Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Διαχρονικό μήνυμα κατά του φασισμού από τα Χανιά

Διαχρονικό μήνυμα κατά του φασισμού και του ναζισμού που στις μέρες μας επιχειρούν να σηκώσουν ξανά κεφάλι στην Ευρώπη, στέλνει το έπος του 1940. Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στα Χανιά. Μήνυμα ενότητας έστειλε μέσω των δηλώσεών του ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Βουλγαράκης, ενώ δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας επεσήμανε ότι η αυτοθυσία των Ελλήνων το ’40 αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα αντίστασης στον ολοκληρωτισμό.
Ειδικότερα ο κ. Πολάκης τόνισε ότι η 28η σηματοδοτεί την αντίσταση της γενιάς των πατεράδων και των παππούδων μας ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό: “Μια πολεμική σύρραξη η οποία καθόρισε την τύχη όλου του κόσμου τα χρόνια που ακολούθησαν”, σημείωσε ο κ. Πολάκης και συνέχισε λέγοντας: “Ακολούθησαν και χρόνια ηρεμίας και ανάπτυξης, όμως βλέπουμε σήμερα μέσα από συγκεκριμένες ευρύτερες πολιτικές επιλογές των ισχυρών της γης που φέρνουν λιτότητα, εργασιακό μεσαίωνα και καταστροφή μεσαίων και εργατικών στρωμάτων, βλέπουμε τον φασισμό και τον ναζισμό να ξανασηκώνουν κεφάλι. Ευρώπη ή θα άλλαξει πορεία ή δεν θα υπάρξει”.
Ο κ. Πολάκης υπογράμμισε ακόμα πως “μετά τον συμβιβασμό του Ιουλίου του 2015 δίνουμε δύο χρόνια τώρα ένα πολύ μεγάλο αγώνα για να βγάλουμε τη χώρα από το πηγάδι των μνημονίων και της επιτροπίας”.
“Αρχίζει να φαίνεται ότι το καταφέρνουμε για να οδηγηθούμε σε μια με δίκαιη ανάπτυξη που θα μοιράζονται τα αγαθά της όλοι, με αξιοκρατία, χωρίς τις λαμογιές και τις κλεψιες του παρελθόντος”, σημείωσε ο κ. Πολάκης και κατέληξε λέγοντας: “Πρέπει ο ελληνικός λαός να σηκώσει ανάστημα απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό που πάει να ξανασηκωσει κεφάλι χρησιμοποιώντας τα ταπεινά ένστικτα της ανθρώπινης ύπαρξης, ακριβώς γιατί η ιστορία των προγόνων μας δεν επιτρέπει να συμπεριφερθούμε με αυτό τον τρόπο. Και όπως νικήσαμε τελικά τον ναζισμό και τον φασισμό την περίοδο του ’40 έτσι θα μπορέσουμε να φέρουμε την κοινωνία μας σε μια άλλη, καλύτερη κατάσταση για την πλειοψηφία”.
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απ. Βουλγαράκης τόνισε ότι το 1940, υπό μια μη εκλεγμένη δημοκρατικά κυβέρνηση, η αντίσταση του ενωμένου ελληνικού λαού ηταν μια ηρωική αντίσταση. “Περνάμε δύσκολες στιγμές σήμερα και θα πρέπει ξανά η πολιτική μας ηγεσία να ενώσει τον λαό μας, με πράξεις και έργα, για να καταφέρουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να ξεπεράσουμε την κρίση. Ενωμένοι μπορούμε όλοι οι πολίτες, οι πολιτικοί μας και θεσμοί της χώρας να ξεπεράσουμε το βάσανο που περνάει ο λαός μας”, σημείωσε ο κ. Βουλγαράκης.
Ο δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας επεσήμανε ότι η 28η Οκτωβρίου είναι ένα παράδειγμα για το πώς ένας λαός δεν υποτάσσεται, αντιστέκεται και στέλνει ένα μήνυμα ενάντια στον ολοκληρωτισμό και τον φασισμό. “Η αυτοθυσία των Ελλήνων πάντα θα δίνει ένα φωτεινό παράδειγμα. Ποτέ πια φασισμός, τα ζητήματα της ανθρωπότητας δεν μπορούν να λυθούν με ένα ολοκληρωτικό τρόπο. Πρέπει να προτάσσουμε τη συνεργασία και να αντιστεκόμαστε σε οτιδήποτε αρνητικό πάει να μας επιβληθεί”, δήλωσε ο κ. Βάμβουκας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα