Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Τουρκικά μαχητικά πέταξαν δίπλα από την Αλεξανδρούπολη

Με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζει το υπουργείο Εξωτερικών την «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων».

Παράλληλα, κάνει γνωστό πως με εντολή του υπουργού Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο πρέσβη. Επίσης, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και σημειώνει ότι εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Περαιτέρω, επισημαίνει πως η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Στις ΗΠΑ πριν από λίγες ημέρες: «Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις μας, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλλον δεν είχε ρωτήσει τους γείτονες – ή εκείνοι δεν άκουσαν την προειδοποίησή του.

    • Είναι μάλλον θέμα ερμηνείας. Τι θα πει “δεν θα δεχτούμε”; Τι θα πει “παραβίαση” και “εδαφική ακεραιότητα”; Τι θα πει “κυριαρχικά δικαιώματα”;
      Θα γνωρίζετε, υποθέτω, ότι στα λόγια όλοι λίγο πολύ τα καταφέρνουν. Και θα γνωρίζετε ποιοι είναι πρώτοι και καλύτεροι σ’ αυτό.

      [πάλι καλά που δεν ακούσαμε ότι τα αεροπλάνα του γείτονα “παρασύρθηκαν από τον αέρα”]

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα