Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Διάκριση για νεαρό Ρεθεμνιώτη

» Ο Ραφαήλ Σκαλίδης από τη Γωνιά Ρεθύμνης προτάθηκε για υποτροφία
στο California Institute of Technologies (Caltech) και στο JPL της NASA

Ο Ραφαήλ Σκαλίδης, ένας νεαρός Ρεθεμνιώτης από τη Γωνιά Ρεθύμνης, προτάθηκε για υποτροφία στο California Institute of Technologies (Caltech) και στο JPL της NASA!

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του με το πτυχίο της Φυσικής και το λίαν επιτυχημένο μεταπτυχιακό Προχωρημένης Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, προτάθηκαν στον Ραφαήλ Σκαλίδη, υποτροφίες σε πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών!
Υπόψη ότι η επταμελής επιτροπή, ενώπιον της οποίας έγινε η αξιολόγηση της διατριβής του, στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, ήσαν επιστήμονες υψηλού κύρους από διεθνή πανεπιστήμια και ινστιτούτα!
Ας σημειωθεί ότι επόπτης της διατριβής ήταν ο Κωνσταντίνος Τάσσης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Όπως ανέφερε ο Ραφαήλ μιλώντας για την επιστημονική μέθοδο που αναπτύσσει: «στη διατριβή μου αναπτύξαμε μια μέθοδο που μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε με ακρίβεια την ένταση του μαγνητικού πεδίου του Γαλαξία μας με δεδομένα όπως αυτά που θα πάρουμε από το πείραμα PASIPHAE. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο αυτή θα μπορέσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε πολλά σημαντικά προβλήματα της Αστροφυσικής. Το μαγνητικό πεδίο επηρεάζει πολλές φυσικές διεργασίες που συμβαίνουν στο Γαλαξία μας αλλά και εκτός. Η γνώση των ιδιοτήτων του μαγνητικού πεδίου θα μας επιτρέψει να απαντήσουμε πολλά ερωτήματα όπως: από το πως δημιουργούνται τα αστέρια μέχρι και να μας δώσει πληροφορίες για την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου, που είναι το απολίθωμα της Μεγάλης Έκρηξης.
Η διατριβή εκπονήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος PASIPHAE. Το PASIPHAE είναι μια παγκόσμια συνεργασία που περιλαμβάνει κορυφαία πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Το πανεπιστήμιο Κρήτης έχει πρωτεύοντα ρόλο στο πείραμα PASIPHAE καθώς o επικεφαλής του πειράματος είναι ο Κωνσταντίνος Τάσσης, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ο σκοπός του PASIPHAE είναι να εκτιμήσει τις ιδιότητες του μαγνητικού πεδίου του Γαλαξία μας. Οι αστρονομικές παρατηρήσεις θα διεξαχθούν από το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα και το Αστεροσκοπείο της Νοτίου Αφρικής».
Ας γίνει γνωστό πως ο Ραφαήλ είναι γιος του καλού φίλου Κωστή και της Στέλλας Σκαλίδη από την μικρή Γωνιά του Ρεθύμνου. Επίσης, θέλω να τονίσω πως εκτός από άριστος επιστήμονας με λαμπρό μέλλον, ο Ραφαήλ, είναι και πολύ καλός λυράρης που αγγίζει τα όρια του επαγγελματία και πολύ καλός τραγουδιστής. Έτσι μετά το πέρας της πολύ ενδιαφέρουσας διατριβής του, άρπαξε τη λύρα του και «ξετρέλανε» τα μέλη της επιτροπής με τις μελωδίες του Σκορδαλού.
Εδώ θέλω να σημειώσω πως ο Ραφαήλ είναι κριτής σε δύο επιστημονικά περιοδικά, πράγμα σπάνιο για νέους ερευνητές, Είναι τα περιοδικά Monthly notices of the royal astronomical society (mnras) και Astrophysical journal (ApJ) και έχει λάβει βραβείο καλύτερου διδακτορικού φοιτητή στο ΙΤΕ από το σύλλογο «Φίλων του ΙΤΕ» 2020.
Μια από τις επιστημονικές εργασίες του διδακτορικού ήταν μια από τις καλύτερες εργασίες του 2021 στο ερευνητικό περιοδικό Astronomy and Astrophysics, που είναι από τα πιο έγκυρα ερευνητικά περιοδικά στην αστροφυσική. (https://www.aanda.org/2021-highlights/2380-why-take-the-square-root-an-assessment-of-interstellar-magnetic-field-strength-estimation-methods).
Το λίαν ευχάριστο της υπόθεσης είναι πως ο Ραφαήλ προτάθηκε για υποτροφία σε δύο κορυφαία πανεπιστήμια. Ένα είναι το Stanford και το άλλο το California Institute of Technology (Caltech) των ΗΠΑ. Απέρριψε το πρώτο και δέχθηκε το δεύτερο.
Έτσι από τον Νοέμβριο του 2022, θα συνεχίσει την επιστημονική έρευνα στο California Institute of Technology (Caltech) και στο Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA.
Είμαι βέβαιος πως μαζί με τον Ραφαήλ στην Αμερική, θα ταξιδέψει και η λύρα του. Εκεί οι μελωδίες του Μουντάκη και του Σκορδαλού θα τον ξεκουράζουν στα διαλείμματα της επιστημονικής προσπάθειας.
Είμαι απόλυτα βέβαιος πως σε κάμποσο διάστημα θα ακούμε και θα βλέπουμε στις ειδήσεις πως ένας Έλληνας επιστήμονας διαπρέπει στον τομέας της έρευνας, στο ρόλο των μαγνητικών πεδίων, στην γέννηση νέων αστέρων, μαζί με άλλους κορυφαίους επιστήμονες του κλάδου.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα