Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

 Διάκριση Χανιωτών

Καινοτομία και εξωστρέφεια στο επιχειρείν ως αντίδοτο στην κρίση λένε δύο νέοι Χανιώτες που έλαβαν μέρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “Νεολαία σε δράση”, στο οποίο συμμετείχε Δήμος Χανίων και κέρδισαν το πρώτο και δεύτερο Βραβείο Καινοτόμων Επιχειρήσεων Αστικής Ανάπτυξης. Ο “Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Δημιουργικότητας και Καινοτομίας”, που έλαβε μέρος ο Δήμος Χανίων, απευθυνόταν στους εταίρους του προγράμματος (Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα, Σλοβενία) και στους νέους πολίτες αυτών και αφορούσε τη διαμόρφωση καινοτόμων προτάσεων για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων σε διάφορους οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς. Οι προτάσεις των δύο νέων αξιολογήθηκαν από τις τέσσερις συμμετέχουσες χώρες του προγράμματος (Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα Σλοβενία) και επιλέχθηκαν από εξωτερικούς αξιολογητές κατά τρόπο ενιαίο και αντικειμενικό, με κριτήρια όπως η ποιότητα και η πρωτοτυπία της επιχειρηματικής ιδέας, η μεθοδολογία ανάπτυξής της και η χρηματοοικονομική βιωσιμότητά της. Χθες ο Δήμος Χανίων διοργάνωσε στον χώρο του Media Lab της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ανοιχτή εκδήλωση για την παρουσίαση των καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών.

ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΣΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Ο Γιώργος Καράκης, πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης, με μεταπτυχιακό στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Πολυτεχνείου Κρήτης, πήρε το 1° βραβείο με την πρόταση “Coop”, η οποία αφορά στην ανάπτυξη μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας προώθησης κι ενίσχυσης της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας παγκόσμια. Μέσω αυτής της πλατφόρμας επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης επιχειρείται να υπερκεραστούν εμπόδια (όπως τεχνογνωσία, πόροι, εύρεση συνεργατών, πρόσβαση στην πληροφόρηση κ.ά.) για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μίας επιχειρηματικής ιδέας, μέχρι την ολοκλήρωσή της μέσα από την καλλιέργεια συνεργασιών και τη δημιουργία ομάδων από εξειδικευμένους επιστήμονες από όλο των κόσμο, οι οποίοι θα συνεργάζονται με κοινό στόχο, την υλοποίηση της κοινής επιχειρηματικής τους ιδέας, προσφέροντας καθένας από αυτούς τη δική του τεχνογνωσία, με μικρό κόστος. «Η βασική ιδέα ήταν το πώς μπορεί ο καθένας που έχει μια εν δυνάμει επιχειρηματική ιδέα να την πραγματοποιήσει παρακάμπτοντας τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ένας νέος επαγγελματίας π.χ. η χρηματοδότηση, η ομάδα που θα τον πλαισιώσει με συγκεκριμένες δεξιότητες και ικανότητες, το ρίσκο που αναλαμβάνει. Πρόκειται για έναν εύκολο τρόπο στα πρότυπα της εποχής, όπως τα κοινωνικά δίκτυα ώστε να συστήσουμε μια ομάδα από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, στα οποία θα επιμεριστεί ο κίνδυνος και όλοι μαζί θα συντονιστούν για έναν κοινό στόχο και θα αναπτύξουν την ιδέα αυτή. Ετσι οποιοσδήποτε έχει μια ικανότητα που προσπαθεί να εντάξει στην αγορά εργασίας, τώρα πια μπορεί να τη διοχετεύσει μέσω της πλατφόρμας σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και να ενταχθεί σε ένα πρότζεκτ για να το αναπτύξει μαζί με άλλους», ανέφερε ο Γιώργος Καράκης.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ… ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ

Το 2° βραβείο πήρε ο Ιάσων Πατεράκης, αρχιτέκτων μηχανικός και ερευνητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, με την πρόταση “The AirPOTition project”, στο οποίο προτείνεται η αξιοποίηση των κλιματιστικών μονάδων και του νερού που αυτές παράγουν για την ανάπτυξη πράσινου στις όψεις των κτηρίων. Στόχος η αισθητική τους αναβάθμιση και η αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας και μικρο-φωτοβολταϊκών πάνελ, η εξασφάλιση ενός φιλικού και υγιεινού αστικού περιβάλλον και η ενθάρρυνση “πράσινων” πρακτικών προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. «Το πρότζεκτ αφορά ένα τεχνολογικό προϊόν το οποίο αναπτύχθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης και έχει να κάνει τη θεματική και ενεργειακή αναβάθμιση χώρων και κτηρίων. Είναι στην ουσία μια εξωτερική προσθήκη στις κλιματιστικές μονάδες των κτηρίων, η οποία εξοικονομεί ενέργεια, δηλαδή συγκεντρώνει τις απώλειες μιας μονάδας και ταυτόχρονα κάνει το κτήριο πιο καλαίσθητο. Δηλαδή δημιουργεί ένα φαινόμενο που θα εξυγιάνει τις γειτονιές των πόλεων, αυτό ήταν και ο σκοπός μας», επεσήμανε ο Ιάσων Πατεράκης. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης τόνισε ότι βασικός στόχος του Δήμου υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια η ενίσχυση της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο -ιδιαίτερα των νέων- μέσα από στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των μηχανισμών πληροφόρησης, την υποστήριξη και προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας, την ανάπτυξη επιχειρηματικού πνεύματος και την ενίσχυση των δεξιοτήτων των νέων σε θέματα έρευνας και νέας τεχνολογίας. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων και συντονιστής του προγράμματος Γαβριήλ Κουρής συνεχάρη τους δύο Χανιώτες για τη διάκριση που έφεραν στην πόλη όπως και όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα για την προσπάθειά τους τονίζοντας ότι «αυτοί οι νέοι άνθρωποι με τις ιδέες, τις προτάσεις και τον ενθουσιασμό τους, μας έδειξαν τον δρόμο για το πώς μπορεί η χώρα μας να γίνει ανταγωνιστική και πρωτοπόρα, δημιουργώντας μια οικονομία ανάπτυξης μέσω της επένδυσης στην καινοτομική και εξωστρεφή νεανική επιχειρηματικότητα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα