράσινο, υποδομές Άθλησης (Τένις, Βόλεϊ, BeachVolley, μπάσκετ, κλειστό γυμναστήριο, όργανα εκγύμνασης ΑμΕΑ, Skateboard, τοίχος αναρρίχησης κτλ), υποδομές Πολιτισμού (με τη δημιουργία ανοικτού Θεάτρου και Πολυχώρου Πολιτισμού και Εκδηλώσεων), υποδομές εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο), υποδομές Κοινωνικής Πρόνοιας (Βρεφονηπιακός Σταθμός), πάρκο για τους τετράποδους φίλους μας, άλλες υποδομές (χώρος υπόγειας στάθμευσης, αναψυκτήρια, εστιατόρια, WC ειδικού τύπου, γωνιές ανακύκλωσης-πράσινα σημεία κτλ.)».
Βάσει των παραπάνω, ο δήμαρχος Χανίων θεωρεί ότι «θα πρέπει η κοινωνία μας να συνειδητοποιήσει, πόσο σημαντική είναι η παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου τόσο για την ποιότητα ζωής των πολιτών όσο και για την αναπτυξιακή προοπτική που δίνει στα Χανιά μας. Είμαστε στην ευτυχή θέση, ως Δημοτική Αρχή, να έχουμε φέρει εις πέρας μια τόσο σπουδαία ευεργεσία για την χανιώτικη κοινωνία, ένα πολύτιμο κληροδότημα για τις επόμενες γενιές και τα παιδιά μας».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες