Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Διάκριση φοιτητών αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης

Το σημαντικό βραβείο FINALIST στην κατηγορία Education-Students στον Διαγωνισμό HERSUS Prize on Modern Built Heritage, που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO, έλαβαν οι αρχιτεκτόνισσες – μηχανικοί Δανάη Γείτων και Παρθενόπη – Χάρις Σεισάκη για τη διπλωματική τους εργασία με θέμα “Πρόταση Αναβίωσης του Οικισμού Ετιά – Proposal for the Revival of the Etia Settlement”.

Η απονομή του βραβείου FINALIST στην κατηγορία Education-Students στον Διαγωνισμό HERSUS Prize on Modern Built Heritage αποτελεί σημαντική διάκριση και για την Περιφέρεια Λασιθίου και την Επαρχία Σητείας γιατί σηματοδοτεί την τοποθέτηση ενός εντελώς εγκαταλελειμμένου Ενετικού οικισμού στις περιοχές αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.
Η πρωτότυπη έρευνα των δύο νέων αρχιτεκτόνων είναι μια σημαντική συμβολή στο αρχιτεκτονικό μέλλον της αποκατάστασης της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ανάδειξη του αρχιτεκτονικού και ιστορικού πλούτου.
Οι δύο αρχιτεκτόνισσες Δανάη Γείτων και Παρθενόπη-Χάρις Σεισάκη ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ο επίσημος τίτλος της διπλωματικής εργασίας είναι “Πρόταση αναβίωσης του οικισμού Ετιά – Επαναπροσδιορίζοντας την κατοίκηση της υπαίθρου” με επιβλέποντα καθηγητή τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Τσακαλάκη, ο οποίος τις στήριξε σε όλη αυτή την προσπάθεια.
Η μελέτη για την Πρόταση Αναβίωσης του Ενετικού Οικισμού Ετιά διήρκεσε ένα χρόνο, με επιτόπια πρωτογενή έρευνα των δύο ερευνητριών, αποτύπωση του οικισμού με δικά τους εργαλεία, πρωτότυπη δημιουργία αρχιτεκτονικών σχεδίων, καταγραφή προφορικής ιστορίας με συνεντεύξεις παλιών κατοίκων του οικισμού και με τη συμμετοχή κατοίκων γειτονικών Κοινοτήτων. Η αρχιτεκτονική πρόταση για την Ετιά Λασιθίου εκτίθεται στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης στην έκθεση που φιλοξενεί η Σχολή Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο της Έδρας της UNESCO για την δομημένη αστική κληρονομιά στην ψηφιακή εποχή – CREhAR (Δημιουργική Έρευνα και Εκπαίδευση για την Αξιολόγηση και Αναγέννηση της Κληρονομιάς).
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 11 Μαΐου στη Σεβίλλη, ενώ την ίδια μέρα έλαβε χώρα και η τελετή απονομής των βραβείων. Οι βραβευμένοι αρχιτέκτονες από όλη την Ευρώπη που έδωσαν το “παρών” και τίμησαν τις χώρες τους, συναντήθηκαν, συνομίλησαν και αντάλλαξαν απόψεις με τους εκπροσώπους της UNESCO καθώς και με τους πανεπιστημιακούς – μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής.
Στην τελετή απονομής παρευρέθηκε η αρχιτέκτονας- μηχανικός Δανάη Γείτων όπου έλαβε το βραβείο FINALIST εκ μέρους και των δύο ερευνητριών.
Η έκθεση με τα βραβευμένα έργα θα ταξιδέψει στις Αρχιτεκτονικές Σχολές της Θεσσαλονίκης, του Βελιγραδίου, της Λευκωσίας και της Βενετίας.
Βράβευση Διπλωματικής Εργασίας, με θέμα την Αναβίωση του εγκαταλελειμμένου Οικισμού Ετιά της Επαρχίας Σητείας στο Λασίθι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα