Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

Διακόσια ογδόντα πέντε άτομα σε Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. στα Χανιά

Διακόσια ογδόντα πέντε άτομα από τα Χανιά συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. που λειτουργεί από το τέλος του 2012 στην πόλη μας, με τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το πρόγραμμα των Χανίων συγχρηματοδοτείται από το Δήμο Χανίων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Η προσπάθεια αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό παράδειγμα ουσιαστικής σύνδεσης του Α.Π.Θ. με την κοινωνία, καθώς στα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας ανά τη χώρα υποστηρίζονται ετησίως εκατοντάδες πολίτες με πρόβλημα εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ καθώς και τα συγγενικά τους πρόσωπα. Ταυτόχρονα, στα προγράμματα αυτά εκπαιδεύονται δεκάδες φοιτητές και κοινωνικοί επιστήμονες στις κριτικές προσεγγίσεις του πεδίου των εξαρτήσεων.Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. συγκροτεί μια διακριτή και καινοτόμα, για τα δεδομένα της χώρας, πρόταση απεξάρτησης, καθώς αποτελεί τη μοναδική κρατική πρόταση στην Ελλάδα που θέτει στο επίκεντρο της δράσης της, την ιδέα της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας».

Στον απολογισμό του 2014 παρουσιάζεται η ενθαρρυντική πορεία των δράσεων των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. Συνολικά, από τα προγράμματα έλαβαν υπηρεσίες 1.346 διαφορετικά άτομα από όλη την Ελλάσα με διάφορα αιτήματα. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των Χανίων έλαβαν υπηρεσίες 285 άτομα.

Βασικός στόχος της λειτουργίας των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. σε Θεσσαλονίκη, Χανιά και Σητεία είναι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ και των μελών του συγγενικού τους περιβάλλοντος.

Τα προγράμματα, απευθύνονται σε ενήλικες, είναι «στεγνά» (δεν παρέχουν οποιεσδήποτε ουσίες ως υποκατάστατα), είναι ανοικτά και παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν, ενώ δεν υπάρχουν λίστες αναμονής. Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. στη Σητεία πέρα από τις δράσεις υποστήριξης εξαρτημένων, πραγματοποιεί και συστηματικές δράσεις πρόληψης της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, ως το μοναδικό ανάλογο πρόγραμμα στο νομό Λασιθίου.

Ταυτόχρονα, τα προγράμματα πραγματοποιούν συστηματικά δράσεις εκπαίδευσης φοιτητών και κοινωνικών επιστημόνων καθώς και δράσεις προαγωγής της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και υποστήριξης ομάδων και πρωτοβουλιών αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας σε άλλα ζητήματα υγείας.

Τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. σε Θεσσαλονίκη, Χανιά και Σητεία συνέχισαν και κατά το 2014 να παρέχουν υπηρεσίες σε μεγάλο αριθμό εξαρτημένων και μελών του οικογενειακού και συγγενικού τους περιβάλλοντος αλλά και σε ανθρώπους με άλλα αιτήματα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα