Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Δεύτερη Ανάγνωση: Οι εκλογές δεν τελείωσαν

…ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ όμως η απλή αναλογική! Οι επόμενες εκλογές -προσδιορίστηκαν για τις 25 Ιουνίου- δεν θα είναι ένας περίπατος για την υπερενισχυμένη ΝΔ καθώς και τα άλλα κόμματα (φωτ. 1).

ΛΙΓΟ η “χαλαρή” ψήφος στην απλή αναλογική, περισσότερο το νέο εκλογικό σύστημα που προσφέρει στον πρώτο σταδιακά μπόνους σε βουλευτές, όλοι θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τους ψηφοφόρους τους. Κάτι τέτοιο όμως, θα είναι πολύ δύσκολο, λόγω αλλαγής ψυχολογίας των ψηφοφόρων αλλά και θέρους με τις προκλήσεις για εξόδους στις παραλίες.

ΔΥΣΚΟΛΟ για τη ΝΔ, αν η νέα Βουλή γίνει επτακομματική (πρέπει να πάρει το 38%), δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν πλευροκοπηθεί πιο εντατικά από το ΠΑΣΟΚ αλλά και την “Πλεύση Ελευθερίας” (Κωνσταντοπούλου). Δύσκολο και για τον Βελόπουλο (Ελληνική Λύση), αν καταφέρει να μπει στη Βουλή και το πρωτοεμφανιζόμενο Ορθόδοξο-Πατριωτικό βορειοελλαδίτικο κόμμα “Νίκη” (Δ. Νατσιός)

ΙΙ. -ΕΤΣΙ, με την ενισχυμένη αναλογική εν όψει, θα έχουμε το εξής παράδοξο: αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25%, θα πάρει ως μπόνους 20 έδρες. Θα του προστίθεται δε μία έδρα για κάθε επιπλέον μισή ποσοστιαία μονάδα που θα κερδίζει! Το υψηλότερο ποσοστό των μπόνους που μπορεί να φτάσει το πρώτο σε ψήφους κόμμα είναι το 40% (ισοδυναμεί σε 50 συνολικά έξτρα έδρες). Το ίδιο “ευεργέτημα” ισχύει και για συνασπισμό κομμάτων.

Η ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ, συνεπώς, για τη ΝΔ δεν θα είναι περίπατος. Μπορεί η ενισχυμένη αναλογική να αποτελέσει και τροχοπέδη, μια και το ερώτημα που τίθεται από τα παραπάνω είναι μέχρι ποιο ποσοστο θα μπορέσει να φτάσει η ΝΔ. Γι’ αυτό απαιτείται πιο προσεχτική εκκίνηση με κύριο θέμα, όχι την ανούσια σύγκρουση με τους άλλους, αλλά την προβολή του έργου που έκανε κι αυτού που πρόκειται να κάνει.

ΟΣΟ για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει τάχιστα να αναλύσει και να περιορίσει τις αιτίες κακοδαιμονίας του, να αλλάξει τακτική αντιμετώπισης των άλλων – ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ, να έχει σαφέστερο λόγο, πειθαρχία των στελεχών του, ξεκάθαρο μελλοντικό σχέδιο και πιο συγκεκριμένο ιδεολογικό προσανατολισμό.

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ δεν τέλειωσαν. Τέλειωσε όμως περίπου η κατανομή των εδρών στα κόμματα, γι’ αυτό και δεν θα υπάρχει σταυροδοσία (κάτι που θα χαλαρώσει επικίνδυνα την κινητικότητα των βουλευτών). Η ανακατανομή των εδρών θα είναι μια πρόσθετη έκπληξη; Οψόμεθα…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα