Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Διαμαρτυρία ενάντια στα σχέδια για “φαραωνικό” ξενοδοχείο στα Φαλάσαρνα (φωτ.)

 

Με σύνθημα “ότι καταστρέφει τη φύση δεν είναι ανάπτυξη” πολίτες από τα Χανιά και την Κίσσαμο συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας στα Φαλάσαρνα ενάντια “στα φαραωνικα σχέδια ανέγερσης ξενοδοχειακής μονάδας 850 κλινών”.Μέλη της πρωτοβουλίας “Save Falasarna” ενημέρωσαν τους Έλληνες και ξένους για τους λόγους που στρέφονται ενάντια στα σχέδια της μονάδας. Παράλληλα συγκεντρώθηκαν υπογραφές ενώ στον κόσμο προσφέρθηκε κέρασμα από την πρωτοβουλία “Άλλος άνθρωπος”.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

 1. Θέλει Ρέγουλο και προγραμματισμό η ανάπτυξη – ώς μοντέλο τουρισμού- και αυτό καλά είναι να το καταλαβαίνουν και τα κυβερνητικά κρατικά όργανα και οι επιχειρηματίες.
  Θέλει υποδομές πρώτα – για την παράλιο Ελλάδα θέλει προγραμματισμό βιολογικών καθαρισμών συνολικά και δικτύων κάθε μορφής.
  Και όχι βρήκαμε μια παραλία δυνάμει ανοικοδομήσιμη και τραβάμε κοντόφθαλμα για το δήθεν ορθολογικό επιχερηματικό επενδυτικό σχέδιο.
  Οι μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας δεν είναι άγραφα ή ανύπαρκτα χαρτιά.
  Το ίδιο ξεκίνησε και για κεντρική παραλία ( κλασσική πλάζ ) ώς παραχώρηση και εκμετάλευση σε νησί ου Ιονίου , και κεί η κινητοποίηση των πολιτών ουσιαστικά στάθηκε καταλυτική για την διάσωση της παραλίας ή ακόμη και αν απαιτηθεί την άριστη διαχειριησί της ώς τουριστική εκμετάλλευση κάτω από κοινωνικά αποδεκτές προυποθέσεις.
  Από τώρα και τα επόμεα τουριστικά χρόνια, το πρόβλημα των υποδομών και της χωρικοτητάς τους ώς δυνατότητα στα παραλιακά – πλάζ σημεία της χώρας θα δώσει σοβαρά αποτελέσματα , που δύσκολα θα αντιμετωπίζονται όσο σωρρευτικά επιβαρύνεται το κάθε αυτό παραλιακό τοπίο.
  Για την εν λόγω πιθανή ανοικοδόμηση στην παραλία Φαλάσαρνα ή όπου αλλού στην Κρήτη και στην Ελλάδα, οι μελέτες σκοπιμότητας και εφικτότητας στην βάση των αναγκαίων κόστων υποδομών και δικτύων – τα κόστη υποδομών είναι τεράστια για την Ελληνική ασύνδετη ακρογιαλιακή πραγματικότητα- έχουν υπολογιστεί και μελετηθεί. Ή απλά η κάθε εκμετάλλευση αποποιείται αυτών στοχεύοντας στην κούφια αναπτυξιακή τουριστικοειδή ανοικοδόμηση , και τα θέματα υποδομών μεταβιβάζονται ώς δυσλειτουργίες στο κοινωνικό σύνολο και αντιμετωπίζονται φορολογικά απ το κράτς ώς αναγκαίες δαπάνες ??
  Η κοινωνία της Κρήτης – των Χανίων – θα πρέπει αυτονομημένα ώς δημοκρατική συμμετοχικότητα στο γίγνεσθαι να μην είναι κομπάρσος και για τις αποφάσεις που λαμβάνονται να συμμετέχει ώς λήψη. Ειδ άλλως ούτε ανάπτυξη ούτε επένδυση.. πόσο μάλλον φαραωνισμός που απαιτεί μεγάλως αποδεκτά πλατιά μεγέθη- μπορούν να σταθούν.
  Η ευθύνη των μορφοποιημένων διοικητικών συλλογικών σχημάτων της κοινωνίας και της όποπιας ιεραρχησή της και ώς διοικητικσμός και ώς γνωσιακότητα ακόμη και ώς αναγκαία να υπάρχει διαχειριστική εξουσία , η ευθύνη είναι τεράστια ώς αυτοδιοικητική συμμετοχική παράμετρος, και στο πλαίσιο του αποκεντρωμένου αυτοδιοικητισμού και διαχειρισμού. Η περιφέρεια της Κρήτης , ο Δήμος της περιοχής και συναφοί Δήμοι , οι Επαγγελματικές τεχνογνωστικότητες ( ΤΕΕ- Δικηγορικός Σύλλογος- επιμελητήρια επαγγελματικά ) , ακόμη και οι πολιτιστικές ολότητες δεν μπορούν να αποτελούν λειτουργικά στοιχεία χωρίς την αναφορά στις ανθρώπινες ολότητες και τον αφουγκρασμό αυτών των κοινωνικών ολοτήτων , στην λήψη αποφάσεων. Η πραγματικότητα δεν είναι ο εργαλειακός λειτουργισμός – δεν κυρώνεται ώς τέτοια- χωρίς τον προσδιορισμό της κατεύθυνσης κάθε φορά αυτού του λειτουργισμού. Και αυτή η κατεύθυνση δεν είναι παρά ορίζεται και κύρια ώς
  των ανθρώπων -πολιτών το αφούγκρασμα.

 2. Το συμβούλιο του δημοτικού διαμερίσματος που ανήκει η περιοχή Φαλάσαρνα, να βγάλει και να δημοσιοποιήσει την αποφασή του, αν θέλει ή όχι την όλη κατασκευή. Δηλαδή η κοινωνία του Δήμου να μιλήσει. και αυτή θα είναι η θέσμιση για την περιοχή.
  Αν η απόφαση είναι υπερ της μη κατασκευής, κατασκευή δεν θα γίνει .. αυτό θα είναι και η κοινωνική θεσμική απόφαση.
  Αν είναι υπέρ της κατασκευής .. τότε κάθε φορά η απόφαση του δημοτικού διαμερίσματος θα λειτουργεί θέσμια για τον έλεγχο της διαδικασίας, που αν υπάρχουν παραβάσεις τότε θα επέρχεται ακυρώτης της διαδικασίας.
  Αυτή είναι η εργαλειακή κοινωνική λειτουργική. Στον πυρήνα έχει την κοινωνική του δημοτικού διαμερίσματος απόφαση.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα