Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Διαφωνία για την κράτηση του Δ. Κοντομηνά

» Κατηγορουμένου στην υπόθεση των επισφαλών δανείων του Τ.Τ.

Διαφωνία ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα προέκυψε ως προς την προσωρινή κράτηση ή μη του επιχειρηματία, που νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική, Δημήτρη Κοντομηνά, κατηγορουμένου στην υπόθεση των επισφαλών δανείων του Τ.Τ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια εισαγγελέας, Πόπη Παπανδρέου, ζήτησε να κρατηθεί ο επιχειρηματίας, ενώ ο ανακριτής της υπόθεσης, Γιώργος Ανδρεάδης, είχε την άποψη ότι στον κ. Κοντομηνά πρέπει να επιβληθούν χρηματική εγγύηση 5 εκατομμυρίων ευρώ (σ.σ. ποσό που δεν έχει επιβληθεί στο παρελθόν σε ανάλογη υπόθεση) και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε Αστυνομικό Τμήμα.

ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
Ευθύνη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) είναι το εάν και με τι όρους θα χορηγήσει δάνειο, ισχυρίστηκε στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, κατά τη διάρκεια της απολογίας του, που άρχισε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 11.30.
Ο επιχειρηματίας, για την ποινική μεταχείριση του οποίου είναι σε εξέλιξη διάσκεψη ανακριτή και εισαγγελέα, φέρεται κατά το κατηγορητήριο να προκάλεσε ζημιά στο Τ.Τ. 16 εκατ. ευρώ από επισφαλείς δανειοδοτήσεις. Επιπλέον, στο κατηγορητήριο αναφέρεται ζημιά 138 εκατ. για την υπόθεση της εξαγοράς του 50% της Bestline, εταιρείας συμφερόντων Δ. Κοντομηνά, από το Τ.Τ. για την υλοποίηση προγράμματος πιστωτικών καρτών.
Ο επιχειρηματίας φέρεται να αμφισβητεί το σκεπτικό του εισαγγελικού πορίσματος και να υποστηρίζει ότι για τα δάνεια έβαλε ενέχυρο μετοχές, αλλά και προσημειώσεις σε ακίνητα. Δέχεται ότι υπάρχει καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους, πλην όμως τονίζει ότι προτίθεται να προβεί σε ρυθμίσεις.
Ο επιχειρηματίας, επίσης, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει ροή χρήματος προς τους ατομικούς του λογαριασμούς και ότι όλες οι κινήσεις ποσών αφορούν εταιρικές συναλλαγές. Πληροφορίες αναφέρουν πως “απαντά” στις αιτιάσεις των Αρχών και για την αγορά σπιτιού στο Λονδίνο, επισημαίνοντας ότι το ακίνητο αγοράστηκε από εταιρεία του έναντι 10 εκατ. ευρώ και πωλήθηκε αργότερα έναντι 15 εκατ., πόσο που επιστράφηκε για εξόφληση δανείου σε άλλη τράπεζα.
Στην απολογία του ο Δημήτρης Κοντομηνάς φέρεται να τόνισε ότι δεν βαρύνεται ο ίδιος ποινικά για τη δανειοδότησή του καθώς δεν βάζει ο αιτών τους όρους, αλλά το Τ.Τ. Υποστηρίζει επίσης ότι υποχρέωση διασφάλισης των συμφερόντων του Τ.Τ. έχει το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας.
Για την κατηγορία της απάτης που του αποδίδεται στην υπόθεση των καρτών, ο κ. Κοντομηνάς υποστηρίζει ότι ήταν απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας για την οποία δεν έχει λόγο ο επιχειρηματίας. Μάλιστα ο φέρεται να επικαλείται έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος, μεταγενέστερο εκείνων που διαβιβάστηκαν στην εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, σύμφωνα με το οποίο η εξαγορά της Bestline ήταν συμφέρουσα για το Τ.Τ.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κοντομηνάς προβάλλει τον νομικό ισχυρισμό ότι εφόσον δεν προκύπτει αδίκημα δωροδοκίας δεν μπορεί να συνάγει κανείς το συμπέρασμα ότι πείστηκαν ή πιέστηκαν στελέχη του Τ.Τ. να επιλέξουν τους επίμαχους όρους για τα δάνεια.

ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ
Ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς, που χειρίζεται την υπόθεση των δανείων του Τ.Τ., απολογήθηκε εξάλλου το πρώην στέλεχος της τράπεζας Χαράλαμπος Γιαγκούδης, που συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των επτά κατηγορουμένων για τους οποίους εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.
Ο 45χρονος πρώην υπάλληλος κατηγορείται για απιστία κατ’ εξακολούθηση, που αφορά τέσσερις περιπτώσεις δανείων. Ειδικότερα, ως μέλος υποεπιτροπής αξιολόγησης Επενδύσεων, κατά το κατηγορητήριο, εμπλέκεται σε ένα δάνειο προς τον Δημήτρη Κοντομηνά, δύο προς το ζεύγος Γριβέα και ένα προς τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ο κατηγορούμενος, μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων και χρηματική εγγύηση 10.000 ευρώ. Στον κ. Γιαγκούδη επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρέωση εμφάνισης δυο φορές τον μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα