Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ: Τουρκικό αδιέξοδο;

minoan lines

Ι.-ΠΡΙΝ περίπου 20 χρόνια, ο Ερντογάν ανέλαβε την πρωθυπουργία της Τουρκίας. Τότε, έχοντας ως Υπεξ της χώρας τον πανεπιστημιακό Αχμέτ Νταβούτογλου (αργότερα και πρωθυπουργό του), ακολουθούσε το δόγμα «Μηδέν προβλήματα με τους γείτονες». Που πολύ γρήγορα μετέτρεψε σε «ουδείς γείτων χωρίς προβλήματα»!

ΕΙΔΙΚΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο, δεν έπαψε χρόνια τώρα να προβάλλει παράλογες, θρασύτατες και ανιστόρητες αξιώσεις, για θαλάσσια σύνορα, ΑΟΖ και εδαφική κυριαρχία των νήσων. Βλέπετε, είμαστε τα εμπόδια στην πραγματοποίηση της μεγαλεπίβολης μονομανίας του να καταστήσει, λέει, τουρκικές θάλασσες την ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο (φωτο) επανιδρύοντας την Οθωμανική Αυτοκρατορία!

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ του δόγματος Νταβούτογλου ηχεί ωραία στα αυτιά των Τούρκων ψηφοφόρων: τους προσφέρει μια “γαλάζια πατρίδα”, μια “πατρίδα της καρδιάς” τους και άλλα ηχηρά φληναφήματα. Κάθε δικτάτορας ή σουλτάνος ή τσάρος, κάνει το παν για να μείνει στην εξουσία δημιουργώντας “Μεγάλες Ιδέες”. Αυτή δε η δίψα είναι που φέρνει τις καιροσκοπικές μεθόδους του Ερντογάν στην επιφάνεια καλλιεργώντας επιδέξια τη νοσταλγία των Τούρκων, με ταυτόχρονη απέχθεια -αν όχι και μίσος- για οτιδήποτε δυτικό.

ΒΕΒΑΙΑ, η κατάσταση σήμερα στη γειτονική χώρα (με πληθωρισμό κοντά στο 80%, τον κόσμο να πεινάει ή να στερείται τα βασικά είδη, την τουρκική λίρα να έχει χάσει το 70% της αξίας της έναντι του δολαρίου) δεν είναι αυτή που θα επέτρεπε στον Ερντογάν να πραγματοποιήσει άνετα τις νεο-οθωμανικές βλέψεις του. Προκαλεί Ελλάδα και Κύπρο, εξοργίζει και ωθεί στα άκρα καταστάσεις μελετώντας πάντα προσεκτικα τα αντανακλαστικά των Δυτικών και ελπίζοντας φυσικά πως εμείς (Ελλάδα-Κύπρος) θα ξεκινήσουμε πρώτοι μια σύγκρουση (“ατύχημα”)!

ΙΙ.-Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ, δεκαετίες τώρα, ζητάει χρήματα από την ΕΕ (προσφυγικό), ρωσικά όπλα (S-400), αφροασιατικές επενδύσεις και αμερικανική ανοχή σε ό,τι κι αν κάνει! Και όλα αυτά για το καλό (!) και τη συνοχή του ΝΑΤΟ! Νομίζουμε πως το πολυπρόσωπο “παιχνίδι” του, ειδικά μετά την πρόσφατη προσχηματική συνάντησή του με τον Πούτιν, έχει αποκαλυφθεί. Θα πρέπει εφεξής οι “δυτικοί σύμμαχοί”, εκτός της σταδιακής απομόνωσής του, να εφαρμόσουν μια ρεαλιστική πολιτική απέναντί του προστατεύοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα και τα συμφέροντά τους.

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ για έξωση της Τουρκίας από τους Οργανισμούς της Δύσης πυκνώνουν. Εξάλλου, το όνειρο του Ερντογάν και των άλλων κομμάτων της Τουρκίας να ενταχθεί η χώρα τους στην ΕΕ έχει ξεθωριάσει. Ο Ευρασιανικός προσανατολισμός, μαζί με τη Ρωσία, είναι ο νέος στόχος των Τούρκων. Η δε απομάκρυνση της χώρας από τη Δύση δεν οφείλεται μόνο στις στρατηγικές επιλογές του Ερντογάν, αλλά κυρίως στους επιδέξιους χειρισμούς της χώρας μας στο διπλωματικό και αμυντικό πεδίο. Και είναι αυτή η άκρως αποδοτική εξωτερική ελληνική διπλωματία που κάνει έξαλλο τον Ερντογάν, αλλά και ανήμπορο να αντιδράσει όπως θα ήθελε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα