Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Διατροφικός συναγερμός στην Ισπανία για κυκλοφορία ύποπτων ελαιόλαδων

Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία σε 9 μάρκες ελαιολάδου!

Η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία, με την αύξηση τιμών που προκάλεσε φαίνεται ότι αποτέλεσε και αιτία για εκτεταμένη κυκλοφορία στην αγορά της χώρας παράτυπων και πιθανότατα νοθευμένων η υποβαθμισμένων συσκευασιών ελαιολάδων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα Ισπανικών ΜΜΕ, η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (AESAN) της χώρας, μετά από αιτήματα των περιφερειών Εξτρεμαδούρας και Ανδαλουσίας, προχώρησε σε «διατροφικό συναγερμό» για συσκευασίες ελαιολάδου που δεν έφεραν τις απαραίτητες υγειονομικές ενδείξεις και επομένως δεν ήταν νόμιμες.
Οι συσκευασίες αυτές, σύμφωνα με τον Οργανισμό Καταναλωτών και Χρηστών (OCU), αφορούσαν φιάλες των 5 λίτρων που πωλούνταν σε τιμές κοντά στα 22 ευρώ στις αγορές των περιφερειών Εξτρεμαδούρας και Ανδαλουσίας και πιθανώς και άλλες αγορές.
Οι μάρκες που έφεραν οι συσκευασίες ήταν εννέα και έφεραν τις ονομασίες: Acebuche (Αγριελιά), Virgen del Guadiana (Παναγία της Γκουαντιάνα), Cortijo del Oro ( Αγροικία του Χρυσού), La Campiña de Andalucía (Ύπαιθρος Ανδαλουσίας), Galiaceite2022 (Γαλιανολαδο2022), La Abadía (Το Αβαείο), Villa de Jerez ( Έπαυλη Χερεθ), Don Jaén Aceite 2019 ( Δον Λαδι Χαέν) και Imperio Andaluz (Αυτοκρατορία Ανδαλουσίας) ,
Οι συσκευασίες αυτές, που κυκλοφορούσαν σε μαγαζιά, πρατήρια καυσίμων και αποθήκες διανομής αποσύρθηκαν από τις αρμόδιες αρχές μέχρι ότου υποβληθούν οι αναλυτικές εξετάσεις .
Σύμφωνα, με νεωτερες ανακοινωσεις μερικα από τα λαδια αυτά βρέθηκαν να περιέχουν σπορέλαια η ραφιναρισμενα λαδια λαμπαντε ενώ συμφωαν με την AESAN καποια παρουσιάζουν αλλοιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά γεύσης, οσμής, χρώματος και συνοχής.
Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας τςη Ισπανιας, ενημερώνει τον πληθυσμό ότι όποιος έχει αγοράσει λάδι με τις μάρκες που αναφέρθηκαν, δεν πρεπει να το καταναλώσει αλλα άμεσα να επικοινωνήσει με τις υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας του τόπου του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα